Meghosszabbították a távmunka veszélyhelyzeti alkalmazásának szabályait

2021. február 09. 09:25
A LIGA Szakszervezetek januárban kezdeményezte, hogy a kormány hosszabbítsa meg a távmunka vészhelyzeti szabályozását (lásd cikkünket): ma megjelent a szabályozás, így 2021. február 22-ig továbbra is adható a távmunkával kapcsolatos adómentes átalánydíjas költségtérítés.
Meghosszabbították a távmunka veszélyhelyzeti alkalmazásának szabályait

2021. február 8-ki hatállyal a kormány hatályon kívül helyezte a 478/2020-as kormányrendelett, helyébe a 27/2021-es kormányrendelet lépett. A munkáltatók és a munkavállalók ezáltal 2021. február 22-ig a Munka törvénykönyvétől eltérően állapodhatnak meg a távmunkáról.

Az előírás számos könnyítésre teremt lehetőséget, így a munkavégzés helye szabadon választható, a távmunka akár részlegesen, a munkanapok egy részében is megvalósulhat. A rendelet célja, hogy minél korszerűbb szabályozással segítse a nem hagyományos foglalkoztatási formák terjedését.

Bodó Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, közleményében kifejtette, a koronavírus-járvány első hullámának tapasztalatai szerint a távmunka sok területen bevált, egyaránt előnyös a vállalkozásoknak és a foglalkoztatottaknak. A távmunkában dolgozók tavaly nyár végén, ősz elején még kétszázötvenezer körül mozgó száma részben a támogató szabályozásnak köszönhetően 2020 decemberére négyszázezer fölé nőtt.

A munkáltató távmunkavégzés esetén adómentes költségtérítést fizethet, havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének tíz százalékával járulhat hozzá a munkavállaló kiadásaihoz, ami 2021-ben 16 740 forint. A munkáltató köteles tájékoztatni a munkavállalót a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól, a munkavállalónak pedig ezekre tekintettel kell megválasztania a munkavégzés helyét.

Mivel a korábbi kormányrendelet időbeli hatálya csak 2021. február 8. napjáig állt fenn, a LIGA Szakszervezetek 2021. január 22-én kezdeményezte a szabályozás meghosszabbítását, hogy az adómentesen nyújtható átalánydíjas költségtérítés továbbra is adható legyen, hiszen a bevezetett szabályozás nyújtotta könnyítések okai és feltételei továbbra is fennállnak.

 

(az MTI alapján) 

Kapcsolódó cikkek

Munkaidő-nyilvántartás e-mailben

2021. március 18. 12:56
Elegendő-e e-mailben kiküldeni a dolgozóknak a havi munkaidő-nyilvántartásukat? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A dolgozók többsége valamit rosszul tud a munkahelyi adatairól

2021. december 02. 11:22
 
Jelentős károkat okozhatnak a vállalatnak