40 éves mélyponton az európai zöldség-ágazat

2018. augusztus 08. 08:40
Az elhúzódó európai szárazság az elmúlt 40 év legsúlyosabb problémáit okozza a zöldség-ágazatban az Európai Gyümölcs- és Zöldségfeldolgozók Egyesülete szerint (PROFEL).

- A júliusi forró és száraz időjárás kitartott a kontinens legtöbb részén, ami miatt a zöldségek tovább szenvedtek és a terméshozamok erőteljesen visszaestek. Ma a zöldségtermesztők és feldolgozók helyzete a lehető legrosszabb az elmúlt negyven évhez képest – nyilatkozta az egyesület egy közleményben.

Az EURACTIV megkeresésére a PROFEL elmondta, melyek a leginkább aszállyal súlytott országok: Franciaország, Belgium, Hollandia, Németország, az Egyesült Királyság, Magyarország és Lengyelország.

 

 
 
Az egyesület szerint a fagyasztott- és konzervipari ágazat érintett leginkább, ahol a kieső termőterületek miatt a friss zöldség szállítmányok kiszámíthatatlan időközönként érkeznek a feldolgozókhoz, ennek eredményeképpen nőttek az előállítási költségek és kevesebb terméket tudtak feldolgozni.

 

A szóvivő azonban nem erősítette meg, hogy a növekvő költségek végső áremelkedést hoznának magukkal.
Borsó- és bab-félék

A PROFEL szerint 2018 már a harmadik soron következő év, amikor a szektort komoly időjárási anomáliák sújtják.

Jelentős, 20 és 50 százalék közötti visszaesések vannak a szántóföldi terméshozamokban a borsó- és babféléknél.

- Dél-Európa egyes területein az első babtermést szélsőséges, áradásokkal és jégesővel járó viharok is megtépázták. A hagymáknál 15 és 50 százalékos a kiesés, de a cukkini és a spenót is érintett. Sok régióban a másodvetés (spenót, babfélék vagy karfiol) nem lehetséges s szárazság miatt – jelentette a PROFEL.

Az extrém szárazság miatt az Európai Bizottság úgy döntött, hogy az érintett tagállamoknál csökkentik a zöldítési követelményeket és előrehozott direkt illetve vidékfejlesztési támogatások kifizetésével segítik őket.

A Greenpeace szerint „amíg a kormányok és az EU nem hajlandó támogatni a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat, melyek nem súlyosbítják tovább a klímaváltozást illetve jóval ellenállóbbak annak hatásaival szemben, addig ez a krízis állandósulni fog”.
 
magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Földrablás Európában – Ezer hektárszámra vásárolnak a kínaiak

2018. április 11. 09:12
Mivel egyre kevesebb Kínában a megvásárolható földterület, ezért az ottani vállalatok igyekeznek más országokban terjeszkedni. Az elmúlt években növekedett a kínai befektetők érdeklődése a francia földterületek iránt, ez főként a szőlőskertekre és a kastélyok birtokaira koncentrálódik, amikből 150 már az ő tulajdonukban van. A franciák egyre idegesebbek a tendencia miatt

Közös ünnep, közös nyilatkozat

2017. május 02. 11:24
Közösen helyezték el virágaikat a városligetben 2017 május elsején a magyar szakszervezeti konföderációk képviselői.  Az ünnepi megemlékezés után Földiák András, a munkavállalói oldal soros elnöke felolvasta az öt konfödercáió közös nyilatkozatát. 
 
A szakszervezetek 10 órakor kezdődő megemlékezése keretében összeállítás hangzott el az 1890-es, első május elseje követeléseiről és megemlékezéséről. Az egybegyűlteg meghallgathatták, hogyan érvelt a korabeli, 1890-es Népszava - az 1889-es Párizsi Kongresszusra hivatkozva - a május elseje megünnepléséért:
- Be kell bizonyítani a vagyonos osztálynak, hogy azon állításaik, miszerint a munkásság mai helyzetével meg van elégedve, nem egyéb hazugságnál, s csak arra szolgál, hogy az elnyomott osztály törekvését megakadályozza. Május elsejének megünneplésével a munkásságnak tüntetni kell, hogy a jövőben nem hajlandó a rája erőszakolt rabláncokat nyugodtan hurcolni, hanem tiltakozni fog a leigázás ellen. A burzsuázia, ki minden nap ünnepel, bizonyára nem érzi szükségét egy külön ünnepnapnak, mert nem tudja mit jelent évről évre, napról napra a mérges levegővel telt gyárhelyiségben élni, lélegezni és lassan elsorvadni. Dolgoztok éjjel-nappal, s még sem vagytok képesek családaitoknak annyit nyújtani, hogy egészségesek és erősek legyenek!
Ezt követően elhangzott, a szakszervezetek 1890. május elsejei követelései közül több ma is aktuális. A munkaidő megrövidítése, a méltó munka feltételeinek megteremtése, a munkavédelmi szabályok betartatása vagy az a pont, hogy a törvényalkotók meg kell védeni a munkavállalókat ma is fontos és követendő gyakorlat kell, kellene, hogy legyen. Ezen dolgoznak a magyarországi szakszervezeti konföderációk, akik a szakszervezeti elődeikkel együtt ugyanúgy vallják, hogy a munkavállalók azok, akik a termelés és a társadalom kerekeit mozgásba hozzák.

Ezt követően Földiák András, a SZEF elnöke kiemelte, kétszáz éve hangzott el először a háromszor nyolc órás követelés: nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció és nyolc óra pihenés, de hét-nyolc emberöltő sem volt elég ahhoz, hogy természetessé váljon ez az igény. Hangsúlyozta, a tőke érdekében ma is jelentős erők lépnek fel, és erre a parlament gazdasági bizottsága által, a munkaidő-szervezés egyes kérdéseiről benyújtott javaslatot hozta fel példának.
A beszédek végén a magyarországi szakszervezeti konföderációk vezetői elhelyezték az emlékezés virágait az 1890-es események színhelyén, a szakszervezeti emlékkövön.

A május elsejei ünnepség a Városligetben folytatódott. A LIGA Szakszervezetek a sátrában fogadta a szakszervezeti tagjait, és a mozgalom barátait.