Turizmus - vendéglátás

A jövő év elejére megújul a veszprémi Ruttner-ház

2022. november 28. 12:51
A jövő év elejére megújul a veszprémi Ruttner-ház
Diákszálló, kávézó és a leendő börtönmúzeum fogadóközpontja kap majd helyet az egykor vas- és fűszerkereskedésként működő veszprémi Ruttner-házban. Az épületet az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával újítják fel.
 
Markovits Alíz, a Veszprém 2023 Zrt. vezérigazgatója november 18.-i veszprémi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a nagy múltú, egykor iparosok által lakott ház 1,3 milliárd forintból újul meg.

EKF: több mint egymilliárd forint pályázható meg a negyedik negyedévben

2022. november 28. 12:44
EKF: több mint egymilliárd forint pályázható meg a negyedik negyedévben
Több mint egymilliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre a negyedik negyedévben a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) keretében. A pénz program- és konferenciaszervezésre, utcaképfejlesztésre fordítható.
A konferenciaszervezést támogató pályázat révén olyan programok valósulhatnak meg, melyek során az adott téma szakértői, nemzetközi érdeklődésre számot tartó képviselői osztják meg a tudományos-művészeti eredményeket a szakmai és az érdeklődő nagyközönséggel. A pályázat keretösszege 100 millió forint, a benyújtási határidő december 7. – áll az EKF program szervezői által hétfőn kiadott közleményben.

Budapest egyetlen körfolyosós jégpályája hamarosan nyit Csepelen

2022. november 24. 13:58
Budapest egyetlen körfolyosós jégpályája hamarosan nyit Csepelen
Idén újra várja korcsolyázás szerelmeseit Budapest egyetlen körfolyosós jégpályáján Csepelen.
A több mint 2000 négyzetméteres fantasztikus panorámájú pálya egy 800 négyzetméteres, egy kisebb, 300 négyzetméteres és egy 200 négyzetméteres tanuló pályából áll, amiket 250 méternyi jégfolyosó köt össze – írja oldalán az intézmény.
 

Több százan érkeztek a Folly tobozszüretére

2022. november 23. 18:47
Több százan érkeztek a Folly tobozszüretére
November 19-én idén harmadik alkalommal rendeztek tobozszüretet a badacsonyörsi Folly Arborétumban. Az esemény különlegessége, hogy a magas fákról a tobozokat speciális eszközökkel, alpintechnikával szedik le a Folly szakképzett munkatársai.
 
A rendezvényen közel 250 látogató vett részt, sokan közülük az ország távolabbi pontjáról érkeztek a rendhagyó programra.
 
A tobozok szüretelése minden évben egyedülálló élmény a Follyban, hiszen az arborétum fenyői időnként több mint tízméteres magasságokba nyúlnak, ezért az ágak végén növő tobozok bizonyos esetekben csak speciális eszközökkel szüretelhetők le. A tobozszüret célja elsősorban a magfogás: az örökzöldek magjait szaporításra és eladásra egyaránt felhasználják, a nem széteső tobozok pedig akár az adventi koszorúk díszítésére vagy más kézműves alkotások dekorációjához is használhatók.

Az egymilliomodik vendégéjszakát ünnepelte Hajdúszoboszló

2022. november 22. 16:12
Az egymilliomodik vendégéjszakát ünnepelte Hajdúszoboszló
Ez év október 26-áig már 308 ezer vendég töltött el összesen egymillió vendégéjszakát Hajdúszoboszlón, ahol a gyógyfürdő és az Aqua-Palace élményfürdő is nyitva marad télen, változatlan kínálat mellett.
 
Hajdúszoboszlón két nehéz évet követően sikeres lesz a 2022-es év, ezt támasztja alá az eddigi jelentős vendégforgalom is. Míg 2021-ben 253 ezer vendég által 842 ezer vendégéjszaka realizálódott a fürdővárosban, ez év október 26-áig már 308 ezren töltöttek el egymillió vendégéjszakát a Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint.

Átadták Hajdúszoboszló felújított sétálóövezetét

2022. november 22. 15:35
Átadták Hajdúszoboszló felújított sétálóövezetét
Befejeződött Hajdúszoboszló sétálóövezetének a rekonstrukciója; a felújított Szent István parkot és Mátyás király sétányt pénteken adták át a városlakóknak és a turistáknak.
 
