A keserű igazság - a csokoládé karbonlábnyomát vizsgálták

2018. április 03. 07:03
A csokoládé karbonlábnyomát és az édesség más környezeti hatásait vizsgálták a Manchesteri Egyetem kutatói, felmérve az összetevők, a gyártási folyamat, a csomagolás, a szállítás és a keletkező hulladék környezeti hatásait.

A karbonlábnyom azt mutatja, hogy a termék életciklusa során mennyi közvetlen és közvetett üvegházhatású gáz kerül a levegőben. A Food Research International szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek úgy becsülték, hogy az Egyesült Királyság csokoládéipara évente 2,1 millió tonna üvegházhatású gázt bocsát ki. Ez egyenlő egy akkora nagyváros, mint a 290 ezres lakosú város éves karbon-kibocsátásával. Azt is kimutatták, hogy

egyetlen szelet csokoládé előállításához mintegy ezer liter vízre van szükség.

Nagy-Britannia a világ hatodik legnagyobb csokoládéfogyasztó országa, éves átlagban egy személy mintegy nyolc kilogramm csokit fogyaszt, ami körülbelül 157 darab Mars szeletnek felel meg. A brit csokoládéipar 2014-ben négymilliárd font értékben forgalmazott csokoládét, és az előrejelzések szerint ez 9 százalékkal nőni fog 2019-re. 

A kutatók azt találták, hogy 

csokoládéhoz szükséges alapanyagoknak - köztük a tejpornak, a kakaószármazékoknak, a cukornak és a pálmaolajnak -, valamint a csomagolásnak van a legnagyobb környezeti hatása.

fotó: Kakaóbab - Pixabay

"Sokan szeretjük a csokoládét, de nem gyakran gondolunk arra, hogy mibe kerül az, hogy a kakaóbabból a boltokban kapható csokoládé legyen. A kakaó az Egyenlítő környékén, elsősorban Nyugat-Afrikában, Közép-és Dél-Amerikában terem, ezért nagy távolságot kell megtennie, még az előtt, hogy csokoládét készítsenek belőle az Egyesült Királyságban" - idézte Manchesteri Egyetem közleménye Adisa Azapagic professzort. 

A Nemzetközi Kakaó Szervezet adatai szerint 2016-ban az éves kakaótermelés 4,25 millió tonna volt. A csokoládéforgalmazás elérte a több mint 101 milliárd dollárt, a globális fogyasztás 45 százaléka Európára jut. 

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a tejcsokoládéhoz szükséges tej előállítása is fontos környezeti tényező. A tejtermelés sok energiát igénylő folyamat, és a tejet adó szarvasmarhák is jelentős üvegházhatású gázkibocsátók. Ez is jelentős mértékben növeli a csokoládékarbonlábnyomát.

"Nem azt akarjuk mondani, hogy az emberek hagyjanak fel a csokoládéfogyasztással. Tanulmányunk lényege, hogy növeljük a fogyasztók tudatosságát- Azt is reméljük, hogy munkánk segíti a csokoládéipart abban, hogy megbirkózzon a gyártási folyamat környezeti hatásaival és a lehető legfentarthatóbb termékké tegye a csokoládét" - hangoztatta Azapagic professzor.

agrotrend.hu / MTI

 

Kapcsolódó cikkek

Az első MezőgépShow Mezőfalván - Kattintson a részletes programért!

2016. június 08. 08:24
2016. június 17-18-án kerül sor Mezőfalván az I. NAK MezőgépShow-ra, ahol több mint 2000 látogató követi majd figyelemmel a gépbemutatókat, precíziós gazdálkodási bemutatókat, illetve hibridbemutatókat. Ez csak ízelítő a programkínálatból, a végleges programért és regisztrációért görgessen lejjebb!

Így terjeszkedik Magyarországon a libanoni sajtguru

2016. május 03. 07:52
Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy Riad Naboulsi libanoni származású tejpiaci befektető egyedüli közvetlen irányítást szerezzen a hajdúböszörményi Wassim Sajt Kft.-ben, a kacsótai Bábel Sajt Kft.-ben és a barcsi Dráva Tej Kft.-ben. E cégek eddig is hozzá voltak köthetők, a kőröstetétleni Kőröstej Kft. köré szerveződő cégcsoporttal pedig 2014-ben a kormány is stratégiai együttműködési megállapodást létesített. Riad Naboulsi azonban most a GVH-tól 14 millió forintos bírságot is kapott, mivel a három cégnél az engedélyköteles összefonódásokat azelőtt hajtotta végre, hogy a versenyhatósági engedélyt kérte, illetve megkapta volna.