25 éves a Fertő-Hansági Nemzeti Park: további fejlesztések várhatók

2016. október 10. 08:29
Az 1991-ben alapított Fertő-Hanság Nemzeti Park idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Az induláskor még csak Fertő tavi, majd ’94-től Fertő-Hanság Nemzeti Park lett hazánk ötödik nemzeti parkja.
 

Az elmúlt 25 esztendőre egy előadóüléssel emlékeztek a nemzeti park és a társszervezetek szakemberei a már hagyományosnak nevezhető „Bikavásár” rendezvényének keretében. Az eseményen többek között visszatekintést hallgathatnak meg a meghívott vendégek és az érdeklődők a nemzeti park létrejöttéről, a védett területek vízgazdálkodásáról és különböző ökológiai beavatkozásokról.

Kép letöltése
 
Fotó: Nagy József

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntő beszédében elmondta, hogy 2015-tel véget érő pénzügyi időszakban több mint 38 milliárd forint jutott természetvédelmi fejlesztésekre: többek között élőhelyek helyreállítására, védett gyűjteményes növény kertjeink és történeti kertjeink fejlesztésére továbbá erdei iskolák és óvodák felújítására.

Az államtitkár kijelentette, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság további aktív közreműködésével ezeket a fejlesztési irányokat követve a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program, illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében további területeken – legalább 100 000 hektáron – javítják a természetes és természetközeli élőhelyek állapotát, a természetvédelmi kezelést, valamint az infrastruktúrát, ami lehetővé teszi, hogy ezeket az élőhelyeket a nagyközönség számára is bemutassák.

Az előadóüléseken elhangzó előadások anyagaiból a szervezők egy jubileumi tanulmánykötet kiadását tervezik.

Kép letöltése
 
Fotó: Nagy József

 

A nap további részében a Sarród-Lászlómajori Bemutató Majorság és Látogatóközpont adott helyet a kézműves kirakodóvásárnak és a kulturális programoknak.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Így terjeszkedik Magyarországon a libanoni sajtguru

2016. május 03. 07:52
Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy Riad Naboulsi libanoni származású tejpiaci befektető egyedüli közvetlen irányítást szerezzen a hajdúböszörményi Wassim Sajt Kft.-ben, a kacsótai Bábel Sajt Kft.-ben és a barcsi Dráva Tej Kft.-ben. E cégek eddig is hozzá voltak köthetők, a kőröstetétleni Kőröstej Kft. köré szerveződő cégcsoporttal pedig 2014-ben a kormány is stratégiai együttműködési megállapodást létesített. Riad Naboulsi azonban most a GVH-tól 14 millió forintos bírságot is kapott, mivel a három cégnél az engedélyköteles összefonódásokat azelőtt hajtotta végre, hogy a versenyhatósági engedélyt kérte, illetve megkapta volna.

Cafeteria - Bajba kerülhetnek a fiatal munkavállalók

2018. június 21. 07:58
Jövőre megszűnhet több több adómentesen adható cafetéria-juttatás jogcíme, ha a jelenlegi formájában fogadja el az Országgyűlés a 2019-es adótörvény módosítására benyújtott javaslatokat.