Kapcsolódó tartalmak: erdészet

Hír: Az erdő nem fák összessége, hanem ökológiai rendszer

2021. október 05. 07:50
 
A vadon élő állatok az erdei ökoszisztéma nélkülözhetetlen szereplői. A Pilisi Parkerdő az Állatok világnapja alkalmából arra hívja fel a figyelmet, hogy a természetközeli erdőgazdálkodás eredményeként kialakult élőhelyi sokszínűséggel biztosítja az erdei fauna számára a kedvező életfeltételeket és egyúttal azt, hogy az így kezelt erdők biodiverzitása, a klímaváltozás hatásaival szembeni ellenálló képessége növekedjen és tartósan fennmaradjon.

Hír: Száz programmal vár az erdők hete

2021. október 05. 08:09
 
A XXV. Erdők Hete programsorozat az erdőgazdálkodás fenntartható gazdálkodásban betöltött szerepét és azon belül a szakértelem fontosságát hangsúlyozza – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára az Erdők Hete alkalmából.

Hír: 6 EU miniszter közös nyilatkozata az erdészeti együttműködésről

2021. október 06. 09:11
 
2021. október 5-én az öt, erdőben gazdag EU-ország – Finnország, Svédország, Németország, Szlovákia és Ausztria – erdészeti miniszterei informális találkozón vettek részt Bécsben. A találkozót Ausztria kezdeményezte. A szlovén elnökség is képviseltette magát. A találkozó után a miniszterek közös nyilatkozatot tettek közzé az erdészeti együttműködés előmozdításáról, amelyet Franciaország is támogat.

Hír: Erdészeti politika = nemzeti hatáskör

2021. november 16. 08:08
 
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács november 15-i ülésén az agrárminiszterek tanácsi következtetéseket fogadtak el az uniós Erdőstratégiáról, amelyben egyértelműen kimondták, hogy nem kérnek az Európai Bizottság újabb hatáskör elvonási kísérletéből. Az erdőgazdálkodás szabályozása nemzeti szinten valósítható meg leghatékonyabban, ezért a stratégia alapján készülő uniós jogszabályok kidolgozása során az Európai Bizottságnak tekintettel kell lennie a tagállamok nemzeti szabályozáshoz való jogára – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

Hír: Klímaváltozás és erdészet – formálódik a szakma kiegyensúlyozott válasza a klimatikus kihívásokra

2021. október 19. 10:43
 
Az erdészet – a társadalom és az uniós bürokrácia partnerségével és nem gyámságával, továbbá a vidékfejlesztési támogatásokból való megfelelő részesedés mellett – képes a klímaváltozás kihívásaira megfelelő válaszokat adni. Ehhez az ágazati szereplők közötti párbeszéd folytatására, és még több, uniós szinten is összehangolt szakmai kutatásra és tájékoztatásra van szükség.

Hír: Erdészeti szakszemélyzet jogosulti alapképzése és vizsgáztatása

2022. január 26. 09:10
 
Tájékoztatom az erdészeti szakirányítói névjegyzékben szereplő erdészeti szakszemélyzetet, hogy a 244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet 22. § (1) bekezdés szerinti jogosulti alapképzés távoktatásos formában, a jogosulti vizsgáztatás a pandémia helyzettől függően jelenléti vagy online vizsga formájában kerül megrendezésre.

Hír: Erdészeti pályázatok módosultak

2022. február 02. 08:30
 
Az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó pályázható támogatások közül az elmúlt napokban több (eddig öt) jogcímnél változások történtek. A legfontosabb: újra lesz lehetőség támogatási kérelmek benyújtására 2022. december 31-ig.

Hír: Erdők az emberekért, erdészek az erdőkért

2022. február 08. 09:06
 
Erdők az emberekért, erdészek az erdőkért” címmel tartott előadást nemrég a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban dr. Molnár Dénes, a Mecsek­erdő Zrt. erdőmérnöke. A Soproni Egyetem Doktori Iskolájában summa cum laude védte meg doktori dolgozatát. Magyarország legrégebbi erdészeti kísérlete adta a disszertációja témáját.

Hír: Erdők nélkül védtelenek vagyunk

2022. február 11. 08:57
 
A klímaváltozás negatív hatásai elleni küzdelemben az erdők a legfontosabb eszközeink és lehetőségeink. Megóvásuk és természetességük, ökológiai egyensúlyuk fenntartása jövőnk kulcskérdése és alapvető kihívása. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara és az Erdészeti Tudományos Intézet szervezésében, 2022. február 10-én lezajlott Erdészeti Tudományos Konferencián.

Hír: Erdészeti pályázatok módosultak – frissítve

2022. február 18. 09:53
 
Az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó pályázható támogatások közül az elmúlt napokban több (eddig hét) jogcímnél változások történtek. A legfontosabb: újra lesz lehetőség támogatási kérelmek benyújtására 2022. december 31-ig.