Agrár-Hungarikum Konferencia

2021. szeptember 03. 10:56
Főszerepben a fűszerpaprika
Agrár-Hungarikum Konferencia

A konferencia témái az agrár aktualitások, az innováció, a fenntartható gazdálkodás valamint a paprikatermesztés-feldolgozás és a hagyományőrzés lesznek.

 

A konferenciának helyet adó Kalocsa az egyetlen olyan magyar település, amely két hungarikummal is büszkélkedhet: a fűszerpaprika és a népművészeti értékei. A kalocsai fűszerpaprika-őrlemény és a kalocsai népművészet 2013-ban került a Hungarikumok Gyűjteményébe, mint kulturális örökség. Az idei paprikafesztivál nyitó rendezvénye lesz az első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal szervezett agrárszakmai konferencia.

IDŐPONT: 2021. szeptember 10. péntek délután 14-18 óra között, Időtartam: kb. 3 óra

HELYSZÍN: Kalocsai Színház (Szent István király út 38.)

A tanácskozást Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának az elnöke nyitja meg. Az aktuális támogatásokról és pályázatokról tart előadást Papp Zsolt György, vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár. Az osztatlan közös tulajdon megszüntetéséről és a földforgalmi változásokról informál Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke és dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára. Az agrár-pályaválasztás lesz a témája dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora előadásának.

A mezőgazdasági tevékenységek és beruházások finanszírozási lehetőségeiről fog beszélni Hollósi Dávid, a Takarékbank üzletágvezetője. A precíziós gépek kínálatát mutatja be Umenhoffer Péter, az AXIÁL marketingigazgatója. A paprikatermesztés helyzetéről tart előadást Gáll Tibor, a kalocsai ZÖKO Paprikakutató Intézet vezetője, és a termékfeldolgozásról, valamint a brandépítésről fog beszélni Okvátovity Dóra, a Fajszi Paprika Manufaktúra képviselője. Öntözéstechnológia bemutatót tart a Bauer, fűszerpaprika szermaradványmentes növényvédelmét ismerteti Fülei Zoltán, a ZWF Hortiservice, és a paprikanemesítés trendjeit ismerteti Ruszthi Attila, a Capsico Hungary ügyvezetője. A konferencia moderátora Mátrai Zoltán lesz.

A fenntartható gazdálkodás, a paprikatermesztés jövője, az öntözési integráció, a precíziós gazdálkodás és az agrár-generációváltás lesz a témája az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésnek, amelybe az előadók mellett a tervek szerint dr. Nagy István agrárminiszter, Font SándorGáspár Ferenc és Kákonyi Károlyné, az agrárkamara Bács-Kiskun megyei elnöke és alelnöke, valamint Harsányi Zsolt, az AXIÁL tulajdonosa is bekapcsolódik.

A konferencia ünnepélyes zárásaként várhatóan támogatói okiratok átadására is sor kerül. 

A szakmai programon való részvétel ingyenes, de a szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy előzetesen regiszráljanak a rendezvényre a +36/30-019-76-31 telefonszámon, vagy a szigetitamas1988 kukac gmail pont com e-mail címen.

agrotrend.hu 

Kapcsolódó cikkek

Az agrárium versenyképesség-növelését kell szolgálnia minden döntésnek

2019. január 22. 08:43
Soha nem látott építkezés következik az agráriumban: a Vidékfejlesztési program beruházásai megvalósítási szakaszba érnek, feláll az öntözési ügynökség, és nekikezdenek az osztatlan közös földtulajdon csökkentésének – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Nagy István agrárminiszter.

Lázár János: Magyarország agrárország maradt és ez előny

2015. október 14. 10:50
"Mi abban hiszünk, hogy Magyarország agrárország maradt, és ezt nem hátrányként, hanem előnyként kívánjuk a jövőben felfogni" - mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának ülésén.