Kapcsolódó tartalmak: nyugdíj

Hír: Érdemes-e élni a Nők 40-el?

2019. február 01. 10:27
 
A nyugdíjba vonulás szigorú szabályai szerint 2019-ben is csak a teljes nyugdíjkorhatár betöltésétől állapítható meg öregségi nyugdíj, mivel a korai nyugdíjba vonulási lehetőségek már évekkel ezelőtt megszűntek. Csak egy kivétel létezik: a negyven év jogosultsági idővel rendelkező nők esete. Az öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik. A nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségeiről és az ezzel kapcsolatos változásokról tartottak a napokban konferenciát a NEXON-ban.

Hír: Nők 40 nyugdíj: kik vehetik igénybe 2019-ben?

2019. február 21. 08:22
 
2012-től,  így 2019-ben  is csak a teljes nyugdíjkorhatár betöltésétől állapítható meg öregségi nyugdíj. Korábbi időpontban egyedül a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetősége áll rendelkezésre – olvasható a szakértő cikke az ado.hu-n.

Hír: A korkedvezményes nyugdíjrendszer után Egészség vagy korai nyugdíjazás

2018. március 09. 08:58
 
A probléma
A korkedvezményes nyugdíjrendszer megszüntetésére úgy került sor, hogy a jogalkotó elmulasztotta kezelni azoknak a munkavállalóknak a problémáját, akik önhibájukon kívül már nem tudtak további jogszerző időt szerezni. Ennek következményeként előfordulhat, hogy az adott munkavállalónak már csak néhány napja hiányzik ahhoz, hogy plusz egy év korkedvezményt kapjon. Ennél is nagyobb problémát jelent, hogy a régi rendszer úgy szűnt meg, hogy semmi nem lépett a helyébe, így támogatás nélkül maradtak azok a munkavállalók, akik különösen megterhelő munkakörülmények között dolgoznak. 

Hír: A nyugdíjkorhatár betöltését követő 5 évig kell megőrizni a munkaügyi iratokat

2019. május 09. 07:32
 
Hosszú ideig nem volt egyértelmű szabályozás arra vonatkozóan, hogy a munkáltatóknak meddig kell megőrizniük a munkaügyi iratokat az adott munkaviszony megszűnése után. A kérdés nem elhanyagolható, mivel egyes esetekben a nyugdíjjogosultság megállapításához akár fél évszázados munkaügyi iratokra is szükség lehet. Az elmúlt év végén elfogadott törvénymódosítás rendezte e régóta fennálló problémát. Dr. Szabó Gergely írása a HR Blog Munkajog oldalán.

Hír: Mutatjuk, kik mehetnek nyugdíjba 2020-ban

2019. szeptember 17. 11:55
 
A nyugdíjkorhatár folyamatosan emelkedik

Hír: Így kaphatnak nyugdíjat az Ausztriában dolgozó magyarok

2019. szeptember 26. 14:58
 
80/45/65 szabály

Hír: Nyugdíjprémium, nyugdíjkiegészítés

2019. október 18. 08:03
 
2019. október 16-án a Magyar Közlönyben megjelentek a nyugdíjprémiumról, illetve a nyugellátások kiegészítéséről szóló rendeletek. A prémium idén azoknak is jár, akik csak ebben az évben vonultak nyugdíjba.

Hír: Nyugdíj 2020: egyre rosszabb a helyzet

2020. február 03. 07:43
 
Egyre nagyobb a különbség

Hír: Nyugdíj mellett a munkaerőpiacon: pró, kontra

2020. február 18. 08:23
 
 A nyugdíjkorhatár fölötti munkavállalás nem örvend nagy népszerűségnek hazánkban, pedig a 65 év felettiek foglalkoztatásának megannyi pozitív oldala is akad mind a foglalkoztatott, mind a munkaadó szempontjából.

Hír: Miért veszélyes a béremelés?

2020. február 24. 08:19
 
Bármennyire is furcsán hangzik, egy friss amerikai kutatás eredménye szerint a fizetésemelés megnehezíti, hogy nyugdíjasként munkás éveinkhez hasonló színvonalon éljünk. Még akkor is, ha szorgos megtakarítók vagyunk. Ennek oka, hogy a legtöbben béremelésüket nem igazítják nyugdíjterveikhez, hanem a növekményt elköltik. A tanács: az emelés bizonyos százalékát is tegyük félre.