Visszalépés a minőségi élelmiszer-fogyasztásban
2024. április 10. 15:41
A magyar társadalomban sokan nem azt az élelmiszert veszik meg, amit szeretnének, hanem azt, amire pénzük van – hangzott el az Erste Bank elemzői háttérbeszélgetésén. A minőségi élelmiszer-fogyasztásában emiatt több évet elveszítettek a magyar fogyasztók. Az InfoRádió Fórián Zoltánt, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértőjét kérdezte.
![Visszalépés a minőségi élelmiszer-fogyasztásban Visszalépés a minőségi élelmiszer-fogyasztásban](static/content/articles/10000/10392.jpg?594657217184101)
„Alapvető közgazdasági összefüggés, hogy a magas árak a kereslet csökkenését eredményezik, ami a magyarországi élelmiszerpiacon is kézzelfogható” – mondta az InfoRádióban Fórián Zoltán.
Az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője emlékeztetett: nem is olyan rég még arról esett szó, hogy milyen kedvező fordulatot vett, milyen kedvező irányba halad az élelmiszer-kereslet. Amikor még emelkedtek a fizetőképes keresletek és a tudatosság, nagyon kedvező pályán voltunk, és ebbe „tenyereltek bele” az inflációs időszakok.
„Ezek hatása olyan, mintha képletesen a feje tetejére állítanánk az élelmiszer-piramist, amiből potyogni kezdenek a magas hozzáadott értékű termékek” – magyarázta a szakértő, kiemelve: ez történik most.
![Kézműves élelmiszerek - Arany Oldalak](https://aranyoldalak.hu/cache/6/a/6/4/3/6a643d8166017dbc76a9a67e5cc0a9c5b5e5b9a3.jpg.pagespeed.ce.6Cu8HUWjRz.jpg)
„Bár eddig is nagyon szerettük a kedvezményeket, most aztán igazi divatja van az élelmiszer-piaci akcióknak, vagyis a kereskedelmi márkák felé fordultunk, és még inkább a legolcsóbb árukat keressük. Mindez nyilván összefüggésben áll a fizetőképességgel, és csak akkor várható ebben fordulat, ha tartósan visszatérünk majd a reáljövedelmek emelkedési időszakába” – tette hozzá Fórián Zoltán.
![Szakad a fogyasztás: válságtünetek vannak Magyarországon, drámáról beszélnek a szakértők - Portfolio.hu](https://pcdn.hu/articles/images-xl/v/a/s/vasarlas-bolt-kiskereskedelem-inflacio-574048.jpg)
A vezető agrárszakértő érdekességként jegyezte meg, hogy eközben a vendéglátás volumene is csökken. Azonban értékben masszívan emelkedik, ahogyan az élelmiszer-kiskereskedelemben a kereslet is. Tehát egyértelmű, hogy az akciók struktúrája nagyon nagy befolyással van arra, hogy milyen – egészséges – élelmiszereket fogyaszt a magyar lakosság.
Leszögezte, a vásárlóknak az a fajta tudatossága, amit korábban a pénztárcájuk megengedett, mára háttérbe szorult. A minőséggel szemben az ár került az első helyre. Ismét „nemzeti sport” lett az akcióvadászat.
![Ezekre a termékekre vadásznak a magyarok most a diszkontokban: a spórolás már-már](https://stat.hirstart.hu/image/20240409/14679457/ezekre_a_termekekre_vadasznak_a_magyarok_most_a_diszkontokban_a_sporolas_mar-mar_nemzeti_sport-600x315-crop.jpg)
Azzal kapcsolatban, hogy mennyi idő alatt lehet visszatérni oda, hogy ismét a jobb minőségű, adott esetben a prémium termékek legyenek a kelendőbbek, Fórián Zoltán kifejtette: Egyszerre több tendencia is van az élelmiszerpiacon. Tehát a fent fókuszba állított olcsóbb termékek mellett azért léteznek a közép- és felső kategóriás élelmiszer-keresleti modulok is. A szerkezet pedig akkor fog elmozdulni utóbbiak irányába, ha a lakossági fizetőképesség látványosan emelkedni fog.
![A brutális hazai élelmiszer-infláció mélyére nézett a jegybank - Infostart.hu](https://infostart.hu/images/site/articles/lead/2023/01/1674575582-cXmw6p3xA_md.jpg)
„Van ennek egy makrogazdasági jellemzője, miszerint a jövedelem növekedésével a lakosság először a nagyberuházásait – lakásfelújítás, autó például – kezdi el pótolni, és csak valahol a sor végén áll az, hogy egyre több és jobb minőségű élelmiszerre fordítja a kiadásait.” Vagyis a „visszatérés” nem egy rövid távú jelenség, évekbe is telhet – emelte ki.
Ilyen szempontból tehát éveket veszített el a magyar fogyasztó, de van remény, „fény az alagút végén”.
„És a tudatosság azért jelen van, így aki megteheti, az nyilván az egészséges életmódot támogató élelmiszereket választ, miközben van egy nagyon masszív és szélesedő szegmens, amely viszont kényszerből tudatos; a táplálkozási zavarokkal küzdő emberek, akik nem tudják alábbadni, hogy azt a típusú élelmiszert vásárolják meg, amelyre szükségük van” – tette hozzá az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.
forrás: agrotrend.hu / infostart
Kapcsolódó cikkek
Áprilisban 12,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma
2023. június 07. 14:02
2023. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene - jelentős bázishatás mellett - a nyers adat szerint 13,6, naptárhatástól megtisztítva 12,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Tiszta élelmiszer, tiszta élet
2023. július 10. 14:42
Kovács-Wölfinger Diána és Kovács Gábor nyolc éve élnek együtt tanyájukon, a Tisza mellett fekvő Mindszenten. Missziójuk a tiszta élelmiszer előállítása, miközben a következő generációnak bemutatják a jószág szájától az asztalig tartó útját.