2021-ben a lisztes berkenye lesz az év fája

2020. december 01. 09:26
Az év fáját (pontosabban fafaját) a szakközönség az OEE kezdeményezésére évről évre megválasztja. 2021-re a lisztes berkenyére esett a választás.
2021-ben a lisztes berkenye lesz az év fája

Az Országos Erdészeti Egyesület mozgalma 1996. óta minden évben megválasztja az év fafaját. Az Év Fája mozgalom célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés mind az erdész szakemberek, mind a nagyközönség számára. 1996-2013 között az Év fája kuratóriuma döntött az év fafajáról, 2013 óta az Év fája honlapon keresztül zajló nyílt on-line szavazáson dől el a következő év fafaja.

Így idén már nyolcadik alkalommal az egyesület által működtetett Év fája tematikus honlapon keresztül szavazhattak az erdész szakemberek és mindenki más, akit érdekel az erdők és a fák világa a következő év fafajára.

 

 

2020-ban is élénk érdeklődés mellett, majd egy hónapon keresztül zajlott az on-line szavazás, amelyen idén összesen 2188 érvényes szavazatot adtak le.

 

 

A szavazatok értékelése után, 1004 szavazattal a lisztes berkenye (Sorbus aria) lett 2021-es év fafaja!

Középhegységeink sziklás termőhelyeinek ritka vadgyümölcs faja, amely nagy alakváltozatosságot mutat, és gyakran kereszteződik más berkenyékkel. Virágait sok rovar látogatja, termését a madarak fogyasztják. Ritka, de ökológiai jelentősége miatt természetes erdeinkben fontos faj.

 

A második helyen, 657 szavazattal, a kecskefűz (Salix caprea), míg a harmadik helyen, 527 szavazattal, a fehér nyár (Populus alba) végzett.

 

Íme a nyertes:

 

 

Forrás: OEE
Szerk.rajz: MM

forrás: fataj.hu

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Gazdaságvédelmi akcióterv: itt az első általános erdészeti veszélyhelyzeti intézkedés

2020. április 21. 07:54
A koronavírus-járvány miatt bő egy hónapja elrendelt veszélyhelyzet időszakában szinte egymást érik a kormány gazdaságvédelmi és egyéb kármentesítési, illetve kármegelőzési intézkedései. Ezek közül több az erdőgazdálkodók számára is segítséget jelent, de az ágazatot általánosan érintő érdemi intézkedésre, ha minden igaz, először most került sor.

Európai Év Fája 2021 szavazás

2021. február 05. 09:13
11 éve keressük a fákat a legérdekesebb történetekkel. Az Európai Év Fája versenyben a legnépszerűbbet keressük. A szavazás 2021. február 1. és 28. között zajlik. Szavazáskor mindig két fát válassz ki!