A konzultációs és a participációs jogokat tiszteletben kell tartani!

2021. október 26. 08:19
2021, október 11-12-én az Európai Szakszervezeti Szövetség online konferenciát rendezett az Európai Üzemi Tanácsok a Demokráciáért a munkahelyeken címmel.
A konzultációs és a participációs jogokat tiszteletben kell tartani!

A konferenciát Isabelle Schömann nyitotta meg. Az első előadóként Laurent Berger, a francia CFDT főtitkára Európának nincs jövője demokrácia nélkül címmel megtartott előadásában megemlékezett arról az incidensről, ami Rómában történt, amikor a maszkviselés elleni tüntetők megtámadták a CIGL szakszervezet irodáját. Elmonda, ez a fasiszta támadás bebizonyította, hogy a demokrácia nem csak a szakszervezeteken belül, hanem a társadalomban is elengedhetetlen. Hiába harcolnak a szakszervezetek, ha egyedül maradnak; a demokráciáért kollektíven kell fellépni. Továbbá fenntartható gazdaságot kell kiépíteni, és ebben az EWC (Európai Üzemi Tanács) képviselőknek kulcsszerepe van, de azért, hogy ez megvalósuljon, meg kell erősíteni a jogaikat. Az Európai Üzemi Tanácsok fenn tudják tartani az egyensúlyt fenntartani. A gazdaság és a munkahelyek demokratizálásához kulcs, hogy fenntartható legyen a jövő az EU-ban.

Antoine Kassel, a szociális jogok biztosának kabinet főnöke hozzátette, a demokrácia a munkahelyeken a szociális jogok egyik pillére kell legyen. Ehhez meg kell változtatni a tárgyban kiadott direktívákat is.

Gweénael Fontin, a francia munkaügyi miniszterhelyettes kabinet főnöke arról beszélt, hogy a szociális párbeszédben jelentős hátrányt okozott a pandémia. Az üzemi tanácsok képviselői sokat tehetnek hozzá a döntések előkészítéséhez még Franciaországban is, ahol a nagyobb cégek 70 százaléka rendelkezik kollektív szerződéssel.

Gaby Bischorr Európa Parlamenti képviselő szerint jelenleg egy hatalmas átalakulási hullám közepén járunk, így a politika nem maradhat háttérben. Az információs, konzultációs és participációs jogok kérdésében szükséges a standardok meghatározása.

Reiner Hoffman, DGB Főtitkára rámutatott, az EU gazdasága határokon átívelő, ugyanakkor nemzeti szinten kell tárgyalni. Nagyon sok hibát követtek el a cégek a pandémia kitörésekor, és voltak pozitív intézkedések is, Németországban pl. a kormány rövidebb munkaidőt vezetett be. A globalizáció nő, ellátási értékláncok alakulnak ki, képzetteb munkaerőre van szükség. Az energia szektorban is változásra van szükség, megújuló energiaforrások szükségesek, új munkahelyek, tisztes munka, tisztes fizetéssel. Európának meg kell mutatnia, hogy hiteles, és ezekre a folyamatokra képes válaszokat adni. Ha a globalizációnak sztenderdjei vannak, akkor az emberi jogoknak is kell lennie. Ez segítené, hogy minden vállalat tisztelje az információ és konzultációhoz való jogot.

Ezt követően a soros elnök Szlovénia munkaügyi államtitkára ismertette országa foglalkoztatási programját, amelynek lényege, hogy javítani a munka és az élet feltételeit, valamint a munkafeltételek minőségét is javítani kell.

Anika Featen, UNI Európa részéről az új technológiák térnyerésére hívta fel a figyelmet, Johan Botella, Coca Cola Európai Üzemi Tanács részéről pedig a tapasztalatairól számolt be. Elmondta, a munkaügyi kapcsolatok nem a legjobbak a cégnél, bár a különböző tagállamokban különböző mértékben. Az EU munkavállalói szerencsésebbek, itt több a beruházás. Kelet-Európában változások vannak, de még mindig olcsó a munkaerő. Hozzátette, az egyes országokban a dolgozók nagyon félnek a digitalizációtol.

A következő felszólaló, Stefan Grew az automatizáció veszélyeire hívta fel a hallgatók figyelmét, Kim van Sparrentak, Zöldek képviselő pedig a digitális forradalomról beszélt. Elmondta, a digitális forradalom megváltoztatja a jövőbeli munkavégzést. Sokkal képzetteb munkaerőre lesz szükség, tehát a digitalizáció egyrészt veszélyes a dolgozókra, másrészt felértékeli a munkájukat.

Detlef Gerst, IG Metall részéről is azt hangsúlyozta, több jogosítványra lenne szükségük az Európai Üzemi Tanácsoknak, például bővíteni kellene a szakértői konzultációs lehetőségeket, javítani az információáramlást, mert a management sokszor hiányos és késői információkat ad. A technológiai változás stressz faktor, és szükséges a szabályozások közötti különbséget megszüntetni.

Isabelle Schömann, záró beszédében elmondta, minden cégnél figyelni kell az átalakításra, az új beruházásokra, a digitalizációs folyamatra. Az Európai Szakszervezeti Szövetség feladata, hogy lobby tevékenységet folytasson a tanácsok jobb működése érdekében.

www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Felmondás e-mailben: így lehet szabályszerű

2021. november 15. 09:13
Szabályszerű és elfogadható-e az, ha egy munkavállaló e-mailben küldi el a felmondását a munkáltatónak? Ebben az esetben mi számít a közlés időpontjának? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Vagy megtanulunk alkalmazkodni, vagy munkanélküliek leszünk

2022. június 22. 09:33
Folyamatosan változik a világ, így nap mint nap változnak a technológiák is, amiket használunk a munkánk során. Talán egy emberöltő alatt még sosem alakultak át körülöttünk ennyire a körülmények. Ennek az lett a hatása, hogy az egyénnek nem elég egy dolgot teljeskörűen kitanulnia, folyamatosan fejlesztenie kell magát, és figyelnie kell, hogy milyen új képességekre érdemes még szert tennie.