Zöldség értékesítés a facebook-on

2023. augusztus 18. 15:33
A Jakabszálláson működő Pullai Kertészet és az Alfa Lucullus Termelésfejlesztési Kft. nyílt napján korszerű szabadföldi zöldségfajtákat mutatak be az érdeklődőknek, ám emellett a rendhagyó értékesítési modelljük is igen sok tanulsággal szolgált. Egyes vásárlók a kisüzemi, szabadföldi zöldségekért szívesen fizetnek többet, és a rendhagyó vásárlási módok is terjednek...
Zöldség értékesítés a facebook-on
Pullai Gábor édesapjával két éve indította el a kertészetet, előtte tíz évig Ausztriában dolgozott -Fotó: Nagy Z. Róbert
 
Kisebb felületen a nagy választék a piacképes
A kertészet tulajdonosai Pullai Béla kertészmérnök, és fia, Gábor aki az egyetem elvégzése, majd tíz év ausztriai munkavállalás után tért vissza családjával Magyarországra. A területet három éve vették és két éve folyik rajta termesztés.
A három hektáros területnek nagyjából a kétharmadán folyik jelenleg termesztés, a faiskola mellett a káposztafélék (legtöbb karfiolból van) és az uborka foglalja el a legnagyobb területet. A többi növény saját ellátásra, vagy kapcsolódó termékként van jelen, esetleg kísérleti céllal, mint a batáta vagy a földimogyoró.
 
Kis területen sem lehetetlen jövedelmezően gazdálkodni
A kertészetben igen sok növényfaj található meg, a több lábon állást fontosnak tartják, emellett a közvetlen értékesítéskor ez hasznos. Ha jön valaki uborkát venni, akkor kaprot is visz, sőt további 2-3 féle másik zöldséggel távozik, mert ha már itt van, megveszi. A faiskolát gazdasági szempontból is jól kiegészíti a zöldségtermesztés, hiszen a faiskolából évente egyszer, a kitermeléskor van bevétel, a zöldségekből meg folyamatosan, mondták a tulajdonosok.
A faiskolában 50 000 csemete
A faiskolában 50 000 csemete "készül" évente -Fotó: Nagy Z. Róbert
 
A faiskolában a homoktövis és a bodza a fő növény
A fél hektáros faiskolai részen homoktövis, bodza, valamint kisebb mennyiségben őszibarack is található és idén mirobalánt is vetettek, összesen évente 50 000 növényt termelnek itt. A faiskolai termékek nagyobb része megrendelésre készül, némi szabad készlet ráhagyással.
A homoktövis ültetvényekben kilenc nőnemű egyedhez kell egy porzós. Régebben ezt „elszórtan” telepítették, minden tizedik volt a porzós soronként eltolással, de az újabb módszer több szempontból előnyösebb. Eszerint a széljárást is figyelembe véve minden tizedik termő sor után betesznek egy porzóst. Ennek előnye az ültetvényben elszórtan ültetett hímnemű példányokkal szemben, hogy azokat nem kell kerülgetni betakarításkor, és nincs az a veszély, hogy ekkor véletlenül a hímvirágú egyedek a hajtásait is levágják.
 
Homoktövisből az Ascona fajtát szaporítják itt, ennek az előnye, hogy nem szeretik a seregélyek, mert magas a savtartalma.
Fehér Tibor (Alfa Lucullus Kft.) és Pullai Gábor a káposztaféléket is értékelték
Fehér Tibor (Alfa Lucullus Kft.) és Pullai Gábor a káposztaféléket is értékelték
Fotó: Nagy Z. Róbert
 
Értékesítés közösségi médián keresztül
A kertészetnek nincs webshopja, hanem a facebook marketplace-ra teszik fel mindig a hirdetéseiket, fajonként külön-külön, ami elég rendhagyó módja a közvetlen értékesítésnek. Tavaly az első hirdetések megjelentetése után 5 nappal már kezdtek érkezni a vevők. Annak ellenére, hogy az idei a második év, a vevőik 30 százaléka már törzsvevőnek számít. Fel kell építeni egy fix vevőbázist, és akkortól a vevő is számíthat erre a beszerzési forrásra, valamint a kertészet is számíthat az állandó vevőkörre.
 
Pullai Gábor azt vallja, hogy valaki vagy termel, vagy piacozik és elad, a kettőt együtt csinálva valamire nem lesz elég idő. Ezért értékesít ő az interneten, így hetente többször nem kell fél napokat a piacon állni és árulni.
 
Vannak minimumrendelési egységek, uborkából ez 10 kg, tehát az innen vásárlók főleg házi tartósítási céllal, nagyobb mennyiségeket vesznek, nem csak egy-egy étkezésre vásárolnak be a zöldségekből. Mivel a tulajdonos Kecskeméten lakik, így naponta útba esik neki hazafelé, hogy kiszállítsa a megrendeléseket.
 
