Kapcsolódó tartalmak: szabályozás

Hír: Az összefogásnak köszönhetően lehetővé válik a kettős minőségű élelmiszerekkel szembeni fellépés

2019. április 23. 08:41
 
Több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye, melyben az Agrárminisztérium határozottan kiállt a vásárlók mellet. Több vizsgálat is bizonyította a jelenség létezését, amelyet végül elismert az Európai Bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is. Sikeres volt a V4-országok és más közép-európai tagállamok összefogása, mert közösen elértük, hogy módosította az Európai Bizottság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvet, mely lehetővé teszi a termékek kettős mércéjével szembeni fellépést.

Hír: Az új növényegészségügyi szabályozás miatt változik a vállalkozók nyilvántartási kötelezettsége

2019. november 15. 08:24
 
A novemberben megjelenő uniós rendelet szerint bővül a nagy veszteséget okozó, idegenhonos károsítók terjesztésére képes, éppen ezért vizsgálatköteles termékek köre. 2019. december 14-től a növényegészségügyi szabályozás alatt álló növényekkel, növényi termékekkel és egyéb anyagokkal csak az a vállalkozó folytathat gazdasági tevékenységet, aki szerepel a hatóság növényegészségügyi nyilvántartásában. Az érintettek a megyei kormányhivatalok szakembereitől kérhetik nyilvántartásba vételüket.

Hír: Az agrárium jelenét és jövőjét érintő témával foglalkoztak a V4-országok

2019. november 27. 07:57
 
Határozott EU-szabályozásra van szükség az afrikai sertéspestis kockázatának csökkentéséért; fokozottan ellenőrizni kell az Ukrajnából érkező gabonaimportot, és jelentős figyelmet igényel a klímaváltozás hatásainak kezelése is. Számos, az agrárium jelenét és jövőjét érintő témával foglalkoztak a visegrádi országok agrárkamaráinak soros ülésén.

Hír: Hogyan nézzen ki a home office szabályozás?

2020. július 03. 07:43
 
Vége a korlátlan home office-nak! Július 1-től a munkaadó egyoldalúan összesen újra csak évi 44 munkanapra rendelhet el otthoni munkavégzést - hívja fel a figyelmet dr. Antalóczy Adrienn munkajogász. Mi legyen benne feltétlenül egy home office belső szabályozásban? Mi a különbség home office és távmunka között?

Hír: Újabb részletek derültek ki a home office szabályozásról

2020. szeptember 15. 09:34
 
A távmunkához adott rezsiutalvány biztosan szerepel majd a parlament elé kerülő, otthoni munkavégzést támogató jogszabály-módosításban, a munkabiztonsági előírások kapcsán azonban vannak még nyitott kérdések.

Hír: Rugalmas SZÉP-kártya

2021. április 20. 08:07
 
2021. április 15-én megjelent az a kormányrendelet, amely értelmében a SZÉP-kártya bármelyik alszámlájáról szabadon lehet költeni bármilyen, SZÉP-kártya által engedélyezett célra.

Hír: Kötetlen munkaidő munkáltató által szabályozottan

2022. május 24. 10:52
 
Kötetlen munkaidőben, viszonylag sok munkáltatói előírás mellett szeretne foglalkoztatni részmunkaidőben munkatársakat egy oktatási tevékenységgel foglalkozó szervezet. Megteheti? Olvasónk kérdéseire dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Hír: A távmunkavégzés munkajogi munkavédelmi szabályai lazulnak a pénzügyi szektort kivéve

2020. december 07. 09:59
 
Régóta vártuk, hogy a kormányzat hozzányúljon a távmunkavégzés szabályaihoz tekintettel arra, hogy jelen járványügyi helyzetben a távmunkavégzés – amennyiben ezt a munkáltató működése és a munkakör lehetővé teszi – jelentős segítséget nyújthat a működőképesség fenntartásában. A munka törvénykönyve e tekintetben ugyan még mindig nem változott, kormányrendeletben változtak ismételten a szabályok. Ezzel egyidejűleg a Magyar Nemzeti Bank ajánlást adott ki a távmunkavégzés informatikai követelményeiről. Nézzük melyek a változások:
 

Hír: Meghosszabbították a távmunka veszélyhelyzeti alkalmazásának szabályait

2021. február 09. 09:25
 
A LIGA Szakszervezetek januárban kezdeményezte, hogy a kormány hosszabbítsa meg a távmunka vészhelyzeti szabályozását (lásd cikkünket): ma megjelent a szabályozás, így 2021. február 22-ig továbbra is adható a távmunkával kapcsolatos adómentes átalánydíjas költségtérítés.

Hír: Kúria: jogellenes felmondásnál a munkavállalónak új munkát is keresnie kell

2022. április 04. 08:42
 
2012-ben a munkajogi szabályozás megváltozott, mivel a jogalkotó elfogadta a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I.tv-t ("új" Mt.). A módosult munka törvénykönyve több ponton, így a munkáltató által történő jogellenes munkaviszony megszüntetés szabályaival összefüggésben is lényeges eltéréseket tartalmazott. Ilyen új szabály a munkavállaló kárenyhítési kötelezettségének nevesítése, melynek értelmezési keretei alakulóban vannak. Az alábbiakban bemutatjuk a Kúria legújabb eseti döntését ezen a területen (BH2022.52.):
«123»