A gazdák munkáját és a családok erősödését segíti a jövő évi költségvetés

2017. június 22. 09:30
A 2018-as költségvetés mintegy 900 milliárd forinttal segíti a magyar gazdákat, így biztosított az agrártámogatások fedezete és kifizetése – fogalmazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Kossuth Rádióban és az M1 Ma reggel műsorában elhangzott interjúkban.

Fazekas Sándor kitért a Földet a gazdáknak programra is, amellyel kapcsolatban elmondta: a program a vidéken élő agrárközéposztályt támogató legfontosabb kormányzati intézkedések közé tartozik.  A Földet a gazdáknak program révén az állattartók és a földművelők helyzete megszilárdult – a föld megélhetést nyújt és segíti a vidéken maradást.

Mintegy kétszázezer hektár földet sikerült értékesíteni, a gazdáknak igénye volt arra, hogy növeljék birtokaikat – mondta a miniszter. – Az agrárkormányzat abból indult ki, hogy a föld a legjobb helyen azoknál van, akik megművelik, ez erősíti a vidéki családi gazdaságokat – tette hozzá.

Fazekas Sándor kijelentette: a cél a kisbirtokok és nagybirtokok 80-20 százalékos arányának elérése. Jelenleg a kisbirtokok, családi gazdaságok 60 százalékot tesznek ki ebben az összevetésben. A 2018-as költségvetés mintegy 900 milliárd forinttal segíti a magyar gazdákat, így biztosított az agrártámogatások fedezete és kifizetése.

Az agrárminiszter fontos lépésnek nevezte a már évek óta tartó áfa-csökkentést. Az elmúlt években a sertés tőkehús, majd a baromfihús, a tojás, és a friss tej általános forgalmi adója csökkenhetett öt százalékra, most a halhús, valamint a sertés belsőségek áfájának mérséklése következik. A 2018 elejétől életbe lépő újabb áfa-csökkentés további tízezer forint megtakarítást jelenthet egy négyfős családnak.

A halhús-fogyasztás növelését a miniszter fontosnak nevezte, hiszen a hal egészséges táplálék, a magyar gasztronómia része. Mint fogalmazott, az elmúlt években nőtt a halfogyasztás Magyarországon, ezt a folyamatot tovább kell erősíteni. A halfogyasztás növekedése az édesvízi haltartásból élőket is segíti.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Laktózmentes tejfölök górcső alatt

2018. május 04. 08:27
Két laktózmentes tejföl gyártóját kellett figyelmeztetni a Szupermenta terméktesztje után, jelölési hiba miatt. Összességében azonban elmondható, hogy jól vizsgáztak a termékek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) átfogó tesztjén.

Még mindig Magyarországon a legdrágább foglalkoztatni

2017. május 24. 08:31
Annak ellenére,hogy idén öt százalékkal csökkentek a munkáltatói járulékok, húsz ország összehasonlításában mégis az utolsó lett a foglalkoztatásra jutó terhek tekintetében,derül ki a Mazars kimutatásából, amelyről az Index ír.