A berlini szakvásáron idén Magyarország az aranyérmes!

2017. január 19. 07:50
Elismerés illeti a magyar gazdákat, hiszen 2016 a rekordok éve volt, a mezőgazdaság jól teljesített. Az agrárium a foglalkoztatásban, a termelésben és az exportban is szép eredményeket ért el, a termelés 18%-kal nőtt és 16 500 új munkahely jött létre egy év alatt - mondta a földművelésügyi miniszter szerda reggel a Kossuth Rádió 180 perc és az M1 Ma reggel című műsoraiban.

Idén Európa legnagyobb mezőgazdasági kiállításán, a két nap múlva nyíló berlini Zöld Héten (Grüne Woche) Magyarország a díszvendég. Az eseményen hazánk széles kínálattal lesz jelen, például kolbászféleségekkel, húsárukkal, borokkal, pálinkákkal, édességekkel - mondta a tárcavezető. Véleménye szerint legfontosabb, hogy a széles választékot, azt a rendkívül gazdag íz- és értékvilágot jelenítsük meg, ami a magyar élelmiszerkultúrát jellemzi.

A magyar prémiumtermékekre van kereslet a világban, Németország pedig kiemelt partnerünk, a magyar mezőgazdasági termékek legnagyobb felvevőpiaca. A Magyarországról Németországba irányuló mezőgazdasági export értéke tavaly elérte az 1,3 milliárd eurót – fogalmazott Fazekas Sándor.

 
Fotó: Pelsőczy Csaba

 

A miniszter hangsúlyozta: 2010 óta mintegy 50 ezer új munkahely létesült a mezőgazdaságban. Sőt, ami nagyon fontos és talán a jövőre nézve a leglényegesebb – fogalmazott Fazekas Sándor, hogy 2016-ban az 5 és 500 hektár közötti egyéni gazdaságok száma 72 600 volt, öt százalékkal több, mint 2010-ben. Vagyis a családi gazdaságok, az egyéni gazdaságok száma folyamatosan nő. 

A magyar agrárgazdaság teljesítményének elismerése, hogy Európa legnagyobb mezőgazdasági vásárán díszvendégként ott lehetünk – erősítette meg Fazekas Sándor. Azon a vásáron, amelyet a nyitva tartás tíz napja alatt négyszázezren látogatnak, amelyen több mint 60 országból több tízezer kiállító vesz részt, ahol Európa és Németország mezőgazdasági vállalkozói rétege is fölvonul.

A miniszter kiemelte: ezt a rendkívüli bemutatkozási lehetőséget ki kell használnunk, meg kell mutatnunk Magyarország mezőgazdasági értékeit, eredményes üzleti tárgyalásokon kell tovább erősíteni exportpiacainkat.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Brutális mértékben terjed a feketemunka a magyar farmokon

2017. december 13. 12:47
Kiugró mértékben, csaknem duplájára növekedett a feketén foglalkoztatottak aránya a magyar mezőgazdaságban. Nemzetközi felmérések szerint az uniós agrárszektorban is nagyon rossz a helyzet.

Újjáéledő Hanság

2016. november 02. 08:08
Az előző európai uniós ciklusban mintegy 36 milliárd forintból fejlesztettek természetvédelmi területeket Magyarországon, és 2015-16-ban 31 Mrd értékben nyújtottak be pályázatokat a nemzeti parkok - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért felelős helyettes államtitkára pénteken Lébényben.