A jó komposzt titka

2019. március 18. 08:20
A komposztálás egy hosszadalmas, de több szempontból roppant előnyös eljárás.
A jó komposzt titka

Itt a tavasz, kezdődnek a kerti munkák, és lassan a balkonokra is kitelepülnek a virágok. Ilyenkor sokan frissítenek földet a növények alatt, hogy azok megfelelő tápanyagokhoz jussanak.

Van, aki műtrágyáz, mások a komposztot részesítik előnyben.

Kertünk hasznos apróságai, avagy csodás rovarok nagyító alatt
Rovarok. Nélkülük nem lehetne a biokertészkedés, és nem tudnánk kertünk egyensúlyát fenntartani.

De mi is az a komposzt?

Az a szilárd, morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű, magas szervesanyag-tartalmú anyag, amely szerves hulladékokból, maradványokból, elsősorban mikroorganizmusok, valamint a talajlakó élőlények tevékenységének hatására jön létre, megfelelő hatások (oxigén, megfelelő nedvességtartalom) mellett.
A természetben magától is képződik, de mi magunk is készíthetünk otthon a növényeink számára, hisz nagyszerű tápanyag.

Sokan azt gondolják, elég minden háztartási hulladékot egy halomba dobálni, rothadni hagyni, és máris kész a komposzt, ám a folyamat azért nem ennyiből áll, és nem így működik.

Milyen a jó komposzt?

A jó minőségű komposztban pár kivétellel minden kerti hulladék belemehet a krumplihéjtól egészen a kukoricacsutkáig. Arra viszont nem árt gondolni, hogy évente párszor az aktív komposztot át kell keverni, hogy rendesen összeérjen. A komposztdombot igyekezzünk árnyékos helyre tenni, hiszen napon hamar kiszárad. Az érési folyamatokhoz nedvesség is kell, ezért baktériumkészítményes vízzel be is öntözhetjük, ezzel gyorsítva a komposztálódást

– vallja Varga Szabolcs, a Kertportál Magazin agrármérnöke.

Fotó: Facebook

Az érett komposzt földszagú és tapintásra is egy humuszos, szervesanyagban gazdag talajnak néz ki. A komposztot érdemes a talaj felsőbb rétegére kiteríteni, de nem beforgatni. Mivel öntözővízzel úgyis a talaj mélyebb rétegeibe kerülnek a hasznos anyagok, így pont a gyökérzónát is támogatjuk vele, nemcsak a talajfelszínt. A komposztálás a legalapvetőbb kerti tevékenység, melyet be kellene vezetni mindent kertben, gazdaságban, hiszen az év során lekerülő zöldtömeg bekomposztálása rengeteg hasznos szervesanyaggal látja el a talajunkat, javítja a talajéletet, élővé teszi a talajt és megakadályozza az elsivatagosodást.

A komposztálás egy kiváló segítség a kertben, csak türelem kell hozzá.

Fogjuk tehát a komposzttárolót, ami lehet akár fából, műanyagból, de van, aki hordót használ, és tegyük árnyékos helyre.

Ami belekerül:

  • minden konyhai zöldhulladék, zöldségszárak, kávézacc, teafilter (a kis papír is mehet), tojáshéj, dinnyehéj, borsó és bab héja,
  • háztartási hulladékok: elhasznált virágföld, kifáradt növényi részek a konyhakertből, kezeletlen papír, kartonpapír, fahamu, elszáradt virágok,
  • kertből összegyűlt hulladékok: levágott fű, kihúzott gyom, lehullott levelek – ha nem tűnnek betegnek, kerti nyesedék, nem magzó, elnyílott virágrészek. hullott, túlérett gyümölcs,
  • mehet még: fahamu, növényevő állatok ürüléke.

Fotó: Facebook Ami ne kerüljön bele:

  • nem növényi maradékok,  csont, hús, főtt ételmaradék (ez nem moslék),
  • tüskés ágak, nagyobb fadarabok, beteg növények, tűlevelek, felmagzott gyomok,
  • széntüzelésből származó salak, rongyok, faforgács,
  • húsevő állatok ürüléke

A komposzt nagyjából 1 év alatt készül el, ha nincs benne rohadó anyag, nincs kellemetlen szaga.

A kész, finom komposztot érdemes átszitálni. Ehhez kiváló megoldás lehet egy sűrűbb szövésű fém háló fa keretre feszítve. Ilyenkor kiszitálódnak a véletlenül belekerült de nem odavaló dolgok is: kövek, kavicsok, és a férgek bogarak is.

Gyakori vitatéma a diólevél komposztba történő betétele. Vannak, akik azt mondják mehet, mások elkülönítik, és nem használják fel.

A dió allelopátiás növény, ezért frissen nem ajánlott beletenni a komposztba. Elégetve azonban belekerülhet

– mondja Varga Szabolcs agrármérnök.

A komposztálás tehát egy hosszadalmas, de több szempontból roppant előnyös eljárás. A keletkező humuszanyagok javítják a talaj szerkezetét, ezzel védik a talajt az eróziótól, javítják víz- és hőháztartását.
Hatása sokáig tart, miközben teljes értékű tápanyag a növényeknek. Kiemelkedő vízmegkötő és fényelnyelő képessége elősegíti a talaj felmelegedését, a növények gyorsabb csírázását és növekedését. Szerkezetesebbé, porhanyósabbá, levegősebbé, dúsabbá, zsírosabbá, kövérebbé teszi a talajt.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk még egy számunkra fontos pozitívumáról sem: a komposztnak köszönhetően a háztartási hulladékok mennyisége is csökken, így a hulladéklerakókat is tehermentesíteni tudjuk.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Az adatkezelés részletei nem minősülhetnek üzleti titoknak

2019. augusztus 06. 08:46
Az adatkezelő vállalkozások egyik alapvető kötelezettsége az, hogy az adatkezeléseiket az érintettek számára adatkezelési tájékoztatók, érdekmérlegelési tesztek stb. formájában bemutassák. Rendszeresen visszatérő panasz ezzel összefüggésben a vállalkozások részéről, miszerint az adatkezelési folyamataik láthatóvá tétele, bemutatása üzleti titkaikat fedi fel. Kiderülhet például az, hogy mely szolgáltatókkal, szerződéses partnerekkel (bérszámfejtő, könyvelő, külsős rendszergazda stb.) állnak kapcsolatban, illetve, hogy milyen ügyviteli rendszereket használnak. Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, hogy mi ennek a tájékoztatási kötelezettségnek a terjedelme.

Munkaszüneti napok és ünnepnapok 2017-ben

2017. január 06. 08:16
A 2016-os év nem bővelkedett munkaszüneti napokban sajnos. A március 15-tel és a pünkösddel jól jártunk, mert hosszú hétvégék voltak, de ezen túl két ünnepnap is esett hétvégére, szóval a 2016 nem feltétlenül a pihenésről szólt.
 
2017. már jobban alakul, hiszen több hosszú hétvége lesz, min t a megelőző évben. Az már szinte biztos, hogy a szerdára eső munkaszüneti napból nem fognak hosszú hétvégét kreálni, hiszen akkor két napot kéne ledolgoznia hétvégén mindenkinek. Annak viszont nincs akadálya, hogy valaki ekkorra időzítse a szabadságát, és így csak négy napot kell kivennie annak, aki heti 40 órában, rendes munkaidőben dolgozik. De az is praktikus megoldás, ha csak a csütörtöki és pénteki napot veszi ki, mert így is 5 nap szabadság van egybefüggően.