VISELJÜK A HAGYOMÁNYAINKAT

2023. augusztus 21. 13:28
A mai magyar nyelvben, ha azt mondjuk viselet, szinte kizárólag a népviseletet értjük alatta. A népviseletet, amely része a történelmünknek és identitásunknak - jelentette ki V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos a Mesterségek Ünnepén megtartott folkTREND! divatbemutatón, Budapesten.
VISELJÜK A HAGYOMÁNYAINKAT
A miniszterelnöki biztos kiemelte, hogy a hagyományokat újragondolt formában felvonultató első rendezvényt 2016-ban szervezte meg először a hungarikumokért és nemzeti értékekért is felelős agrártárca. Ennek a kezdeményezésnek köszönhetően a régi alapanyagok, eljárások, motívumok és szabásminták új életre kelnek, hogy népszerűsítsék azt, miként lehet ötvözni a tradicionális motívumokat, anyagokat, formákat a jelen kor öltözködési stílusával.
 
Idén a  tavalyi hungarikum pályázat legeredményesebb munkáit ismerhette meg a közönség a folkTREND! - a hagyomány a régi, a stílus új című viseletbemutatón. Látható, hogy a saját kreativitásuk és szorgalmuk mellé bekapcsolódik az alkotói folyamatba az anyag és a hagyomány is a maga akaratával, a maga működésével – tett hozzá V. Németh Zsolt.
Az elmúlt években kiírt hungarikum pályázatok egyik témája már kifejezetten olyan öltözetek és kiegészítők tervezése volt, amelyek alapját a tradicionális formavilág, díszítmény, alapanyag vagy technika jellemzi. Így a pályázatok nyertesei számára megnyílt a lehetőség arra, hogy bemutassák újonnan készített kollekcióikat. Kiemelten fontos szempontként szerepelt a kiírásban, hogy a Kárpát-medence hagyományos viseletkultúráját, valamint népi kézműves értékeit felhasználják és átörökítsék a mai öltözködéskultúránkba - zárta sorait a miniszterelnöki biztos.
 
forrás: AM sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Március 1-től vége a Facebook, az Instagram vagy a Spotify ingyenességének

2023. március 02. 11:47
Március 1-jétől számos alkalmazás kikerül az ingyenes kategóriából, azaz mostantól fogyasztja a mobil-előfizetésünk adatforgalmát. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
Március 1-jétől meghatározott alkalmazások (chat, közösségi, zenei és navigációs alkalmazások) már csökkenteni fogják a mobil díjcsomag adatkeretét – küldte a napokban a Magyar Telekom az előfizetőinek.
 
Arról, hogy ezentúl ezek a szolgáltatások "fizetősek" lesznek, már beszámoltunk az Infostarton, de a rendszer mától, azaz március 1-jétől éles ennél a szolgáltatónál.

Növényalkalmazás új szemlélettel - minierdők Budapesten

2023. március 28. 11:18
Az Ökológiai és gazdasági fordulat címmel februárban megrendezett szakmai konferencián a Miyawaki-minierdőkről és a klímaválsággal összefüggő növényalkalmazásokról is hallhattunk előadást. A japán mintára létrehozott minierdőkkel növelhetők a zöld szigetek a városokban.
 
Az ökologikus szemlélettel összeállított növény-kiültetésekkel pedig egész évben mutatós, olcsóbban fenntartható zöldfelületekkel gazdagíthatjuk környezetünket.
A fővárosban 42 helyszínen kezel a Főkert erdőterületet. Ezek rendkívül felszabdalt helyszínek, nagyságuk a 300-400 négyzetmétertől több hektárig terjed. Fenntartásukhoz tízéves erdőterv készült, melyben külön megvizsgálták mindegyik terület fafajösszetételét, és meghatározták a szükséges beavatkozásokat is, vezette fel a Miyawaki-erdőkről szóló előadását Zakar András, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divízió vezérigazgatója.