A körforgásos gazdaságra való áttérésről és a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni uniós fellépésről tárgyaltak az EU környezetvédelmi miniszterei

2016. június 22. 08:48
Az uniós országok környezetvédelemért felelős tárcavezetői 2016. június 20-án, Luxemburgban tanácskoztak a körforgásos gazdaságra vonatkozó uniós cselekvési tervről, valamint a vadon élő állat- és növényfajok illegális kereskedelmének visszaszorításáráról. A Környezetvédelmi Tanács mindkét témában következtéseket fogadott el.

A magyar delegációt vezető V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta, hogy a környezettudatos és erőforrás-hatékony gazdálkodás hozzájárulhat egy hosszútávon fenntartható, alacsony széndioxid-kibocsátású, és egyúttal versenyképes gazdaság növekedéséhez.

Az intézkedéseknek és céloknak megfelelő értékelésen és hatásvizsgálaton kell nyugodniuk, amelyek az egyes országok jelenlegi gazdasági helyzetét és lehetőségeit veszi alapul. Fontos, hogy a kitűzött célok minden tagállam számára megvalósíthatóak legyenek, és a szükséges időkeret is rendelkezésre álljon.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme terén fennálló globális problémát hatékonyabban kell kezelni. A magyar delegációvezető üdvözölte a témában kidolgozott uniós cselekvési tervet. Magyarország 1985 óta részes fele az illegális kereskedelem elleni nemzetközi egyezménynek (CITES), melynek előírásait következetesen végrehajtja, és az elmúlt években jelentős eredményeket ért el a jogellenes eredetű szállítmányok felderítésében, jelenleg is tárgyalásokat folytatunk egy a magyar határon lefoglalt jákópapagáj szállítmány Kelet-Afrikába történő visszatelepítéséről.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Újabb élelmiszerek áfacsökkentéséről egyeztetnek

2017. augusztus 24. 08:55
Az élelmiszeripar a harmadik legnagyobb ipari ágazat Magyarországon 2600 milliárd forint körüli termelési értékkel, ezzel az európai uniós tagállamok között a 16. helyet foglalja el, és az uniós termelés egy százalékát adja – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kedden a Nógrád megyei Szentén – közölte az MTI.

„Legyen szexi a mezőgazdaság!”

2018. október 25. 07:50
Ez az agráriumban dolgozó munkáltatók célja. Fontos, hogy a fiatalok ne a gumicsizmával és a trágyalapátolással azonosítsák a mezőgazdaságot. Ugyanis, bár adott esetben ez is az „üzlet” része lehet, ennél mára jóval többről van szó, például gépesített, technológiailag fejlett precíziós mezőgazdaságról. Az agrárium területén is fennálló jelentős munkaerőhiány csökkentéséhez most kell lépni, emelték ki a szakemberek az Agroinform és a HR Portal által rendezett AgroHR konferencián.