Kapcsolódó tartalmak: méhek

Hír: A méhek védelme a mezőgazdaság érdeke is

2016. május 23. 08:49
 
A méhek pótolhatatlan szereplői a mezőgazdasági rendszereknek és mutatói környezetünk állapotának: nem csupán hozzájárulnak a biológia sokféleséghez, de általuk információhoz is juthatunk róla.

Hír: Megdőlni látszik a tévhit: mégsem a hárs okozza a méhek halálát

2017. szeptember 28. 08:14
 
Rengeteg hársfát vágtak ki egy korábbi tanulmány miatt, amely szerint a poszméhek tömeges pusztulását az ezüsthársak okozzak. A legtöbb elpusztult méhet ugyanis a hársak alatt lehet találni, ennek azonban az az oka, hogy a későn virágzó hársak nagyon kevés tápanyagot adnak a rovaroknak. Úgy tűnik, most megdőlt a tévhit, és a kutatók alátámasztották, hogy a hárs nem ártalmas a méhekre, és nem irtani, hanem ültetni kell.

Hír: Neonikotinoidok: Jövőre már csak a melegházban?!

2018. május 02. 09:03
 
Az uniós tagállamok szakminisztereinek többsége elfogadta az EU Bizottság javaslatát: a neonikotinoidokat nem engedik ki a szántóföldre, hanem a zárt melegházakba száműzik. Egy bírósági döntés azonban még megnehezítheti a Bizottság dolgát.

Hír: Megtudtuk: nem kedvez az idei év az akácméz szerelmeisenek

2020. május 21. 07:49
 
Május 20 a méhek világnapja. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének döntése értelmében 2018 óta május 20-a a méhek világnapja. Ezen a napon született az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője, a szlovén származású Anton Jansa. Az ENSZ a világnapon a méhészek helyzetére és fontosságára hívja fel a figyelmet.
 

Hír: Csodálatosan tülkölnek és hápognak a méhkirálynők

2020. június 19. 07:59
 
Megfejtették a méhkirálynők kettős énekét nagyon érzékeny vibrációs detektorok segítségével.