6 borrégió, 22 borvidék és 67 borászat a Debreceni Jazz- és Bornapokon

2023. július 14. 12:40
A Debreceni Bor- és Jazznapok Magyarország legrégebben létező jazzfesztiválja, melyet – a 2020-as év kivételével - 1972 óta minden évben megrendeztek. Idén augusztus 3. és 6. között várják az ország minden tájáról érkező borbarátokat és jazzkedvelőket a debreceni Nagyerdőbe, a Békás-tó partjára.
 
A rendezvényen hazánk mind a 6 borrégiója és 22 borvidéke bemutatkozik majd 67 borászaton keresztül - így többek között az egri, a mátrai, a kunsági, az etyeki, a csopaki, a szekszárdi, a badacsonyi, a tokaji, a villányi és a soproni pincészetek is górcső alá kerülhetnek.
6 borrégió, 22 borvidék és 67 borászat a Debreceni Jazz- és Bornapokon
A fesztivál vezetett borkóstolóin gondosan összeállított borsort kóstolhatnak meg a jelentkezők szakavatott iránymutatás mellett. A pincészetek között megjelennek a naturális borászatok, melyek kis termőterületen, fokozott odafigyeléssel ápolják szőlőiket, és hagyományos eljárással készítik tölgyfahordókban érlelt boraikat.
 
Kiemelt tétel a rendezvény borpalettáján az Etyeki Kúria Chardonnay-ja, a Nyakas Pince Menádok Pinot Gris-e, továbbá a Koch Borászat Selection Irsai Olivérje, melyek 2023-ban aranyérmet kaptak az országos borversenyen, továbbá a Dúzsi Pince Görögszó nevet viselő 2011-es bora, amely 2015-ben bekerült a világ legjobb vörösborai közé. A legjobb női borásznak járó nemzetközi címet a Jammertal Borbirtok vezető borásza, Kövesdi Zsófia nyerte ebben az évben a legnagyobb borászati szakportál, a „Selection” választása alapján.
 
A Debreceni Bor- és Jazznapok három zenei színpadán felvonultatja a hazai, jazz műfajban alkotó zenészek és zenekarok élvonalát: fiatal, kísérletező jazzisták és tapasztalt, ismert jazzmesterek közel 40 formációval érkeznek a színpadokra. 2023 a bőgősök és basszusgitárosok éve, ezért a Bor- és Jazznapok három Artist in Residence jazz zenésszel büszkélkedhet Egri János, Jónás Géza és Bartók Vince személyeiben.
 
A fesztivál sztárfellépői között kiemelendő Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duója, a Nagy Emma Quintet páratlan hangzású, fiatal jazzistákból álló zenekar, az idén 50 éves Magyar Jazz Quintet, a karakteres játékstílusú Vas/Bukowski/Szmańda trió, a modern Szakcsi Jr. Renaissance és az év Fonogram-díjasa, a Subtones funk-jazz-pop supergroup-ja. A vasárnapot a hagyományokhoz híven a jazzkedvelők szívének közepe, a 38 éve működő Debrecen Dixieland Jazz Band Gyárfás István „Gyafi” legendás jazzgitárossal közös koncertje zárja. Minden este, a koncerteket követően jazz dj-k szolgálják a zenei alapot a borkóstolókhoz.
 
Napközben a családokat is külön program várja az eseményen, a lombokkal ölelt Galiba Gyereksarokban a kisebb-nagyobb gyerekek játékokkal szórakozhatnak a szülőkkel, nagyszülőkkel közösen. Emellett idén is kutyafrissítő-ponton hűsölhetnek a négylábú barátok és gazdijaik.
 
A gasztronómiai kínálatot több mint 20 vendéglátóhely szolgáltatja. A borok mellé a házi sajtok mellett a hagyományos konyha és a street food finomságok közük is választhatunk, de az IKON Étterem is kitelepül majd.
 
Ebben az évben a Bor és Jazznapok is átáll a készpénzmentes fizetési módra, tehát mindenhol bankkártya, mobilapplikáció vagy feltöltőkártya segítségével lehet majd vásárolni.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Júliusban minden szerda este Borszerda a Magyar Nemzeti Galériában

2023. július 06. 13:58
Rendhagyó múzeumi programokkal várja a közönséget a júliusi szerda estéken a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) nyári programsorozata, a Borszerda.
 
Négy héten át különleges kiállítások, izgalmas tárlatvezetések és előadások, élő zene és borkóstoló várja a művészetkedvelő látogatókat, akik az MNG dunai teraszáról egy pohár bor társaságában élvezhetik a panorámát.

A BKV energiatakarékos fényfüggönnyel díszített villamost indít útnak pénteken

2022. december 16. 10:48
Az adventi időszak egyik budapesti jelképét, a fényvillamost idén energiatakarékos fényfüggönnyel indítja útnak a BKV péntektől.
 
A BKV az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint az energiakrízis miatt a teljes flotta idén nem indul el, de a vállalat kereste a megoldást arra, hogy utasok “az év ezen kitüntetett időszakában”, járataikon utazva is “átérezhessék az adventi várakozás időszakának szépségét”.