20 százalékkal csökkent az éttermek forgalma, 1000 forintos süteményárakra készülhetünk

2022. augusztus 10. 08:02
A hazai vendéglátóhelyek az elmúlt hónapokban átlagban 18 százalékkal emelhettek az áraikon, pedig 30–50 százalék lett volna a költségnövekedések szempontjából az indokolt – idézi Kovács Lászlót, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökét a Portfolio.hu. Szerinte az éttermek üzemeltetőinek egyensúlyozniuk kell, mert az áremelésnek vendégriasztó hatása is van.
20 százalékkal csökkent az éttermek forgalma, 1000 forintos süteményárakra készülhetünk

Az emberek is elkezdtek takarékoskodni az éttermi fogyasztáson. Jelentős, 20 százalékos forgalomvisszaesés érzékelhető országosan

– mondta Kovács László, igaz, a spórolás mellett egy másik szempontot is megemlített: az előző évvel szemben sokan utaztak külföldre a belföldi nyaralás helyett.

Azt is megjegyezte, hogy amíg 2019-ben 51 ezer vendéglátóhely volt Magyarországon, addig 2021 végére a számuk 48 ezer alá csökkent. Főleg italüzletek és szórakozóhelyek zártak be, de sok étterem és büfé is lehúzta a rolót, Budapesten minden tizedik vendéglátóhely bezárt. A cukrászdák száma viszont még emelkedett is, erről itt írtunk.

Kovács László szerint a gasztronómián belül társulaton a cukrászat a legrégebbi magántulajdonú forma, már a rendszerváltás előtt sok üzlet magánkézben volt, ez pedig nagy segítség a túléléshez, mert a tulajdonos egyedül dönthet a működetetésről vagy akár az energiatakarékosabb rendszerekre való átállásról is. Hozzátette:

a sokszorosára emelkedő energia- és nyersanyagköltségek miatt valószínű, hogy az év végéig további üzletek zárnak be.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a lapnak azt mondta, ahhoz, hogy jól működjön egy vállalkozás, és igazán megérje cukrászsüteményeket készíteni, a bécsi árakon, 4–5 euróért kellene értékesíteni őket, de ennyiért itthon csak pár helyen tudják eladni a minőségi, prémium termékeket. A szakember azonban úgy látja, hogy az idén az ezerforintos határt is át fogják lépni a sütemények áránál, de még így is csak feleannyiba kerülnek majd az édességek, mint Ausztriában.

https://24.hu/fn/gazdasag/2022/08/06/vendeglatas-ettermi-forgalom-inflacio-aremeles-cukraszdak-sutemeny/

Kapcsolódó cikkek

MTÜ–KSH: Megszűnik a szálláshelyek kettős adatszolgáltatási kötelezettsége

2022. június 22. 08:40
A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Központi Statisztikai Hivatal együttműködésének eredményeként a szálláshely-szolgáltatók és az önkormányzatok számára megszűnik a korábbi kettős turisztikai célú adatszolgáltatás, az egységes adatforrás a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) lesz.

Jóval több mehet nyaralásra, mint a járvány előtt

2022. június 22. 08:52
130 ezer forinttal többet szán nyaralásra a magyar lakosság a COVID-járvány előtti időszakhoz képest – derül ki az MKB Bank legfrissebb felméréséből. A 2019-es kutatás eredményeivel összevetve jelentősen nőtt azok aránya, akik mennek vakációzni, és szembetűnő az is, hogy egyre többen költenek 200 ezer forint feletti összeget üdülésük során. A megkérdezettek legnagyobb része félretett jövedelméből fedezi a nyaralás költségeit, a külföldre utazók 95%-a bankkártyával tervez fizetni és többen fordulnak hiteltermékekhez is nyaralás előtt. A megkérdezettek körében a finanszírozási megoldások közül a hitelkártya a legnépszerűbb - tájékoztatta lapunkat a társaság.