Az átadó ünnepségen Czeglédi Gyula polgármester jelezte: a beruházás több mint kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásból, önerő nélkül készült el, amiért köszönetet mondott a kormánynak.Elmondta, hogy tavaly készült el a Hungarospa strand prémium zónája, ami új lendületet adott a turizmusnak, ezt várják a most elkészült beruházástól is.
 
Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója azt mondta, a jelentős vendégforgalmat produkáló Hajdúszoboszlónak vezető szerepe van a hazai turizmusban.

Bezár a mesterszauna a szentendrei V8 uszodában

2022. november 21. 09:10
Bezár a mesterszauna a szentendrei V8 uszodában
Az elszabadult energiaárak miatt meghatározatlan időre bezár a szentendrei V8 uszoda és szabadidőközpontban működő mesterszauna.
A szaunaprogramokat üzemeltető Aufguss Kft. a közösségi médiában jelentette be, hogy november 18-tól a szentendrei V8-ban található ún. mesterszaunában – amely 40 négyzetméteres alapterületével a legnagyobb alapterületű hazai szaunák közé tartozik – a szaunaprogramok szünetelnek.

Flesch Tamás: Lesznek bezárások, csak nem tömegesen

2022. november 18. 20:50
Flesch Tamás: Lesznek bezárások, csak nem tömegesen
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás szerint a szállodaipar számára mentőövet jelentett a kormány új döntése, miszerint március 31-ig elengedik a turisztikai hozzájárulást.
Mint beszámoltunk róla, a szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely többek között azt is bejelentette, hogy a kormány turisztikai akciótervet fogadott el, aminek értelmében október 1-től március 31-ig elengedik a turisztikai hozzájárulásnak nevezett, az ágazatot érintő adóterhet, ami azt jelenti, hogy nettó árbevételük 4 százalékát a megadott időintervallumban nem kell az államkasszába befizetniük, emellett az október elejétől már kiutalt összeg visszatérítését is lehet kérvényezni. 

Újra Flesch Tamás lesz a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke

2022. november 18. 20:43
Újra Flesch Tamás lesz a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke
A Radisson Blu Hotelben tartott tisztújító közgyűlés utolsó napirendi pontjaként az MSZÉSZ tagsága új elnököt, két alelnököt és felügyelőbizottságot választott.
 
Az elmúlt hetekben lezajlott szállodaszövetségi régióüléseken mind a hét régió és a választmány is egyöntetűen Flesch Tamást jelölte az MSZÉSZ következő elnökének, amit a szerdai közgyűlésen jelen lévő tagszállodák megerősítettek szavazatukkal, így a leköszönő Baldauf Csaba után, a január 1-jétől kezdődő 2023-2024-es ciklusban ismét ő töltheti be szállodaszövetség elnöki posztját. Flesch Tamás, aki a Continental Group ügyvezetője, 2019. január és 2021. júliusa között már állt a szövetség élén, amelynek munkáját azóta tiszteletbeli elnökként segítette.

Veszprém az ország legbringásabb megyéje

2022. november 18. 10:37
Veszprém az ország legbringásabb megyéje
Szeptember 16-án indította el a We Love Cycling Magyarország a  megyék versenyét, mely során bárki tekerhetett és gyűjthetett virtuális kilométereket a megyéjéért. Szerencsére sokan éltek az alkalommal, tekertek és applikációk segítségével gyűjtötték a távot.
 
A kampány célja az volt, hogy arra buzdítson, hogy a nyári idő elmúltával se adja fel senki szeretett hobbiját, a kerékpározást. Ez olyan jól sikerült, hogy a verseny alatt a résztvevők majdnem 3000 rövidebb-hosszabb útvonalat tettek meg, ami közel százezer megtett kilométert jelent.
A verseny fődíja egy kerékpártároló volt, amit, mint legbringásabb megye, Veszprém nyert meg, a maga 14.331 kilométerével, Baranya megye lett a második 13.169 kilométerrel, és Csongrád-Csanád megye is dobogós, 9564 kilométerrel.