A 2017. évi kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtásához megjelentek a referenciaárak és átlaghozam-adatok

2017. október 30. 07:26
A 2017. kárenyhítési évben bekövetkezett mezőgazdasági károk után a kárenyhítő juttatás iránti kérelem 2017. november 30-ig nyújtható be. Azon károsultak tudják benyújtani a kérelmet, akiknek a kárbejelentését az agrárkár-megállapító szerv a kárenyhítési évben korábban már jóváhagyta.

A károsult termelők 2017-ben is a megszokott módon, elektronikus úton tudják majd november elejétől benyújtani a kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket a Magyar Államkincstár erre szolgáló internetes felületén, amely ide kattintva érhető el. A kérelmet a benyújtási határidőn belül többször is be lehet nyújtani, de a Kincstár és az agrárkár-megállapító szerv a 2017. november 30-i nap végéig utolsóként benyújtott kérelmet ellenőrzi. A kárenyhítő juttatás iránti kérelemről legkésőbb 2018. március végéig születik döntés és eddig kapják meg a kárenyhítő juttatást az igazoltan károsult gazdák.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelemhez az anyagok ide kattintva érhetőek el a 2012-2017. kárenyhítési években alkalmazandó referenciaárak és átlaghozam-adatok.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelemben a növénykultúra tárgyévi- és referencia hozamértéke a megadott referenciaárak felhasználásával állapítható meg. Azon növénykultúrák esetén, amelyeknél a referenciaár mellett ársáv is megadásra került, a számításhoz a referenciaártól eltérő, az ársávba eső és számlával igazolt ár is használható. Erről, valamint a kérelem benyújtásáról ide kattintva érhető el részletes tájékoztatás.

Ha egy növénykultúrára vonatkozóan a termelőnek nem áll rendelkezésre a referencia-időszak valamelyik évére saját hozamadat, akkor a referenciahozam meghatározásához a most közzétett 2012-2016. évi átlaghozam-adatok használhatóak fel.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a 2012-2016. évi átlaghozam-adatok mellett a 2017. évi átlaghozam-adatok is elérhetőek, amelyeket kizárólag akkor kell alkalmazni, ha a termelőnek azért nem áll rendelkezésre az idei évi saját hozamadata, mert a növénykultúra betakarítási szintje nem haladja még meg az 50 %-ot. A tárgyévi átlaghozam-adatokat a Földművelésügyi Minisztérium a következő évben a végleges KSH adatok alapján felülvizsgálja. Ezért a 2017. kárenyhítési év tekintetében jövőre kiadandó végleges átlaghozam a most közzétettől eltérhet, amely viszont nem jogosítja fel a termelőt a korábbi kárenyhítő juttatás iránti kérelmének utólagos módosítására.

A kárenyhítő juttatás alapját a tárgyévi hozamérték és a referencia hozamérték különbsége, azaz a hozamérték-csökkenés jelenti. A kárenyhítő juttatás összege legfeljebb a hozamérték-csökkenés 80%-áig terjedhet, amennyiben a károsult gazda rendelkezik megfelelő mezőgazdasági biztosítással. Biztosítás nélkül az egyébként járó kárenyhítő juttatásnak csak a fele nyújtható.

A 2017. kárenyhítési évben a károsult termelők eddig 192.000 hektár területre közel 12.500 db kárbejelentést tettek, közülük a legnagyobb területre jégesőkárra (71.600 hektár), aszálykárra (49.400 hektár), tavaszi fagykárra (31.300 ha) és téli fagykárra (27.400 hektár). A Kárenyhítési Alapban 2018. év elején mintegy 27 milliárd forint fog rendelkezésre állni az idei évi károk kezelésére.

 

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Folytatódnak az állami földárverések

2016. március 03. 12:42
Mivel a kormány az állami földeladások folytatása mellett döntött, márciusban megkezdődött a második ütem. Kisebb, 3 hektár alatti parcellából 1762-t hirdettek meg, az ennél nagyobb, összesen 3690 földrészletet pedig árveréseken próbálják értékesíteni. Az idén három és fél ezernél is több három hektár feletti parcella kerül majd kalapács alá

Kérdések kereszttüzében a költségvetés

2017. május 05. 08:12
2017. május 4-én ülésezett a Versenyszféra és a Kormány Állandó konzultációs Fórumának monitoring bizottsága, amely keretében a munkavállalók és munkáltatók képviselői tájékoztatást kaptak a 2018-as költségvetés főbb elveiről és a várható adómódosításokról.