Zajlik a tiszavirágzás

2023. június 26. 14:13
Zajlik az egyedi látványt nyújtó kérészek násztánca, azaz a tiszavirágzás, amely páratlan szépsége mellett rendkívüli ökológiai jelentőségű esemény is.
A nyár egyik legjobban várt természeti jelensége a tiszavirágzás. Az egyedülálló látványosság idén június második felében vette kezdetét a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.
Zajlik a tiszavirágzás
A rövid életű, tömeges násztáncot járó rovarok – amelyekről már az ókorban is említést tett Arisztotelész – legnagyobb európai egyedei elérhetik a 2,5-3,8 centiméter nagyságot, fehér farksertéikkel pedig akár a 12 centiméter hosszúságot is meghaladhatják.
A tiszavirágok (Palingenia longicauda) két pár szárnya hártyás, gyengén recézett és világosbarna színű. A nőstények teste és szárnya nagyobb a hímekénél, farksertéik rövidebbek, ezért gyorsabb repülésre képesek.
 
A kérészek rajzása általában szakaszokra osztható. Az előrajzás alkalmával százával repülnek az állatok, majd a leglátványosabb főrajzás során milliónyian is szállhatnak a víz felett. Az utórajzáskor pedig csak néhány tucat állattal találkozhatunk.
 
A rajzás a késő délutáni, illetve esti órákban zajlik.
Látványossága mellett ökológiai szempontból is jelentős esemény a Tisza kivirágzása, hiszen számos hal-, madár- és békafaj táplálékául szolgálnak. A tiszavirág lárvája az aljzaton történő furkálással élőhelyet is teremt más mederfenéki élőlények számára.
 
Forrás: Agrárminisztérium
 

Kapcsolódó cikkek

Több mint 20 nemzet vesz részt az idei Szilvásvárad Masters sorozaton

2023. július 11. 15:01
Az idén újra megrendezik a három lovas szakágat összefogó Masters nemzetközi versenysorozatot Szilvásváradon, amelyre több mint húsz nemzetet képviselve, közel félezer lóval neveztek hajtók és lovasok - jelentette be az agrárminiszter az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón, a Heves vármegyei településen.

Labirintus: ezt a kukoricatáblát legálisan taposhatják tömegek

2023. július 12. 15:26
Öthektáros útvesztőt alakítottak ki Kiszombor határában a kukoricaföldön.
 
Egy öthektáros kukoricatáblában 5,5 kilométeres labirintust készítettek a Csongrád-Csanád vármegyei Kiszombor határában, a szombaton nyíló útvesztő ki- és bejárata között 1-1:20 óra utat kell megtenni, ha a vállalkozó szellemű látogató nem téved el.