20 százalékkal csökkent az éttermek forgalma, 1000 forintos süteményárakra készülhetünk

2022. augusztus 10. 08:02
A hazai vendéglátóhelyek az elmúlt hónapokban átlagban 18 százalékkal emelhettek az áraikon, pedig 30–50 százalék lett volna a költségnövekedések szempontjából az indokolt – idézi Kovács Lászlót, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökét a Portfolio.hu. Szerinte az éttermek üzemeltetőinek egyensúlyozniuk kell, mert az áremelésnek vendégriasztó hatása is van.
20 százalékkal csökkent az éttermek forgalma, 1000 forintos süteményárakra készülhetünk

Az emberek is elkezdtek takarékoskodni az éttermi fogyasztáson. Jelentős, 20 százalékos forgalomvisszaesés érzékelhető országosan

– mondta Kovács László, igaz, a spórolás mellett egy másik szempontot is megemlített: az előző évvel szemben sokan utaztak külföldre a belföldi nyaralás helyett.

Azt is megjegyezte, hogy amíg 2019-ben 51 ezer vendéglátóhely volt Magyarországon, addig 2021 végére a számuk 48 ezer alá csökkent. Főleg italüzletek és szórakozóhelyek zártak be, de sok étterem és büfé is lehúzta a rolót, Budapesten minden tizedik vendéglátóhely bezárt. A cukrászdák száma viszont még emelkedett is, erről itt írtunk.

Kovács László szerint a gasztronómián belül társulaton a cukrászat a legrégebbi magántulajdonú forma, már a rendszerváltás előtt sok üzlet magánkézben volt, ez pedig nagy segítség a túléléshez, mert a tulajdonos egyedül dönthet a működetetésről vagy akár az energiatakarékosabb rendszerekre való átállásról is. Hozzátette:

a sokszorosára emelkedő energia- és nyersanyagköltségek miatt valószínű, hogy az év végéig további üzletek zárnak be.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a lapnak azt mondta, ahhoz, hogy jól működjön egy vállalkozás, és igazán megérje cukrászsüteményeket készíteni, a bécsi árakon, 4–5 euróért kellene értékesíteni őket, de ennyiért itthon csak pár helyen tudják eladni a minőségi, prémium termékeket. A szakember azonban úgy látja, hogy az idén az ezerforintos határt is át fogják lépni a sütemények áránál, de még így is csak feleannyiba kerülnek majd az édességek, mint Ausztriában.

https://24.hu/fn/gazdasag/2022/08/06/vendeglatas-ettermi-forgalom-inflacio-aremeles-cukraszdak-sutemeny/

Kapcsolódó cikkek

Sziesztával védekeznek a balatoni vendéglátóhelyek a hőség és a munkaerőhiány ellen

2022. július 07. 08:17
A Balatonnál idén is visszatérő probléma a munkaerőhiány, főként a vendéglátásban ahol sokak szerint már-már „horrorbérekért” keresnek szakácsot, felszolgálót, sőt még zöldségelőkészítőt is.

Elriasztja a vendégeket a drámaian apadó Velencei-tó

2022. július 29. 09:27
Csütörtök délutánra a valaha mért legalacsonyabb szintre csökkent hazánk második legnagyobb tavának vízállása. A drámain apadó Velencei-tóban már hetek óta akadozik a sétahajó-közlekedés, és egyre kevesebb a kemping- és strandvendég.