A 100 százalékos gyümölcslé nem ugyanaz, mint a friss gyümölcs

2017. május 25. 08:14
A vonzó reklámok és a nyújtott kényelem ellenére a gyümölcsdzsúsz egészségügyi szempontból nem sorolható az ideális napi állandó szomjoltó innivalók közé.

A gyümölcslevek, még 100 százalékos, frissen facsart formában is gyakorlatilag koncentrált dózisú cukrok, amelyek gyors elfogyasztása hirtelen megnöveli a vércukorszintet, és arra kényszeríti a hasnyálmirigyet, hogy feszített tempójú inzulintermelésbe fogjon. A friss gyümölcsök éppen az ellenkező irányba hatnak.

A China Kadoorie Biobank félmillió felnőtt kínai ember bevonásával, a cukorbetegség kialakulásával és rizikóival kapcsolatban végzett vizsgálata szerint a friss gyümölcsök bevitelének növelésével egyenes arányban csökkent a cukorbetegség kialakulásának a kockázata. Továbbá a már eleve cukorbeteg embereknél is a gyümölcsök rendszeres fogyasztói között a halál és a szívbetegségek rizikója is alacsonyabb volt. Ez azért van, mert a gyümölcslé elveszti az egyik legfontosabb tápanyagot, amely a gyümölcsben alapállapotban jelen van.

Alma álmalével (Forrás: 123rf)

A rostot.

 

Amikor friss gyümölcsöt eszünk, a sejtszerkezet „kontroll alatt" tartja a cukrokat, és ennek következtében a testünkben nem lő azonnal a vér glükózszintje. Amikor egy egész gyümölcsöt kifacsarunk, és a levét szűretlenül elfogyasztjuk, azt gondoljuk, minden rendben van, hiszen így a rostot is magunkba diktáljuk. Igen ám, csakhogy a facsarógép apró darabokra tépi a rostszálakat, amivel a hatásukat is csökkenti. Magyarul az így keletkezett ital sem fogja vissza a vércukorszint azonnali radikális megemelkedését.

A teljes gyümölcsök elfogyasztásakor a teltségérzet már kevesebb dózisnál bekövetkezik, a gyümölcslétől viszont csak még többet akarunk inni.

Az ok?

Narancs narancslével (Forrás: 123rf)


Egy pohár narancslé elkészítéséhez 3-4 narancsra van szükség. Egy pohár narancslevet akár 25 másodperc alatt is el tudunk fogyasztani, és szinte már azonnal készek vagyunk a következő adagra. Még ha meg is hámozták és gerezdekre szedték is őket, gondoljuk csak el, mennyi ideig tart, amíg három narancsot elfogyasztunk! Ön például ezt követően enne még hármat a gyümölcsből?

 

Tanulság: igyunk vizet, és együnk friss gyümölcsöt!

A gyümölcslé pedig ne szomjoltó, hanem alkalmi csemege legyen!

 

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Folytatódnak az élelmiszerek esetleges kettős minőségét ellenőrző vizsgálatok

2017. június 01. 08:13
A földművelésügyi miniszter egyes élelmiszerek újabb átfogó vizsgálatát rendelete el annak érdekében, hogy kiderüljön: a nyaranta nagyobb mennyiségben fogyasztott termékeknél létezik-e a kettős mérce. Vagyis az azonos márkanév alatt forgalmazott élelmiszerek azonos minőségben kaphatók-e itthon és külföldön. A vizsgálat elindulásáról Fazekas Sándor beszélt az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban.

A minisztériumok közötti csatában dől el az élelmiszerek áfája

2017. március 22. 09:49
További élelmiszerek általános forgalmi adójának lehetséges csökkentését jelezte a földművelésügyi miniszter. Viszont ez az FM és a nemzetgazdasági tárca további egyeztetésén múlik.