25 éves a Fertő-Hansági Nemzeti Park: további fejlesztések várhatók

2016. október 10. 08:29
Az 1991-ben alapított Fertő-Hanság Nemzeti Park idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Az induláskor még csak Fertő tavi, majd ’94-től Fertő-Hanság Nemzeti Park lett hazánk ötödik nemzeti parkja.
 

Az elmúlt 25 esztendőre egy előadóüléssel emlékeztek a nemzeti park és a társszervezetek szakemberei a már hagyományosnak nevezhető „Bikavásár” rendezvényének keretében. Az eseményen többek között visszatekintést hallgathatnak meg a meghívott vendégek és az érdeklődők a nemzeti park létrejöttéről, a védett területek vízgazdálkodásáról és különböző ökológiai beavatkozásokról.

Kép letöltése
 
Fotó: Nagy József

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntő beszédében elmondta, hogy 2015-tel véget érő pénzügyi időszakban több mint 38 milliárd forint jutott természetvédelmi fejlesztésekre: többek között élőhelyek helyreállítására, védett gyűjteményes növény kertjeink és történeti kertjeink fejlesztésére továbbá erdei iskolák és óvodák felújítására.

Az államtitkár kijelentette, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság további aktív közreműködésével ezeket a fejlesztési irányokat követve a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program, illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében további területeken – legalább 100 000 hektáron – javítják a természetes és természetközeli élőhelyek állapotát, a természetvédelmi kezelést, valamint az infrastruktúrát, ami lehetővé teszi, hogy ezeket az élőhelyeket a nagyközönség számára is bemutassák.

Az előadóüléseken elhangzó előadások anyagaiból a szervezők egy jubileumi tanulmánykötet kiadását tervezik.

Kép letöltése
 
Fotó: Nagy József

 

A nap további részében a Sarród-Lászlómajori Bemutató Majorság és Látogatóközpont adott helyet a kézműves kirakodóvásárnak és a kulturális programoknak.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Milyen hosszú munkaviszony után kaphatok hitelt?

2018. október 09. 09:07
Ugyan ma már villámgyorsan és nagyon egyszerűen igényelhetünk akár 10 millió forintig is személyi kölcsönt, szigorú feltételeknek kell megfelelnünk, hogy a bank is úgy ítélje meg, hitelezhet nekünk. A kritériumok között kiemelt helyen szerepel a munkaviszony hossza. Utánajártunk, hogy mennyi időt kell eltöltenünk munkával, ha kölcsönt akarunk felvenni.

Brutális hideg jön - Mi lesz a mezőgazdasággal?

2018. február 21. 08:30
Az idei tél eddig enyhének mondható, volt minimális mennyiségű hó és egy kis hideg is, de 5 centiméter mélyen eddig csak néhol volt az országban fagy a talajban, és az is csak néhány napig tartott. A jelenlegi előrejelzések szerint azonban az igazi tél még csak most következik, a Dunántúlon elsősorban komoly havazással, a hét végétől pedig az ország nagy részén a tél eddigi legerősebb hideghullámával. A belvizes területek kiterjedése nőni fog, és egyelőre csak reménykedhetünk abban, hogy a kemény fagyok nem tesznek kárt a mezőgazdasági kultúrákban.