2022-ben is igénybe vehetőek a rendkívüli adókönnyítések

2021. november 23. 08:52
Egy november 17-én kihirdetett jogszabály lehetővé teszi, hogy a vállalkozások 2022-ben is éljenek a rendkívüli adókönnyítéssel, illetve adómérsékléssel.
2022-ben is igénybe vehetőek a rendkívüli adókönnyítések

A 2021. november 17-én megjelent, a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályok meghosszabbításáról szóló 2021. évi CXV. törvény 2022. június 30-ig engedélyezi az alább kifejtésre kerülő rendkívüli adókönnyítési lehetőségek igénybe vételét. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozások számára, függetlenül attól, hogy 2021-ben éltek-e a könnyítésekkel vagy sem, jövőre ismét lehetővé válik azok egyszeri alkalmazása.

A rendkívüli adókönnyítés, illetve adómérséklés két módon igényelhető – hangsúlyozva azt a tényt, hogy a vállalkozások csakis az egyikkel élhetnek az adott évben.

Egyrészt, 12 havi részletfizetési kedvezményt vagy 6 havi adófizetési halasztást kérelmezhetnek az adóhatóságtól – ezt a könnyítést maximum 5 millió forintos adótartozásra lehet kérni. Az adótartozás mértéke összesen meghaladhatja az 5 millió forintot, de a NAV ezen kedvezmény alapján csak 5 millió forint adóra fogja megadni a könnyítést.

Fontos feltétel, hogy a vállalkozásnak valószínűsítenie kell: fizetési nehézsége a veszélyhelyzetre vezethető vissza. A kérelemben erről nyilatkozni kell.

A részletfizetés és a fizetési halasztás a levont járulékokra és személyi jövedelemadóra is igénybe vehető. A kérelem teljesítése esetén mind a részletfizetés, mind a fizetési halasztás pótlékmentesen illeti meg az adóalanyokat.

A másik, a veszélyhelyzettel összefüggő adótartozást érintő intézkedés a rendkívüli adómérséklés, melyre szintén lesz lehetőségük a vállalkozásoknak 2022-ben is. Ennek lényege, hogy a nem természetes személy adózók és az adó megfizetésére köteles személyek egy alkalommal egyetlen adónemen töröltethetik a fennálló adótartozásuk 20 százalékát, de maximum 5 millió forintot.

Tehát, ha például egy vállalkozásnak 12 millió forintos áfatartozása és 5 millió forintos társaságiadó-tartozása mutatkozik, akkor lehetősége van arra, hogy például az áfatartozás 20 százalékát: jelen esetben 2 millió 400 ezer forintot töröltessen.

A kérelemben ez esetben is valószínűsíteni kell azt, hogy a fizetési nehézség a világjárvánnyal, illetve a veszélyhelyzettel függ össze.

Az adó törlését olyan adónemeken fennálló tartozásra is lehet kérelmezni, melyeket más személyektől vont le a vállalkozás, például személyi jövedelemadó vagy társadalombiztosítási járulék.

www.adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Most akkor 4% vagy 10% a magyar munkanélküliség?

2021. április 23. 08:09
A hivatalos adatok mögött

Mutatjuk, hol kereshetsz a legtöbbet

2019. augusztus 13. 07:47
Négyszeres különbség