A 100 százalékos gyümölcslé nem ugyanaz, mint a friss gyümölcs

2017. május 25. 08:14
A vonzó reklámok és a nyújtott kényelem ellenére a gyümölcsdzsúsz egészségügyi szempontból nem sorolható az ideális napi állandó szomjoltó innivalók közé.

A gyümölcslevek, még 100 százalékos, frissen facsart formában is gyakorlatilag koncentrált dózisú cukrok, amelyek gyors elfogyasztása hirtelen megnöveli a vércukorszintet, és arra kényszeríti a hasnyálmirigyet, hogy feszített tempójú inzulintermelésbe fogjon. A friss gyümölcsök éppen az ellenkező irányba hatnak.

A China Kadoorie Biobank félmillió felnőtt kínai ember bevonásával, a cukorbetegség kialakulásával és rizikóival kapcsolatban végzett vizsgálata szerint a friss gyümölcsök bevitelének növelésével egyenes arányban csökkent a cukorbetegség kialakulásának a kockázata. Továbbá a már eleve cukorbeteg embereknél is a gyümölcsök rendszeres fogyasztói között a halál és a szívbetegségek rizikója is alacsonyabb volt. Ez azért van, mert a gyümölcslé elveszti az egyik legfontosabb tápanyagot, amely a gyümölcsben alapállapotban jelen van.

Alma álmalével (Forrás: 123rf)

A rostot.

 

Amikor friss gyümölcsöt eszünk, a sejtszerkezet „kontroll alatt" tartja a cukrokat, és ennek következtében a testünkben nem lő azonnal a vér glükózszintje. Amikor egy egész gyümölcsöt kifacsarunk, és a levét szűretlenül elfogyasztjuk, azt gondoljuk, minden rendben van, hiszen így a rostot is magunkba diktáljuk. Igen ám, csakhogy a facsarógép apró darabokra tépi a rostszálakat, amivel a hatásukat is csökkenti. Magyarul az így keletkezett ital sem fogja vissza a vércukorszint azonnali radikális megemelkedését.

A teljes gyümölcsök elfogyasztásakor a teltségérzet már kevesebb dózisnál bekövetkezik, a gyümölcslétől viszont csak még többet akarunk inni.

Az ok?

Narancs narancslével (Forrás: 123rf)


Egy pohár narancslé elkészítéséhez 3-4 narancsra van szükség. Egy pohár narancslevet akár 25 másodperc alatt is el tudunk fogyasztani, és szinte már azonnal készek vagyunk a következő adagra. Még ha meg is hámozták és gerezdekre szedték is őket, gondoljuk csak el, mennyi ideig tart, amíg három narancsot elfogyasztunk! Ön például ezt követően enne még hármat a gyümölcsből?

 

Tanulság: igyunk vizet, és együnk friss gyümölcsöt!

A gyümölcslé pedig ne szomjoltó, hanem alkalmi csemege legyen!

 

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Külhoni magyar falugazdászok szakmai továbbképzése

2017. június 28. 08:49
Külhoni magyar gazdaszervezetek képviselőinek és falugazdászainak tartottak szakmai továbbképzést Alcsútdobozon. Az eseményt a Földművelésügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága együttműködésében immár második éve rendezték meg, a Kárpát-medencei falugazdász program újabb állomásaként.

Új étrendi ajánlások saját és bolygónk egészsége védelmében

2016. június 06. 09:01
Nem csak magunk, de bolygónk miatt sem mindegy, mit eszünk. Mégis csupán néhány országban adtak ki olyan táplálkozási ajánlásokat, melyek a megfelelő étkezés szempontjait egyesítik a környezeti fenntarthatóságéval.