A bio-növényvédelem új szintje: drónok szórják szét a katicákat

2016. június 14. 09:00
A fejlesztés hatására a biogazdaságok költségei és így a biotermékek ára is csökkenthető.

Dán kutatók egy rovarszállító "öko-drón" kifejlesztésén dolgoznak biogazdaságok számára. Egy olyan eszközt terveznek, amely képes lehet például katicabogarakat és ragadozó atkákat szétszórni a bio-növénykultúrák felett, hogy azok elejtsék a levéltetveket és más kártevőket – számolt be a FodevareWatch alapján a BBC.comA kutatók szerint a fejlesztés egyik célja, hogy a biogazdálkodást könnyebbé tegyék és csökkentsék a kártevők által okozott károk miatt bekövetkezőveszteségeket, másrészt az árak csökkentését kívánják elérni a fogyasztók számára.

 

 
 
 

 

Azonban a rovarokat ledobni az égből nem olyan egyszerű, még akkor sem, ha némelyik tud repülni. "A kihívás az, hogy létrehozzunk egy olyan szórót, amely anélkül szórja szét a rovarokat, hogy elpusztítaná őket" – mondta Soren Wiatr Borg, a Dél-dániai Egyetem (University of Southern Denmark, SDU) professzora. "Meg kell enniük a kártevőket még azelőtt, hogy madáreledelként végeznék."

katica

Ha a fejlesztés piacra kerül, nagy területen lesz alkalmazható a természetes kártevő-szabályozás – fotó: Shutterstock

 

A Dél-dániai Egyetem az Aarhus Egyetemmel és az Ecobotix technológiai céggel működik együtt aprojektben, amely 8,4 millió korona (1,3 millió $, 870,000 £) támogatást kapott a dán kormánytól. Kezdetben a projekt az eperföldekre, a gyümölcsösökre és a karácsonyfa-ültetvényekre koncentrál, mivel ezek viszonylag kis területűek, de a csapat úgy gondolja, hogy a drónt jóval nagyobb léptékben is használni lehetne. "Korábban nehéz és túl drága volt a természet saját kártevő-szabályozási módszereit alkalmazni nagy területen, de a drónok használatával ez már lehetséges" – mondta Soren Wiatr Borg.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Innovatív munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi gyakorlatok és rehabilitációs stratégiák

2016. július 18. 08:16
Az EU-OSHA az Európai Parlamentnek az idősebb munkavállalók biztonságáról és egészségvédelméről indított kísérleti projektje részeként elemezte a munkahelyi egészségvédelem és biztonság munkahelyi gyakorlatait, és megvizsgálta a rehabilitációra és a munkába való visszatérésre irányuló stratégiákra vonatkozó legújabb szakirodalmat.

Így számolják a nyugdíjak összegét 2021-ben

2021. március 22. 09:06
Mi történik akkor, ha az állami Nyugdíjbiztosítási Alapból elfogy a pénz?