Az összefogásnak köszönhetően lehetővé válik a kettős minőségű élelmiszerekkel szembeni fellépés

2019. április 23. 08:41
Több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye, melyben az Agrárminisztérium határozottan kiállt a vásárlók mellet. Több vizsgálat is bizonyította a jelenség létezését, amelyet végül elismert az Európai Bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is. Sikeres volt a V4-országok és más közép-európai tagállamok összefogása, mert közösen elértük, hogy módosította az Európai Bizottság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvet, mely lehetővé teszi a termékek kettős mércéjével szembeni fellépést.

Az Európai Parlament a mai ülésén jóváhagyta a megállapodást a termékek kettős minőségével szembeni fellépést lehetővé tevő előírásokról. A jogszabály tervezet értelmében az emberek megtévesztésének minősülne a jelentősen eltérő összetételű vagy jellemzővel rendelkező termékek azonosként való forgalomba hozatala a különböző tagállamokban. Emellett a tervezetben előírják, hogy a vásárlót tájékoztatni kell a termékek közötti, legitim és objektív okokon alapuló különbségekről is. Ennek minősülhet a nemzeti jogszabály, az alapanyagok elérhetősége vagy szezonalitása, az egészséges étkezés elősegítését célzó önkéntes stratégiák, és az előállítók azon joga, hogy ugyanazon márkájú terméket eltérő tömegű/térfogatú kiszerelésben hozhassa forgalomba.

Az új uniós javaslatcsomag elfogadásával Magyarország és a V4 országok elmúlt években tett közös erőfeszítései eredményesnek bizonyultak. A kettős minőség elleni fellépésre vonatkozó rendelkezésnek köszönhetően lehetővé válik az embereket megtévesztő kereskedelmi gyakorlat visszaszorítása.

Az Agrárminisztérium továbbra is kiáll a hazai vásárlók érdekeiért és a legfontosabb célkitűzésünk, hogy a magyar családok biztonságos, jó minőségű, az egészség megőrzését támogató élelmiszerekhez jussanak hozzá.

(AM Sajtóiroda)

 

Kapcsolódó cikkek

Mit kezdjünk a tejföl tetején megjelenő savóval?

2020. február 19. 07:42
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint: "a tejföl tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával, homogénezéssel és tejsavbaktérium-színtenyészettel végzett, alvasztással készült savanyú tejszín." Hasonlóan állítják elő, mint a joghurtot, a pasztörizált tejhez baktériumkultúrákat adnak, majd megalvasztják.

Nagy István: A kormány kiemelten támogatja az élelmiszeripari beruházásokat

2019. november 06. 14:47
A kormány kiemelten támogatja a nagyszabású, bátor és jövőbemutató élelmiszeripari beruházásokat – mondta az agrárminiszter szerdán a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban a Kurucz cégcsoport sertésvágó és feldolgozó üzemének átadásán.