A hét második felében jön a vénasszonyok nyara: aztán meglesz a böjtje is

2020. október 20. 09:24
Húsz fok feletti meleget hoz a kései vénasszonyok nyara, de az ország a hétvégén komoly viharokkal fizetheti meg ennek az árát – tipikus nyári időjárási helyzet alakult ki Magyarországon
A hét második felében jön a vénasszonyok nyara: aztán meglesz a böjtje is

Vasárnap óta egy anticiklon alakítja Magyarország és a kontinens nagy részének időjárását, de a változás már megindult: a Brit-szigetek térségében örvénylő ciklon Algéria és Marokkó irányából érkező meleg légtömegeket terel az ország fölé. Ez a ciklon keletnek „tolja” az anticiklont, közös áramlási rendszerük pedig afrikai eredetű, október második felében szokatlan meleget sodor Európa középső tájai fölé, míg a ciklon mögött hideg, északi levegő „szakad” a kontinens nyugati tájaira, olvasható a 24.hu oldalán.

A sokszor extrém időjárást okozó, a pozitív és negatív tartományban is szélsőséges hőmérsékleti értékeket okozó észak-déli irányú meridionális áramlás iskolapéldája ez. A jelenség erős összefüggést mutat a klímaváltozással. Az afrikai melegre a hétvégén rácsúszik majd egy hidegfront, ami átmenetileg ismét nyárias időjárási helyzetet fog eredményezni. Arról, hogy hogyan emiatt mit várhatnak az emberek a következő 1-2 hétben, arról a 24.hu Molnár László meteorológust, a Kiderül.hu munkatársát kérdezte.

A felmelegedés egyre gyorsul, szerdától már országszerte 20 Celsius-fok körül alakul a csúcshőmérséklet, de jókora területi különbségek várhatók. A Nyugat-Dunántúlon lesz a melegebb, a hét második felében 23-24 Celsius-fok is előfordulhat, sőt Sopron és Győr térségében új melegrekordok is benne vannak a pakliban

– mondja Molnár László.

A meteorológus elmondta, hogy keleten, főként az Északi-középhegységben ennél hűvösebb lesz, de a legmelegebb órákban a hőmérők itt is 20 Celsius-fok közeli értéket mutatnak majd. Megszűnnek az éjjeli fagyok (nyugaton helyenként akár 10 Celsius-fok felett is alakulhatnak a hajnali minimumok), csapadékra nemigen kell számítani, a keleti országrészben viszont hosszan tartó ködfoltok alakulhatnak ki.

Alapvetően tehát egy gyönyörű, az átlagnál melegebb vénasszonyok nyarára számíthatnak az emberek, de pont ezért lehet durva a vége. A szokatlan melegre előre láthatóan a szombati napon érkezik egy északnyugati hidegfront, ami a jókora hőmérsékletkülönbség okán hatalmas energiára tehet szert.

Komoly viharokkal, szupercellákkal, jégesővel érhet véget a kései vénasszonyok nyara

– jelentette ki Molnár László.

A meteorológus hozzátette, hogy összességében egy tipikus nyári időjárási helyzet fog kialakulni. Csakhogy ebben az évszakban általában kisebb az ilyen hidegbetörések energiája, de most az afrikai eredetű léghullámok segítenek megoldani ezt a problémát. Így október vége felé is.

Az időjárás ismét azt bizonyítja, hogy a naptárat egyre inkább félre lehet tenni, a régi „szabályok” mostanában nagyjából június elejétől augusztus közepéig érvényesek. Az év során ugyanis ez a 2,5 hónap az, amikor az egyre gyakrabb meridionális áramlás nem képes jelentős szélsőségeket produkálni.

Ami a folytatást illeti, a hétvége, de a vasárnap mindenképp esős, szeles idővel telik és lehűlést hoz. Az előrejelzések szerint a front gyorsan átvonul Magyarország felett, nyomában pedig teljesen átlagos, október végi időre lehet majd számítani, azaz változóan felhős égre, helyenként némi csapadékkal, hajnalonként 4-6, a legmelegebb délutáni órákban 15-17 fokkal.

A hónap végén aztán már egy keményebb hidegfront érkezésére kell felkészülni, halottak napján és mindenszentekkor inkább már téliesre fordul időjárásunk, és ahogy mondani szokás, a virágok jó eséllyel belefagynak majd a temetői vázákba.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

A mezőgazdaság az ország legfontosabb bástyája

2021. január 20. 09:12
A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a mezőgazdaság és a rá épülő hazai élelmiszeripar az ország legfontosabb bástyája - jelentette ki az agrárminiszter az Északi Agrárszakképzési Centrum gépjárműátadásán kedden Nyíregyházán.

Fél óra alatt fogyott el hatezer sorfa

2020. június 19. 08:02
Óriási érdeklődés mellett zajlott le az Agrárminisztérium Településfásítási Programjára történő jelentkezés. A 10 ezer fő alatti települések számára biztosított 12 000 sorfa néhány nap alatt gazdára talált – közölte Nagy István agrárminiszter. A nagy érdeklődésnek köszönhetően az őszi ültetési időszakra rendelkezésre álló fák már kedd délutánra elfogytak, míg az igénylés második szakaszában, csütörtök reggel mindössze fél óra alatt kapkodták el a tavaszi időszakra fennmaradt mintegy 6000 sorfát.