Vizeznék a bort a dél-európai borászok - Az éghajlatváltozással érvelnek

2023. július 26. 16:28
A dél-európai borászok az éghajlatváltozás hatásait szeretnék kivédeni többek között azzal, hogy ne essen tilalom alá a víz hozzáadása a musthoz, és ez végre kikerüljön a tabu témák közül.
A déli bortermelők évek óta küzdenek azzal, hogy az emelkedő hőmérséklet hatással van az általuk termelt borok minőségére. Azt követelik, hogy az Európai Unió legalizálja a víz hozzáadását a borkészítés során.
Vizeznék a bort a dél-európai borászok - Az éghajlatváltozással érvelnek
Az Európai Unióban tilos a víz hozzáadása a bortermelés bármely fázisában. A forró Dél-Európában azonban sok termelő titokban bizony használja a vizet a borkészítés során.
Az éghajlatváltozással szemben a borászok azt szeretnék, ha a víz hozzáadása a musthoz végre kikerülne a tabu téma köréből, és nem lenne többé megbélyegezve.
 
A borhoz, pontosabban a musthoz az erjedés előtt vagy közben víz hozzáadásának gyakorlata egyidős magával a borkészítés történetével. Ezzel a kezeléssel a bor minőségét, de főként a mennyiségét lehetett befolyásolni.
Sokszor viszont ezzel visszaéltek a termelők. A sok víz hozzáadásával készült bor veszített a minőségéből.
Például Franciaországban ezt a helyzetet a 20. század elején szabályozták, és maguk a borászok kezdeményezték, azért, hogy ellenőrizni lehessen azokat, akik mindenféle korlátozás nélkül adtak vizet a borukhoz, aminek következtében kifogásolható minőségű borok kerültek a piacra.  
Ma az Európai Unió jogszabályai tiltják a víz hozzáadását a bortermelés bármely szakaszában. Ennek ellenére ezt a gyakorlatot még mindig sok termelő követi az öreg kontinens déli régióiban. Amint arról Barnaby Eales bor szakújságíró beszámolt, a borászok egyre inkább a gyakorlat legalizálását követelik, mivel a tilalom már nem felel meg a jelenlegi borászati körülményeknek.
 
A megkérdezett borászok nyíltan kijelentik, hogy a víz hozzáadása a borkészítés során már nem tisztességtelen módja annak, hogy növeljék az eladásra kerülő palackok számát, hanem szükségszerűség. Miért akarják a borászok annyira, hogy a víz hozzáadása a musthoz legális legyen Európában?
 
Az ok az éghajlat felmelegedése.
 
A forró évjáratokban, amelyek Dél-Európában már évek óta jellemzők, a szőlő magas cukortartalmat ér el, ami a borban magas alkoholtartalmat eredményez.
Az erjedés előtt vagy alatt víz hozzáadásával ezt bizonyos mértékig mérsékelni lehet. Ennek eredményeként a borásznak lehetősége van arra, hogy könnyedebb és kiegyensúlyozottabb bort kapjon.
 
A borászokkal folytatott beszélgetések alapján a bor szakújságírók megállapították, hogy 2022-ben kivételesen sok dél-európai termelő folyamodott az uniós jogszabályok által tiltott gyakorlathoz. Ezen a téren már régóta követelik a jogszabályi változtatásokat.
 
A témára 2021-ben egy ismert francia termelő, Michel Chapoutier hívta fel a figyelmet, egy Bordeaux-ban tartott konferencián, ahol azzal érvelt, hogy a szőlőültetvényben előforduló vízveszteséget pótolni kell.
 
- Van egy szőlőterületem, amelynek potenciális hozama hektáronként 40 hektoliter. Miközben arra várok, hogy a gyümölcsök teljesen beérjenek, a párolgás révén annyi vizet veszítek belőlük, hogy a hozam 34 hektoliterre csökken.
Miért nem tudom visszanyerni a borászatban azt, amit a szőlőben elvesztettem? - tette fel a kérdést előadásában.
 
Az Egyesült Államokban és Ausztráliában, a musthoz való víz hozzáadása legális, és ezt a tényt a palackok címkéin nem kell feltüntetni, mert nincs erre vonatkozó előírás.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy változás jöhet Európában: egyre több ilyen hús lehet a boltokban a jövőben?

2023. február 22. 10:53
Változik a világ és vele együtt változnak a szokásaink, azon belül a táplálkozási szokásaink is. Egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a „zöld” megoldások, így nagy népszerűségnek örvend a vegetáriánus vagy éppen vegán étrend. Ez pedig újabb és újabb piaci szegmenseket tár ki, például a laboratóriumban előállított húsok előtt is. Szingapúrban egyre elfogadottabb dolognak számít, ugyanakkor számos kérdőjel keringhet a „műhúsok” körül. Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy nem is annyira etikus és fenntartható dologról beszélünk, mint amennyire elsőre gondolnánk.
 

Élelmiszerek, amelyek eddig is tartalmaztak rovarokat: számos hús és édesség megtalálható listán

2023. március 24. 11:30
Már most több olyan élelmiszer van a boltok polcain, amelyek előállításához rovarokat használtak fel.
 
Ismét előtérbe kerültek a rovarok
Az elmúlt hetekben nagy hangsúlyt kaptak Európában a rovarokat tartalmazó élelmiszerek. Innentől fogva ugyanis a vállalatok még több fajtával dolgozhatnak, amit sokan kétkedve fogadtak, hiszen senki nem akar olyan ételeket fogyasztani, amihez rovarokat használhat fel. Arra viszont senki nem gondol, hogy már most is rengeteg olyan készétel található a boltok polcai, amiket rovarrészekkel "javítottak fel". Sőt, akadnak olyan gyógyszerek is, amelyek rovarok által előállított válladékot tartalmaznak. Ez 2023-ra teljesen normális jelenség, csupán nem hallunk róla túl sokat. Egyik cég, üzlet, esetleg étterem sem hirdeti a lárvákkal és tücskökkel ízesített fogásokat, így az emberek nem igazán foglalkoznak ezzel.