11 különös ízvilágú fagyi, ami teljesen más, mint gyümölcsös társaik

2018. augusztus 03. 07:20
2018. 08. 02. 09:02
Ha már unjuk a banánt, azaz banános, csokis, joghurtos, mascarpónés jeges élményeket, akkor itt az ideje, hogy felfedezzünk egy-két újdonságot.

Talán sokan nem tudják, hogy a fagyi előfutára a kínai Tang-dinasztia (618-907) alatt jelent meg, és akkor még kecske, tehén vagy bivaly tejből, lisztből és kámforból készült. Az első „hivatalos” fagylalt a 17.századi Nápolyból való, és vitathatatlan, hogy ma már mindenhol nagy népszerűségnek örvend. Csokoládé, vanília, puncs, és gyümölcsös társaik még mindig a legkeresettebbek, ám a „fagyi evolúció” sem állhat meg.

Íme néhány egészen meghökkentő íz!

Libamájas és sonkás

A  Humphrey Slocombe névre hallgató fagyizó rukkolt elő az említett ízesítésű termékével. Legkedveltebb darabja egyébként a „Titkos Reggeli” elnevezésű, mely bourbon whiskey és kukoricapehely ízű (kicsivel több az előbbiből és már nem is annyira titkos az a reggeli), de a sonkás fagylaltjuk is igen szépen fogy.

Fotó: david-lebovitz Rovaros-csokis

„Ha már úgyis sok van belőlük, miért ne?!”- gondolhatták a szintén amerikai fagyizó dolgozói, szépen összegyűjtötték a közelben ólálkodó bogarakat, leszedték a szárnyaikat, és lám – kész is az ínycsiklandó rovar-fagyi! A vásárlók teljesen oda vannak érte. Az egészségügyi hatóságok már nem annyira.

Gabonatejes

New York városában található az a cukrászda, név szerint a Momofuku Milk Bar, ahol egészen eredeti sütemények, desszertek kaphatók. Közülük is egyik legfelkapottabb a gabonatej ízű fagylalt, melynek – ki hinné – fantasztikus gabonatej íze van. Egy kis kukoricapehely és cukor a tetejére, és kész is az üdítő reggeli.

Cheddar sajtos

Naponta 48 különböző ízű fagylalttal várja vendégeit a manhattani Ciao Bella Gelato, és nem ám akármilyenekkel. Bazsalikomos, avokádós, pézsmatökös, borsos-tárkonyos, csak néhány példa. Az igazi „sztár” viszont a cheddar sajtos verzió. Aki evett már almás vagy körtés pitét az említett sajttal, az tudja, miért.

Wasabis

Akinek az eddigi kínálat még mindig nem elég egzotikus, annak jó szívvel javasolható a vaszabis (avagy vízitormás) fagylalt – ez esetben nyers hal nélkül.

Fotó: yelp.com Pizzás

Ha valaki egyszerre szeretne túlesni a vacsorán és a desszerten,talán  tökéletes választás a pizzás fagyi. Minden rajta, ami egy igazi pizzához dukál: fokhagyma, sajt, oregano és paradicsom.

Fotó: boing-boing.net Sonkás-olívás

Ezek után ugyan mi olyan nagy szám egy sonkás fagylaltban? A körítés mindenképpen, hiszen a CreamCycle hűtőládás kerékpárokkal szállítja házhoz a bacon darabkás remeket.

Chilis

Ezt talán már többen ismerik, de hogy mégse legyen olyan egyszerű sima fagyi egy delaware-i fagyizó igazán bevállalós darabbal jelentkezett. A „Skorpió csípése” fagylalt tetején egy valódi skorpió dekkol, különböző csípős szószokkal ízesítik, és – ha ez még nem lenne elég – meghintik egy kis szellem chilivel. Amely chilit a Guiness Rekordok Könyve a világ legcsípősebbjévé választotta 2007-ben. Csak saját felelősségre!

Tintahal tintás-halikrás

A Ramekin cukrászdát és fagyizót igazán nem lehet azzal vádolni, hogy csak a jól bejáratott ízekben utazik. Néhány példa fagylaltjuk közül: parmezán sajtos-citromos; szárított olívabogyós; Manzanilla boros-metélőhagymás, virágszirommal megszórva; tintahal tintás, halikrával, maracujával – ez utóbbihoz aperitifként jár egy kis articsókalikőrös kávé.

Sörös-mogyorós

Ha a fagyi önmagában nem lenne elég hűsítő, kombinálhatjuk sörrel! Az egyik fagylaltozó már meg is valósította minden férfi (rém)álmát. A porter sörös fagylaltot még némi mogyoróval (földimogyoró, pekándió, mandula), valamint rozmaringgal, barna cukorral és cayennel dobták fel. Szinte már halljuk is felcsendülni a bárzenét a háttérben…

Majonézes

A végére a skótok is „kifőztek” valamit, ami az eddigi visszajelzések alapján – még – nem igazán nyerte el az emberek tetszését. Ő a majonézes fagylalt. Egy hozzászóló azért megjegyezte, hogy a majonéztől még krémesebb lesz a fagyi. Azt hiszem, erre mondják: ízlések és pofonok…

 
sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Értéktárba kerültek az Őrvidék kulturális jellegzetességei

2016. szeptember 02. 08:32
A burgenlandi magyarok lakta négy település, Felsőpulya (Oberpullendorf), Felsőőr (Oberwart), Alsóőr (Unterwart) és Őrisziget (Siget in der Wart) kulturális jellegzetességeiről készült „Őrvidék értékei” című kétnyelvű kiadványt szerdán mutatták be Őriszigeten egy kiállítás keretében.

Egyre több a túlóra és még csak meg sem fizetnek?

2016. szeptember 21. 08:03
Egyes vélemények szerint ma már nem létezik egyensúly munka és magánélet között, inkább azt kell jól eltalálni, hogy hogyan szabjuk meg a határokat és különítsük el egymástól a két területet. Míg más nézőpont szerint igenis meg kell találni egy egyensúlyt az életünk e két szelete között, amit egyes helyeken (akár földrajzilag, akár munkáltatói szempontól) jobban, másutt rosszabbul csinálnak. Az Egyesült Államokban decembertől kiterjesztik azoknak a körét, akik jogosultak lesznek túlórapénzre, ami akár több mint 4 millió munkavállalót érinthet (majdnem annyit, ahányan Magyarországon összesen dolgoznak). A magyar munkavállalók átlagosan 2-3 órával teljesítik túl a 40 órás munkahetet.