200 éve született Petőfi Sándor

2023. augusztus 31. 16:28
Születésének 200. évfordulója jó alkalom arra, hogy bejárjuk azokat a helyeket, ahol Petői Sándor megfordult. Gyermek- és fiatal éveinek kiskunsági állomásain akár a költő kedvenc ételei is megkóstolhatók.
200 éve született Petőfi Sándor
Kiskőrösi emlékek
Hol máshol kezdhetnénk a Petőfi-kultusz nyomába eredni, mint a kiskőrösi szülőházban, amely 1880 óta folyamatosan látogatható, és Magyarország első irodalmi emlékháza. Kis területen tobzódnak az emlékek, értékek, például a hírességek kőbe vésett aláírásai a falon, a versautomata, vagy a Petőfi verseit idegen nyelvekre fordítók szoborparkja, amely egyedülálló a világon.
Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum a költőt megszemélyesítő Bánföldi Szilárd színésszel
 
Az autentikusan berendezett szülői házban ma is látható a család bútorai közül az almárium és az ágy, apja nyitott vándorládájában pedig családi dokumentumok vehetők szemügyre.
Minden korosztály számára ajánljuk a János Vitéz Látogatóközpontot, ahol egy mesés labirintuson kell átjutnia gyermeknek, felnőttnek, miközben felelevenednek előttük Petőfi híres elbeszélő költeményének egyes fejezetei.
 
Az interaktív színterek között a látogató átélheti a történet meghatározó pillanatait: a harcot az óriásokkal, a nyáj őrzését Kukorica Jancsival, végül pedig Tündérország káprázatos tájaira is eljuthat.
 
Dunavecse és Szalkszentmárton
Dunavecse egyik fő nevezetessége a Petőfi Múzeum, amely elsősorban helytörténeti múzeum, de egy korhű emlékszobát is berendeztek benne. Ebben az épületben működött Petőfi Sándor apjának, Petrovics Istvánnak a mészárszéke1841 és 1844 között. A hosszú távollét utáni hazatérést és a családi otthonba való betoppanást idézi föl a magyar líra egyik legszebb költeménye, a Füstbe ment terv.
 
Szalkszentmártonban is emlékház idézi meg a család ott töltött éveit, berendezett konyha, szobák és pince látogatható, valamint egy hatalmas udvar árnyékos terasszal.
 
A költő kedvencei
Petőfi kedvenc ételeiről legendák sorát hallhatjuk a Kiskunságban, ám az biztos, hogy a székelykáposzta-leves az élen állt, ezt a Kecskeméti Csárdában főzik. A Szalkszentmártoni Emlékházban csoportoknak és rendezvények alkalmával begyújtják a költő édesanyjának, Hrúz Máriának a kemencéjét, hogy langallót, vagy görhönyt (tócsnit) süssenek.
Szalkszentmártonban az eredeti konyhában készül a kenyérlángos
 
Soltvadkerten a Korona Cukrászdában készül a Petőfi ihlette, kávés Pilvax-szelet,
Csak ebben a cukrászdában kóstolható meg Petőfi kedvenc italából készült  sütemény - Lelépő
és ha Bács-Kiskun vármegyében járnak, keressék a Pilvax kávélikőrt is, amely a kétszáz éves jubileumra készült.
 
Pilvax kávé likőr 33% 0,5L - Mátyás Webshop
 
TÚRATIPPEK
 
Az emlékév alkalmából a Kiskunsági Nemzeti Parkban vezetett kirándulásokon lehet felfedezni a Petőfi által hőn szeretett és költeményeiben sokszor megidézett „alföldi rónaságot":
 
  • Szeptember 2. Gomba- és gyógynövényismereti túra Bugacon
  • Szeptember 2. Szarvasbőgés az Őrjegben
  • Szeptember 16. Őszi kikericstúra a Kiskőrösi Turjánosban
  • Szeptember 23. Őszi fények – A homokbuckák élővilágának őszi arca
 
Infó: knp.hu/programok
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Karácsonyi fényvonatként közlekedik a lillafüredi kisvasút

2022. december 15. 15:56
Az Északerdő Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút utasai 2022. december 17-18. és 25-26 között – a menetrendi szerelvényeken túl – karácsonyi díszítésű, kivilágított „fényvonatokkal” közlekednek.

Hazai és nemzetközi szakértők adnak zöld tippeket az Utazás kiállításon

2023. február 21. 11:14
Hogyan csökkenthetik ökológiai lábnyomukat a turisztikai vállalkozások? Mit tehetnek a zöldebb, biztonságosabb jövőért a piaci szereplők? Ezekről a témákról is szó lesz a kiadónk által „Vágyak és törekvések a fenntartható turizmusért" címmel szervezett konferencián, az Utazás kiállítás első napján.
A február 23-i esemény résztvevői a szakma legjobbjaitól hallgathatnak meg előadásokat a jelen szükségleteit a jövő veszélyeztetése nélkül kielégítő, zöld turizmus fontosságáról és alapelveiről.