Megtudtuk: nem kedvez az idei év az akácméz szerelmeisenek

2020. május 21. 07:49
Május 20 a méhek világnapja. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének döntése értelmében 2018 óta május 20-a a méhek világnapja. Ezen a napon született az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője, a szlovén származású Anton Jansa. Az ENSZ a világnapon a méhészek helyzetére és fontosságára hívja fel a figyelmet.
 
Megtudtuk: nem kedvez az idei év az akácméz szerelmeisenek

Az elmúlt években nemcsak Magyarországon, de világszerte is megcsappant a méhállomány. A probléma emberi eredetű, elsősorban a helytelen vegyszerhasználat okozza. Emellett a szélsőséges időjárási körülmények is gondot okoznak a méhészeti ágazatnak. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádiónak azt elmondta, a márciusi, áprilisi fagyok idehaza tönkretették a legfontosabb méhlegelőnek számító akácfa virágrügyeit.

Vannak fák, amelyek egy részén még rügyek vannak, a fa más részén pedig már hullik az akácvirág. Most a virágzás közepén vagyunk, de már látni, hogy gyenge évet fogunk zárni akácfa-ügyileg

– mondta Bross Péter.

 

 

 

 

 

 

A méhcsaládok ugyanakkor egészségesek, fejlődésüket nem akadályozta negatív külső hatás. A repce növényvédelme, úgy tűnik, most jól sikerült, és nagyon látszik, hogy két-három éve Magyarországon nem használják a neonikotinoidokat, amellyel a magokat csávázták, ám ez egy felszívódó idegméreg, amit az Európai Unió betiltott és Magyarországon sem használják már néhány éve.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke arról is beszélt, hogy a méhészek a koronavírus-járvány alatt is el tudják látni a munkájukat. Bross Péter elmondta, a járvány óta megnövekedett a kereslet az immunrendszer ellenállóképességét fokozó méz iránt.

Egy-két hétig szinte karácsonyi időszakhoz hasonló mézforgalmat bonyolítottunk, ami persze később leült, de a megemelkedett forgalom az összes típusú magyarországi termelőnél, értékesítőnél, sőt az exportra termelőknél is jelentkezett. Utóbbira az is hatással volt, hogy a harmadik országbeli, különösen az Ázsiából származó mézek iránt lanyhult a kereslet

– mondta Bross Péter.

Magyarországon tavaly több mint 21 ezer méhészetet regisztráltak, a méhészek több mint 1 millió 200 ezer méhcsaládot tartanak.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Kína leállította az amerikai agrártermékek importját

2019. augusztus 06. 09:21
Kína a múlt héten bejelentett amerikai pótvámok miatt döntött az importkorlátozásról.

Nem a vendéglátósok jelentik a megoldást a mezőgazdasági idénymunkások pótlására

2020. április 23. 12:24
Csak részben jelenthet megoldást a mezőgazdaság akut munkaerő-igényére a más ágazatok nehézségei miatt felszabaduló munkaerő. Az elbocsátott dolgozók közül főként azok mehetnek majd idénymunkákra, akiknek már van tapasztalatuk ebben és közel élnek a termelés helyszíneihez – véli Malatinszki György. A Malagrow Kft. ügyvezetője szerint a mezőgazdasági szereplők számára hosszabb távon kifizetődőbb a technológiai fejlesztésre, a professzionális árutermelés feltételeinek megvalósítására koncentrálni.