A fejlődés és a fenntarthatóság kulcsa a tudás

2017. október 31. 08:38
Csak a tudásalapú fejlődés és a határokon átnyúló együttműködés oldhatja fel azt az ellentmondást, ami a mezőgazdaság növekvő kibocsátásának igénye és a környezeti fenntarthatóság között feszül – hangoztatta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár egy szakmai fórumon.

A „Fenntarthatóság és mezőgazdaság, BASF Agro megoldások” elnevezésű tanácskozáson Feldman Zsolt kiemelte: a modern agrárgazdaság elsődleges célja a társadalmi jólét megteremtése, amely azonban számos kihívást állít a mezőgazdaság elé. Ilyenek a klímaváltozás elleni küzdelem, a természetes vízbázisok megőrzése vagy a biodiverzitás fenntartása.

A támogatási rendszerekkel is segített európai élelmiszergazdaság ma a világ legnagyobb agrár- és élelmiszerexportőre, de a globális piacok növekedése komoly kihívást jelent a hagyományos európai mezőgazdaság versenyképességére. A gazdaságilag életképes, hatékony és erőforrásaival fenntarthatóan gazdálkodó mezőgazdasági termelés elérésének egyik kulcsa a precíziós gazdálkodás és a digitalizáció lehet. A precíziós gazdálkodást segítő gépek fejlesztése ugyanis érdemben képes csökkenteni a mezőgazdasági termelés ökológiai lábnyomát. Feldman Zsolt az erőforrások fenntartható használata közül a talaj termékenységének megőrzésére hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a növényvédőszer-használatból eredő, az emberi egészségre és a környezetre jelentett kockázatokat is úgy kell csökkenteni, hogy az ne veszélyeztesse a növények és növényi termékek károsítóktól való megvédését és a jó minőségű, biztonságos élelmiszer megtermelését. Ezek mellett a termelési folyamatok negatív környezeti hatásait képes csökkenteni a körforgásos gazdaság kiépülése, melynek keretében a melléktermékek hasznosítása fontos szerepet kap.

A Földművelésügyi Minisztérium 2015-ben fentiek érdekében indította útjára a BIOEAST nevű nemzetközi kezdeményezését, amelynek célja a biomassza-alapú gazdaságon belüli tudásalapú mezőgazdaság, akvakultúra és erdészet fenntartható fejlődésének elősegítése a közép- és kelet-európai régiókban. Feldman Zsolt úgy fogalmazott: „Olyan többszereplős hálózat kialakítását kívánjuk elérni, amely növeli a régiót érintő specifikus kutatási tématerületek és kutatási potenciál láthatóságát, valamint segít abban, hogy a kompetenciáinkat fejlesszük, stratégiánkat kidolgozzuk e területen. Ebben központi szerepe van a környezeti tudatosságnak, a klímaváltozással összefüggő feladatoknak.”

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Módosultak a gyorsfagyasztott és a konzervipari termékek jó higiéniai gyakorlati útmutatói

2017. március 30. 08:43
Már elérhetők a Földművelésügyi Minisztérium (FM) honlapján a gyorsfagyasztott és konzervipari termékek frissített jó higiéniai gyakorlati útmutatói. Az élelmiszeripari szektorok számára kulcsfontosságú dokumentumok aktualizálásában az FM és a NÉBIH munkatársai mellett az iparágak képviselői vettek részt.

Zacher: "Magyarország egészségi állapota azon a szinten áll, ahol a magyar futball"

2018. április 16. 15:12
A sztártoxikológus segít kiválogatni az Auchan termékei közül az egészségeseket, így a hipermarketekben kék cédulával jelzik majd például azokat a gyümölcsleveket, amelyekben nincs tartósítószer, hozzáadott cukor, ám magas a gyümölcstartalmuk. Saját márkás portékák is fennakadtak a rostán.