A hőségben végzett munka veszélyei

2022. június 29. 09:10
Tovább fokozódik a hőség: 2022. június 28-én a TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztálya felhívást adott ki a hőségriadóról. Egy korábbi felhívásban a melegben végzett munka veszélyeivel kapcsolatban is tájékoztatót adott ki a Főosztály. 
A hőségben végzett munka veszélyei

Az Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. június 30-án (csütörtök) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

A fentiekre tekintettel a Technológiai És Ipari Minisztérium (TIM) Munkavédelmi Irányítási Főosztálya (MVIF) felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A TIM MVIF azt javasolja, hogy az elkövetkező napokban mindenki fokozottan tartsa be a jól ismert tanácsokat: a hőség idején sok folyadékot fogyasszon, 11.00-15.00 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjon napon, óvja fejét, testét a tűző naptól.

A szokatlanul nagy meleg, a napokig tartó hőség mindenkit megvisel, de rendkívül megterhelően hat a fizikai munkát végzők szervezetére. A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a meleg, forró napokhoz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján, a nyári napokon várható magas napi középhőmérsékletre és hőségriasztásokra tekintettel a Munkavédelmi Irányítási Főosztály) felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a hőséghullámok veszélyeire, valamint a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A dokumentum letölthető ITT

 

Kapcsolódó cikkek

A munka a megélhetés eszköze legyen, ne pedig halálok!

2019. május 09. 07:23
Az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ESZSZ) április 28-a alkalmából közleményben emlékeztet, hogy a munkahelyi megbetegedések, betegségek és balesetek következtében évente közel kétszázezer ember hal meg az Európai Unióban.

Ha beköszönt a hideg a munkahelyeken

2021. január 13. 09:58
Az előrejelzések szerint a hét végén megérkezik az extrém hideg idő. A télies, hideg idő beálltával, megszaporodnak a munkavállalói panaszok a hideg ártalom miatt.