WeFarm4EU

2019. május 20. 08:35
Az európai gazdálkodók és agrárszövetkezetek kiáltványban is felhívják a figyelmet az európai parlamenti választások jelentőségére. A kezdeményezés mellett - többek közt - a NAK két megyei elnöke facebook-videóban is kiállt.

Az európai parlamenti választások előtt a Copa és a Cogeca által képviselt uniós gazdálkodók és agrárszövetkezetek elindították WeFarm4EU című kiáltványukat, amelyben arra ösztönzik az egész európai gazdálkodó közösséget, hogy növeljék a szektor ismertségét, valamint szavazzanak a választásokon. A két szervezet szerint egy erős Európa nem tud előrelépni erős mezőgazdaság nélkül.

A WeFarm4EU kampány koncepciójának Brüsszelben tartott bemutatásakor Pekka Pesonen, a Copa és a Cogeca főtitkára hangsúlyozta, hogy: „Az elkövetkező, 2019 és 2024 közötti politikai ciklusnak Európában megvan a lehetősége arra, hogy meghatározza az európai gazdálkodási modell formáját a következő generációk számáraNehéz vitákkal fogunk szembesülni a generációs megújulással, az alacsony mezőgazdasági jövedelmekkel, a jövőbeni agronómiai gyakorlatokkal, a piaci volatilitással és az éghajlatváltozás hatásaival kapcsolatban. Tisztában vagyunk ezekkel a kihívást jelentő kérdésekkel, készen állunk arra, hogy irányítsuk azokat, és szembenézzünk az előttünk álló változásokkal. Az elmúlt hatvan évben a közös agrárpolitika az a „kapocs” volt, amely az európai projektet és a mezőgazdaságot összetartotta. Az a szintű ambíció, amelyet a jövőbeli Bizottság és Parlament mutat az európai mezőgazdaság irányában, jó mutatója lesz az európai projekt erősségének, valamint a tagállamok egységének.”

A Copa és a Cogeca által előterjesztett kiáltvány bemutatja a gazdálkodók és az agrárszövetkezetek központi szerepét, ambícióikat és az e célok eléréséhez szükséges intézkedéseket. Négy kulcsfontosságú kérdésre összpontosít: az ágazat jövőjére (WeFarm4Future), az ágazatnak a környezet védelmében betöltött szerepére (WeFarm4Planet), a gazdasági növekedés erősítésére (WeFarm4Growth) és a területi dinamizmus biztosítására (WeFarm4Community).

Félmilliárd polgár biztonságos, megfizethető, fenntartható és minőségi élelmiszerekkel ellátása egyre nagyobb gondot fog jelenteni. Tekintettel arra, hogy az európai gazdálkodók közül sokan nyugdíjba vonulnak az elkövetkező években, az EU mezőgazdasági ágazatának vonzóbbá kell válnia az új belépők számára, mint valaha. Ennek lehetővé tétele érdekében az uniós döntéshozóknak a mezőgazdasági jövedelmek javítására kell összpontosítaniuk, ami lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelemben betölthessék szerepüket, a széndioxid-megkötés „bajnokaiként” és a biomassza alapú gazdaság előmozdítóiként. Az európai gazdálkodóknak, az erdőtulajdonosoknak és szövetkezeteiknek olyan EU-ra van szükségük, amely garantálja a legújabb technológiákhoz és a tudományon alapuló agronómiai erőforrásokhoz hozzáférést, valamint egy olyan ambiciózus uniós kereskedelempolitikai menetrendet, amely új piaci lehetőségeket kínál, különösen a Brexit összefüggésében.

A következő lépéseket kommentálva Pesonen elmondta, hogy: „A jövőbeli európai parlamenti képviselőknek és biztosoknak röviddel a megválasztásuk után a mezőgazdaság jövőjével kapcsolatos alapvető szakpolitikákon kell dolgozniuk, amelyek túlmutatnak a KAP-on. Kiáltványunk olvasása után nyilvánvaló, hogy a mezőgazdaságnak számos uniós szakpolitikai menetrend középpontjában kell állnia, mint például a beruházásokkal és a versenyképességgel, a biomassza alapú gazdasággal, a kutatással és az innovációval, vagy a jövőbeli kereskedelemmel kapcsolatos menetrendek. Létfontosságú, hogy jövőbeli képviselőink megértsék az európai gazdálkodó közösség fontosságát és sokszínűségét. Sok új európai parlamenti képviselő esetében a mezőgazdaság nem része a család örökségének. A mezőgazdaság folyamatos ostorozásával és a leegyszerűsített megoldásokkal szemben a választások után és a következő jogalkotási ciklus során sok munkára lesz szükség a kulcsfontosságú mezőgazdasági kérdések megmagyarázásával és megvitatásával kapcsolatban. Ezért egy átfogó kampány elindítását tervezzük e kiáltvány köré.”

Kövesse a közösségimédia-kampányt a #WeFarm4EU hashtag használatával!

A kezdeményezés keretében többek közt a NAK két megyei elnöke is videóban állt ki:

Süle Katalin, a NAK országos elnökségi szóvivője és Zala megyei elnöke, gazdálkodó:

https://www.facebook.com/365977046868250/videos/2316501735077977/

Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke, gazdálkodó:

https://www.facebook.com/365977046868250/videos/2441738982525537/

 

nak.hu / COPA-COGECA

Kapcsolódó cikkek

AM: a gazdálkodók uniós támogatásának összhangban kell lennie a környezetvédelmi követelményekkel

2019. április 16. 08:36
A mezőgazdasági ágazatnak is hozzá kell járulnia a környezetvédelmi szempontok érvényesüléséhez, és a klímaváltozás elleni küzdelemhez, azonban megfelelő egyensúlyt kell találni az új Közös Agrárpolitika (KAP) környezetvédelmi ambíciószintje és a rendelkezésre álló uniós források nagysága között – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára hétfőn, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács luxemburgi ülésén.

Francia modell: robotizált tehenészet

2018. november 08. 15:13
Rendkívül izgalmas annak megismerése, miként gondolkoznak a francia gazdák az agrárpolitikai kérdésekről, a piaci lehetőségekről és perspektívákról, milyen jövőképet képzelnek el maguknak, látják-e annak esélyét, hogy nyugdíjba vonulásuk után valaki továbbviszi a gazdaságot?