8 százalékos minimálbér-emelést akarnak a szakszervezetek

2016. október 25. 09:40
Közös bérajánlást fogalmaznak meg a szakszervezetek a szerdán folytatódó jövő évi bértárgyalásokra. A Magyar Időket az érdekvédelmi szövetségek vezetői arról tájékoztatták, hogy a minimálbért 8, a szakmunkás-bérminimumot 13 százalékkal emelnék meg. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) álláspontja szerint azonnal el kell kezdeni a járulékcsökkentést a legnagyobb GDP-növelő szektorokban, úgy vélik, csak így tartható fenn az ország versenyképessége a jövőben.

A VOSZ szerint a minimálbérek növelése azért is érdek, hogy nagyobb legyen a bértávolság a közmunka és a munkaerőpiaci alsó kategóriák között, mert ez munkára ösztönözné az embereket. Dávid Ferenc, a szervezet főtitkára kedden az MTI-nek nyilatkozva tarthatatlannak nevezte, hogy Magyarországon az állam minden kifizetett egy forint nettó bér után elvisz még egyet. Azaz az adóék 50 százalékos, ami az EU 28 tagállama között a negyedik legmagasabb. Az elvándorlásra hivatkozva azt mondta, hogy amikor félmillió ember elhagyta az országot, mindenképpen lépni kell, mert a nettó bérek rendkívül alacsonyak, ezért bizonyos ágazatokban nagy a munkaerőhiány.

A főtitkár szerint a járulékcsökkentés önmagában nem megoldás, de nagyon fontos lépés ahhoz, hogy a vállalkozók bért fizessenek, és legyenek forrásaik. Szerinte a 15 százalékos bérfejlesztés egyszer bírható áldozat a munkáltatóknak, de évről-évre ekkora emelésben tönkre mennek a vállalkozások.

Dávid úgy látja, a közfoglalkoztatás rendszerét is át kell alakítani: mert a járulékcsökkentés félmilliárd forintos költségvetési bevételkiesését a kiadási oldalon kell kompenzálni, vagy úgy, lehet, ha az alacsonyabb járulékteher miatt a munkaáltatók újabb munkaerőt vesznek fel, ami többletbevételt hoz. Vagy az állam olcsóbbá tétele, azaz a közszféra dolgozóinak az üzleti szférában alkalmazása szükséges a járulékcsökkentés megvalósításához – sorolta.

 

 

A Liga Szakszervezetek pedig arról tájékoztatta a lapot, hogy az valószínűsíthető, hogy többlépcsős modellben épülhet be a tervezett járulékcsökkentés a bérekbe, mert első évben még a munkáltatónak nem lesz kötelező a fizetésekbe visszaforgatnia a tehercsökkentést.

A kormányzati számítások szerint a 8 és 13 százalékos emelés a minimálbér 120, a szakmunkás-bérminimum 145 ezer forintra emelkedne. A versenyszférában 807 ezer munkavállaló fizetése emelkedhet, évente ezzel 111 milliárd forintos bértömeg-növekedést eredményezve.

mno.hu

Kapcsolódó cikkek

A meggypiacon termés- és árprognózis rendszert hoznak létre

2016. március 30. 11:16
A piaci átláthatóság növelése érdekében termés- és árprognózis rendszert hoz létre a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az ipari meggy piacán - mondta a FruitVeB elnöke az MTI-nek.

Tíz térképen, mennyire kettészakadt az ország gazdasága

2021. április 07. 08:46
A különböző gazdasági mutatókat vizsgálva még mindig óriási a különbség az ország két fele között. Az egy főre eső GDP-nél háromszoros a különbség a főváros és a szegényebb megyék között, a munkanélküliségben pedig nyolcszoros. A szabad vállalkozási zónák és a kedvezményezett járások kiválasztása is mutatja, hol kell leginkább csökkenteni a különbségeket.