Turizmus - vendéglátás

NÉPSZERŰ KIRÁNDULÓHELYEK ÉS TÖRTÉNELMI EMLÉKHELYEK A VÉRTESBEN

2023. július 03. 13:41
NÉPSZERŰ KIRÁNDULÓHELYEK ÉS TÖRTÉNELMI EMLÉKHELYEK A VÉRTESBEN
Három vármegyét és öt erdészeti tájat érintően gazdálkodik a Vérteserdő Zrt. A mintegy 46.200 ha működési terület két fő egysége a Gerecse és a Vértes mészkő tömbje, amelyhez nyugatról a Győr-Tatai-teraszvidék, délnyugatról a Császári-dombság és a Súri-Bakonyalja kapcsolódik. A Társaság négy erdészeti igazgatósága Magyarország egyik legváltozatosabb domborzati, termőhelyi tájegységeit fedi le.

Elkezdődött a Marriott első vidéki szállodakomplexumának kivitelezése

2023. június 30. 13:38
Elkezdődött a Marriott első vidéki szállodakomplexumának kivitelezése
Balatonfüreden épül meg a Marriott első vidéki szállodakomplexuma. A Le Méridien BalaPort Lake Balaton kivitelezőjét még nem választották ki, de a hotel főépületétől keletre, illetve nyugatra eső BalaPort Residence épületeiben már dolgoznak a generálkivitelező VEMÉV-SZER Kft. szakemberei.
Amint arról korábban beszámoltunk, Balatonfüred központjában ötcsillagos szállodakomplexum épül, amely a tervek szerint 2025 tavaszától fogadja majd a vendégeket, az építkezés haladásáról most a Magyar Építők osztott meg fotókat.

Az Európai Unió 2024-re halasztja az ETIAS elindítását

2023. június 29. 13:50
Az Európai Unió 2024-re halasztja az ETIAS elindítását
Az Európai Unió ismét elhalasztotta az Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) elindítását. Az EU Migrációügyi és Uniós Belügyi weboldalán a korábbi 2023 novemberi dátumot 2024-re változtatták.

Mobilalkalmazással is kérelmezhető az amerikai beutazási engedély

2023. június 29. 13:46
Mobilalkalmazással is kérelmezhető az amerikai beutazási engedély
Az amerikai vám- és határőrség tájékoztatása szerint már mobilalkalmazáson keresztül is kérelmezhető az ESTA amerikai beutazási engedély.
 
Új mobilalkalmazást indított az amerikai Vám- és Határőrség (CBP) a vízummentességi program keretében történő beutazásra jogosult utazók számára. Az applikáció lehetővé teszi, hogy az utazók okostelefonról, mobilkészülékről vagy táblagépről is kérelmezhessék az ESTA (Electronic System for Travel Authorization) engedélyt.

Már 90 éve kotyog

2023. június 29. 13:44
Már 90 éve kotyog
A Bialetti márka az olasz dizájn ikonjává vált. Napjainkban 90 éves az a terméke, amely világszerte sokak életét forradalmasította - a híres Moka kávéfőző, avagy ahogyan nálunk elnevezték, a kotyogó.
 
Az évszám 1919, amikor Alfonso Bialetti saját műhelyt hozott létre Crusinallóban, ahol alumíniumból készített kisebb termékeket. 1933-ban tervezett egy olyan készüléket, amely ma is megtalálható a világ számos lakójának otthonában. Ezzel Bialetti megváltoztatta a kávéfőzés módját, de nem csak azt.

Megérkezett Siófokra az új balatoni hajókat szállító flotta

2023. június 28. 16:23
Megérkezett Siófokra az új balatoni hajókat szállító flotta
Megérkeztek a Balatonhoz vezető Sió-csatorna utolsó szakaszához a Balatoni Hajózási Zrt. (Bhart) új személyszállító hajói, amelyek egy hete indultak el Komáromból. A két új kompot és két új katamaránt szállító flotta azóta közel 400 km-t tett meg, érkezésüket tömegek fogadták Siófokon.A Balaton kedvező vízállásának köszönhetően június 21-én, szerdán indulhatott el a Bahart 4 új hajója Komáromból. Az eleinte 7 hajóból álló szállító flotta először a Duna 272 km-es szakaszán haladt végig Komárom és a Sió torkolata között. Majd a már közel 20 hajósra bővült szállítóflotta további 121 km-t tett meg a Sió csatornán az elmúlt napokban. A hajók tegnap érték el a Siófok-Kiliti zsilipet, melyen a mai napon sikeresen átzsilipeltek – közölte a Bahart.

Megjelent az NTAK szakaszos bevezetéséről szóló rendelet, haladék a kisebb cégeknek

2023. június 27. 17:23
Megjelent az NTAK szakaszos bevezetéséről szóló rendelet, haladék a kisebb cégeknek
Elfogadta a kormány a Magyar Turisztikai Ügynökség javaslatát, így a vendéglátó üzletek és jeggyel látogatható turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége szakaszosan indul el a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé.
 

Idén is lesz tiszacsegei halászlé fesztivál

2023. június 27. 17:15
Idén is lesz tiszacsegei halászlé fesztivál
Tizenötödik alkalommal rendezik meg július elsején a tiszacsegei halászlé fesztivált: a Tisza-parton felállított hatalmas bográcsokban mintegy ötezer adag hagyományos és korhely halászlé készül majd a látogatóknak – jelezte a halászcsárda tulajdonosa.
 
Nagy Sándor emlékeztetett, a csegei korhely halászlé bekerült a nemzeti értéktárba, s a cím elnyerése óta most először kerül az étel a fesztiválozók asztalára. Nem titkolt céljuk, hogy a korhely halászlé bekerüljön a hungarikumok közé.

Zajlik a tiszavirágzás

2023. június 26. 14:13
Zajlik a tiszavirágzás
Zajlik az egyedi látványt nyújtó kérészek násztánca, azaz a tiszavirágzás, amely páratlan szépsége mellett rendkívüli ökológiai jelentőségű esemény is.
A nyár egyik legjobban várt természeti jelensége a tiszavirágzás. Az egyedülálló látványosság idén június második felében vette kezdetét a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

Átadták a Sarkad-Remetei Vadászházat

2023. június 26. 14:11
Átadták a Sarkad-Remetei Vadászházat
Az erdei ökoturisztikai infrastruktúra fejlesztése a fenntarthatóságot szolgálja. Az állami erdőgazdaságok az erdőkezelésbe integrált módon, a védelmi és gazdasági törekvésekkel összhangban folyamatosan bővítik és korszerűsítik turisztikai hálózatukat.
Az állami erdőgazdaságok a Téry Ödön Program és az Aktív Magyarország Program révén több mint 3 milliárd forintot fordíthattak 2017 és 2022 között ökoturisztikai infrastruktúrájuk fejlesztésére az Agrárminisztérium pályázatai mellett.