A jövő rovarölője lehet az aloe vera

2023. szeptember 08. 17:25
Az aloe vera, vagy tudományos nevén Aloe barbadensis évezredek óta használatos mint bőrápoló, emésztéssegítő vagy épp sebgyógyító. Miközben a növény zselés belsejére óriási a kereslet, a „héját” szerves hulladékként kezelik.
Azonban a tudósok rájöttek, hogy a növény levelének lehámozott külső vastagabb szövete, vagy héja távol tartja a rovarokat, így természetes rovarölőként működik. Több olyan bioaktív hatóanyagot is kimutattak belőle, mellyel megakadályozható, hogy a kártevő ízeltlábúak megdézsmálják a termést.
A jövő rovarölője lehet az aloe vera
„Vélhetően évente több millió tonna aloe héjat dobnak ki világszerte” – idézte a Phys.org Dr. Debasish Bandyopadhyayt, a projekt vezető kutatóját. Ezért keresték a módját annak, hogyan lehetne hasznosítani ezt az anyagot.
Natúr lábbalzsam Menta-Citrom - Esszencia Natúr
Bandyopadhyay akkor kezdett el érdeklődni az aloe héjának rovarölő szerként való lehetséges felhasználása iránt, amikor egy kollégájával együtt meglátogatott egy helyi aloe vera termesztőközpontot. Itt tűnt fel nekik, hogy
 
míg más növényeket megtámadnak a kártevő rovarok, az aloe vera levelei érintetlenek.
Néhány hobbi kertész már használja az aloe gélt, mint a természetes növényvédőszer-keverékek egyik összetevőjét, azonban ezekben a keverékek a növény külső szöveteit nem tartalmazzák. Jelenleg az aloe héját mezőgazdasági hulladékként kezelik, és nagyrészt biomassza előállításra használják, például talajjavításra. Ennek fő hátránya, hogy miközben lebomlik, metánt és más üvegházhatású gázokat bocsát ki a légkörbe, ami hozzájárul a klímaváltozáshoz.
Aloe Vera – Jótékony hatásai, felhasználása, gondozása – Vitaful - Egy  Finom Falat Egészség
BANDYOPADHYAY EZÉRT IGYEKSZIK KIDOLGOZNI EGY OLYAN TERMÉSZETES ALAPÚ ÉS KÖLTSÉGHATÉKONY NÖVÉNYVÉDŐ SZERT, MELY NEMCSAK SEGÍTI A SZEGÉNYEBB VIDÉKEN GAZDÁLKODÓKAT, HANEM KÖRNYEZETBARÁT ALTERNATÍV ÁRTALMATLANÍTÁSI LEHETŐSÉGET KÍNÁL AZ ALOE HÉJÁNAK KEZELÉSÉRE, A TERMESZTŐKNEK PEDIG TOVÁBBI BEVÉTELI FORRÁSOKAT JELENTHET.
Aloe Vera - a gyógynövény antiaging - biohormonok - elhízás
Bandyopadhyay a Texasi Rio Grande Valley Egyetem munkatársaival együtt végezte a vizsgálatait, amihez először megszárították a növény héjat. Annak érdekében, hogy az aloe vera bioaktivitása ne változzon, a héjakat sötétben, szobahőmérsékleten szárították meg úgy, hogy levegőt áramoltattak át rajtuk. A kutatók ezután hexánnal, diklórmetánnal, metanollal és vízzel különböző kivonatokat állítottak elő a szárítmányokból. A kutatócsoport korábban már beszámolt arról, hogy a hexánkivonat oktakozánt tartalmazott, egy olyan vegyületet, amelyről már korábban is tudták, hogy szúnyogirtó tulajdonságokkal rendelkezik.
Mire is jó pontosan az aloe vera? Így használd a bőrödön, és így ne -  Retikül.hu |
Az új kísérletekben a diklórmetán-kivonat sokkal nagyobb rovarölő hatást mutatott a mezőgazdasági kártevőkkel szemben, mint a hexánkivonat, ezért a kutatók tovább akarták elemezni. A diklórmetán-kivonatot kémiailag profilozták nagy teljesítményű folyadékkromatográfia-tömegspektrometriával, így azonosították a benne lévő vegyületeket.
 
Ezzel a módszerrel a kutatócsoport több mint 20 vegyületet azonosított az aloe vera héjában, amelyek közül soknak antibakteriális, gombaellenes vagy egyéb potenciális egészségügyi előnyei voltak – ami nem meglepő, tekintve hogy milyen régóta használja az emberiség a gyógyászatban.
Ezek között azonban hat olyan vegyület volt, melyek rovarölő tulajdonságokkal rendelkeznek. A kutatók szerint ezek azok a vegyületek, ami miatt elkerülik a kártevők az aloe verát. Ráadásul az azonosított vegyületek nem voltak toxikusak, ami azt jelenti, hogy az aloe héj alapú rovarölő szer létrehozásával kapcsolatban nem merültek fel jelentős biztonsági kockázatok.
Vigyázat! Ekkor mérgező az aloe vera - Blikk Rúzs
Következő lépésként a kutatók azt fogják vizsgálni, hogy szabadföldi körülmények között mennyire válnak be ezek a készítmények a kártevő rovarok ellen. Bandyopadhyay emellett kollégáival együtt arra is kíváncsi, hogy vajon ezek a vegyületek alkalmasak-e szúnyogok és kullancsok távoltartására is, és így az átlagember számára is hasznos szer készülhet az aloe vera növény eddig hulladékként kezelt héjából.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Phys.org
 

Kapcsolódó cikkek

Mindenki a mezőgazdaságot hibáztatja a környezetszennyezésért, mindeközben az adattároló központok nagy mennyiségben fogyasztják az energiát

2024. május 21. 14:25
Lezárult az a kényelmes másfél évtized, amikor stagnált az amerikai villamosenergia-kereslet, s elég volt szénerőműveket leállítani, hogy csökkenjen az energiaszektor szén-dioxid-kibocsátása. A gombamód szaporodó adatközpontok igényét nem fedezik a megújulók és az atomerőművek.

Özönlenek a fehér-orosz, mongol, kazah melósok az országba: ezek a városok a célpontjaik

2023. február 06. 14:51
Az elmúlt 7-8 évben megsokszorozódott a külföldi munkavállalók száma a magyar vidéken is. A koronavírus átmenetileg megakasztotta a növekedést, de azóta elindult a visszarendeződés. Ma már az ország számos pontján jelen vannak a külföldi munkavállalók, Szabolcs-Szatmár-Beregben ugyanúgy, ahogy például Vasban. Hogy boldogulnak nálunk? Ilyen fizetési feltételekkel és ingyen szállással nem találni magyar munkavállalókat? Mennyire sikeres a külföldiek beilleszkedése? Többek között erről is kérdeztük a hazai munkaerőközvetítő cégek szakembereit.