15-30 százalékos áremelést hozott 2017 a sütőiparban

2017. január 06. 08:07
A Pékszövetség még novemberben felhívta a figyelmet arra, hogy a 2017-től áremelés várható az ágazatban. Heves megyében a sütőipar szereplői máris 15-30 százalékos áremelést hajtottak végre.
 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tavaly őszi élelmiszeripari konferenciasorozatának sütőiparral foglalkozó tanácskozásán Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, az ágazatnak régi, az előrelépést akadályozó egyik problémája, hogy a pékségek évek óta nem tudtak árat emelni, pedig a költségek folyamatosan emelkedtek. Néhány nappal később pedig a Magyar Hírlapnak azt nyilatkozta, hogy a kenyér 30 százalékos áremelkedésével kell kalkulálniuk a fogyasztóknak 2017. január 1-től.

Heves megyében például be is vált az elnöki jövendölés. A heol.hu írása szerint a sütőipar helyi szereplői máris 15-30 százalékos áremelést hajtottak végre. A drágulás oka egyrészt a kötelezően fizetendő bérek emelkedése – a Heves megyei cégek is munkaerő-hiánnyal küszködnek, sokan nem vállalták például ennyiért az éjszakai munkát, ráadásul a melegben kell dolgozni –, illetve az alapanyagok drágulása. Közben módosították a Magyar Élelmiszerkönyv sütőiparra vonatkozó passzusait is, amely több vállalkozásnál szintén hozzájárul az árak emelkedéséhez.

A lapnak Kurdiné Nagy Klára, a Pékszövetség megyei vezetőségi tagja elárulta, saját vállalkozása harminc százalékkal emelt árat január elsejétől. Szerinte azok a cégek, amelyek becsületesek, nem tudják kigazdálkodni a megnövekedett költségeket. Akik nem emelnek, arra számítva, hogy így több terméket tudnak értékesíteni, azzal nem számolnak, hogy a több termék költsége is magasabb.
– Számoltunk, s harminc százalékos áremelést láttunk szükségesnek. A bérek és bérköltségek emelkedését ugyanis ki kell gazdálkodniuk a vállalkozásoknak – magyarázta a szakember.

Egy másik pékség vezetője, Nagy Lajos szerint is muszáj volt árat emelniük a cégeknek, hiszen a minimálbér, illetve a garantált bérminimum 15-25 százalékkal növekedett. Nőttek az ez után fizetendő közterhek is, a járulékcsökkentések viszont nem ellentételezték a kiadások emelkedését. A társasági adókulcs csökkentése nem is érintette a kevéssé jövedelmező ágazatot. Elárulta, a kis pékségeknek a kormány ellentételezést ígért a radikális béremelés miatt, erre szükség is volna.
– A többség most 10-15 százalékkal emelte árait. Évek óta hangsúlyozzuk, hogy ez szükséges, de az áruházláncok visszaverték a törekvést – jegyezte meg Nagy Lajos.

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

A vidékfejlesztési programok ellenére is stagnál a hazai élelmiszeripar

2016. augusztus 23. 08:36
Bár a jogalkotók mind a vidékfejlesztési programmal, mind a sertéshús forgalmi adójának csökkentésével az élelmiszeripar fellendítésén dolgoztak, úgy tűnik igazi áttörés még nem született. Árbevétel és alkalmazotti létszám tekintetében is stagnálás jeleit mutatja az ágazat.

Kockázatos munkahelyek

2017. április 07. 08:19
2017. április 5-én ülésezett a VKF Fokozott egészségkárosodási kockázatok kezelését vizsgáló bizottsága. Mészáros Melinda szerint június elejére a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának napirendjére kerülhet az új szabályozás.