Szamócapalánta-előállítóknak és -forgalmazóknak nyújt tájékoztatást a Nébih

2023. május 03. 18:25
Az elmúlt évek ellenőrzéseinek köszönhetően az illegális szamócaszaporítások száma csökkent, azonban még jelenleg is vannak visszaélések e téren. A problémák sok esetben a szabályok ismeretének hiányából fakadnak, ezért a Nébih szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat.
A gyümölcs-szaporítóanyag előállításához és forgalomba hozatalhoz a növénytermesztési hatóság által kiadott engedély szükséges. A szamóca (Fragaria L.) is e körbe tartozik.
Szamócapalánta-előállítóknak és -forgalmazóknak nyújt tájékoztatást a Nébih
Ráadásul esetében a faiskolai termelés során a nagyszámú európai fajtaoltalommal védett fajta miatt is kiemelt figyelmet kell fordítani a szaporításba vont fajták jogszerű használatára.
A legfontosabb követelményekről, valamint a kérelem benyújtásáról összeállított tájékoztató cikk elérhető a Nébih portálon.
 
 
Fontos kiemelni, hogy minden – bármely online felületen történő – értékesítésre felkínálás, már önmagában forgalmazási tevékenységnek minősül. A Nébih és a kormányhivatalok szaporítóanyag-felügyelői a jövőben is kiemelt figyelmet fordítanak majd a szaporítóanyag-előállítás jogszerűségének vizsgálatára, betartatására.
 
Forrás: Nébih

Kapcsolódó cikkek

Istállóban érik be a zirci gazda decemberi erőspaprikája

2022. december 30. 12:45
Kis, piros, harangforma zöldség érik Kovácsék istállójában. Kertjük egy szeletnyi paradicsom Zirc városközpontjában, ahol a természetet óvják, az unokáknak ezt a szemléletet adják tovább, de onnan fedett helyre kellett vinniük szupererős paprikájukat. Karácsonyra összes termése bepirosodhat.

Exportkvóta a marokkói paradicsomra

2023. március 14. 10:45
Marokkó kvótát vezetett be a paradicsom exportjára, hogy növelje a helyi készleteket és csökkentse az árakat a ramadán böjti hónap előtt. Az emelkedő alapanyagárak, a kártevők terjedése és az ismétlődő aszályok együttesen komoly gondokat okoztak a világ negyedik legnagyobb paradicsomtermelő országában.