Az infláció miatti életszínvonal romlás sem valószínű, hogy ezen változtat, hiszen lehet, hogy egy nyaralás, egy autócsere, vagy bútorvásárlás elmarad, de az emberek szeretnek enni, jót enni, és nem akkora az árkülönbség egy kézműves-, vagy egy konzervipari savanyúság között, hogy azon spórolni érdemes legyen. Sőt, sokaknak kezd elege lenni abból, hogy megveszik az áruházban is drágán a paradicsomot, és annak nincs íze, hiszen nem éretten szedték le, a szállítás és a pulton tarthatósági idő miatt. Anyagi helyzettől függetlenül is egyre jobban keresik a magyar és a kistermelői kézműves termékeket, mondta Pullai Gábor.
 
A berakóuborkákat és káposztaféléket sokan keresik
Öt fajta berakóuborkát termesztenek itt, ezek közül a Cosima és Alhambra a szabadföldi termesztésben kiemelkednek stressztűrésükkel. A Zuzana, Orfeus és Twigy fóliába is ajánlhatók, nagyon erős növekedésűek, jó rezisztenciával rendelkeznek, de érzékenyebbek a magas hőmérséklet ingadozásokra.
 
Fontos, hogy a parthenocarp fajták is roppanósak legyenek, ne legyen a termés üreges annak ellenére, sem, hogy nem képződik benne mag.
 
Az uborka szabadföldön úgy termeszthető eredményesen, ha a csepegtető öntözés mellett párásító öntözés is van, ám ez meg a növényvédelmi problémákat fokozza mellékhatásként. Tavaly a szárazság miatt sok probléma volt az uborkával, de egészségesebb volt mint idén, hiszen a sok csapadék most a peronoszpórának kedvezett.
A frisspiaci pultos káposzták közül a kisebb fejeket keresik ilyenkor a vásárlók, melyek édes ízűek, salátának kiválóak. A Kalibro 75-80 napos, 2-2,5 kg-os, tömör, kemény, sima felszínű, szép fejeket terem, ami frisspiaci értékesítésre alkalmas, de emellett rövid ideig tárolható. Betakarítása júliustól-októberig lehetséges. Jól besűríthető, 50-60 ezer tő is lehet egy hektáron.
Uborkából vanna akik a szemölcsös, mások a szőrös típusokat kedvelik, de egyes vevők a formát és a váll-keskenyedést is figyelik...
Uborkából vanna akik a szemölcsös, mások a szőrös típusokat kedvelik, de egyes vevők a formát és a váll-keskenyedést is figyelik...- Fotó: Nagy Z. Róbert
 
Az Albatros 110-120 napos, 2,2-2,8 kg-os, nagyon jól tárolható, szép sima felszínű kiegyenlített fejeket terem. Ez a fajta rendkívül ellenáll a korai repedésnek.
A Kabinet 110-120 napos, megbízhatóan és könnyen megtermeszthető, 2,8-3 kg-os, jó ízű, piacos, élénkzöld színű pultos tárolási fajta.
Vöröskáposztából a Kvit volt látható a bemutatón, ez 120-125 napos, tojásalakú, hamvas mélylila színű, sűrű, nehéz, 1,9-2,3 kg-os. Kifejezetten hosszú tárolásra alkalmas fajta. Optimális állománysűrűsége 35 ezer tő hektáronként.
A rendezvényről hosszabb, részletesebb beszámoló hamarosan a Kertészet és Szőlészet hetilapban lesz olvasható.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

„A hazaiban több van” üzenettel indul idén a Hazai Termékek Hónapja

2023. augusztus 28. 11:39
Remek alkalom arra, hogy a hazai értékek mellett, a hazai termékek is középpontba kerüljenek.
 
Az idei már a harmadik év, hogy augusztusban integrált kommunikációban részesülhetnek azok a gyártók, akik részt kívánnak venni a hazai termékek hónapja akcióban. Ennek keretében a Magyar Termék ernyőkommunikációja alatt megjelennek online és offline felületeken egyaránt, üzletlánci akciókban, sőt országos lefedettségű TV és citylight kampányban is hirdethetnek a védjegyes terméket gyártó és forgalmazó partnerek.
 

A MAGYAR PEZSGŐK VISSZATÉRTEK EURÓPA-ÉLVONALÁBA

2023. június 19. 11:40
A magyar kormány célja továbbra is világos, a mezőgazdasági termékek értéknövelésének kiemelt támogatása és a feldolgozó üzemek technológiai fejlődésének elősegítése - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kreinbacher Birtok új pezsgőüzemének alapkőletételén, pénteken, Somlóvásárhelyen.