200 éve született Petőfi Sándor

2023. augusztus 31. 16:28
Születésének 200. évfordulója jó alkalom arra, hogy bejárjuk azokat a helyeket, ahol Petői Sándor megfordult. Gyermek- és fiatal éveinek kiskunsági állomásain akár a költő kedvenc ételei is megkóstolhatók.
200 éve született Petőfi Sándor
Kiskőrösi emlékek
Hol máshol kezdhetnénk a Petőfi-kultusz nyomába eredni, mint a kiskőrösi szülőházban, amely 1880 óta folyamatosan látogatható, és Magyarország első irodalmi emlékháza. Kis területen tobzódnak az emlékek, értékek, például a hírességek kőbe vésett aláírásai a falon, a versautomata, vagy a Petőfi verseit idegen nyelvekre fordítók szoborparkja, amely egyedülálló a világon.
Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum a költőt megszemélyesítő Bánföldi Szilárd színésszel
 
Az autentikusan berendezett szülői házban ma is látható a család bútorai közül az almárium és az ágy, apja nyitott vándorládájában pedig családi dokumentumok vehetők szemügyre.
Minden korosztály számára ajánljuk a János Vitéz Látogatóközpontot, ahol egy mesés labirintuson kell átjutnia gyermeknek, felnőttnek, miközben felelevenednek előttük Petőfi híres elbeszélő költeményének egyes fejezetei.
 
Az interaktív színterek között a látogató átélheti a történet meghatározó pillanatait: a harcot az óriásokkal, a nyáj őrzését Kukorica Jancsival, végül pedig Tündérország káprázatos tájaira is eljuthat.
 
Dunavecse és Szalkszentmárton
Dunavecse egyik fő nevezetessége a Petőfi Múzeum, amely elsősorban helytörténeti múzeum, de egy korhű emlékszobát is berendeztek benne. Ebben az épületben működött Petőfi Sándor apjának, Petrovics Istvánnak a mészárszéke1841 és 1844 között. A hosszú távollét utáni hazatérést és a családi otthonba való betoppanást idézi föl a magyar líra egyik legszebb költeménye, a Füstbe ment terv.
 
Szalkszentmártonban is emlékház idézi meg a család ott töltött éveit, berendezett konyha, szobák és pince látogatható, valamint egy hatalmas udvar árnyékos terasszal.
 
A költő kedvencei
Petőfi kedvenc ételeiről legendák sorát hallhatjuk a Kiskunságban, ám az biztos, hogy a székelykáposzta-leves az élen állt, ezt a Kecskeméti Csárdában főzik. A Szalkszentmártoni Emlékházban csoportoknak és rendezvények alkalmával begyújtják a költő édesanyjának, Hrúz Máriának a kemencéjét, hogy langallót, vagy görhönyt (tócsnit) süssenek.
Szalkszentmártonban az eredeti konyhában készül a kenyérlángos
 
Soltvadkerten a Korona Cukrászdában készül a Petőfi ihlette, kávés Pilvax-szelet,
Csak ebben a cukrászdában kóstolható meg Petőfi kedvenc italából készült  sütemény - Lelépő
és ha Bács-Kiskun vármegyében járnak, keressék a Pilvax kávélikőrt is, amely a kétszáz éves jubileumra készült.
 
Pilvax kávé likőr 33% 0,5L - Mátyás Webshop
 
TÚRATIPPEK
 
Az emlékév alkalmából a Kiskunsági Nemzeti Parkban vezetett kirándulásokon lehet felfedezni a Petőfi által hőn szeretett és költeményeiben sokszor megidézett „alföldi rónaságot":
 
  • Szeptember 2. Gomba- és gyógynövényismereti túra Bugacon
  • Szeptember 2. Szarvasbőgés az Őrjegben
  • Szeptember 16. Őszi kikericstúra a Kiskőrösi Turjánosban
  • Szeptember 23. Őszi fények – A homokbuckák élővilágának őszi arca
 
Infó: knp.hu/programok
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Húsz kilométeres teljesítménytúrával eredhetünk a Gyermekvasút nyomába

2024. március 13. 18:25
A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton március 15-én tartják a hagyományos „Gyermekvasút nyomában” 20 kilométeres nappali teljesítménytúrát.

Mutatjuk a legszebb fotókat a 2023. augusztus 20-i tűzijátékról

2023. augusztus 24. 17:51
A Szent István-napi ünnepségek fő látványossága volt a hagyományos ünnepi tűzijáték. 34.000 pirotechnikai effekt, fényjáték, épületfestés, tűz alkotta úszó virágszőnyeg, lézershow és több száz drón volt látható az augusztus 20-ai ünnepi rendezvénysorozat fináléján!