A körforgásos gazdaságra való áttérésről és a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni uniós fellépésről tárgyaltak az EU környezetvédelmi miniszterei

2016. június 22. 08:48
Az uniós országok környezetvédelemért felelős tárcavezetői 2016. június 20-án, Luxemburgban tanácskoztak a körforgásos gazdaságra vonatkozó uniós cselekvési tervről, valamint a vadon élő állat- és növényfajok illegális kereskedelmének visszaszorításáráról. A Környezetvédelmi Tanács mindkét témában következtéseket fogadott el.

A magyar delegációt vezető V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta, hogy a környezettudatos és erőforrás-hatékony gazdálkodás hozzájárulhat egy hosszútávon fenntartható, alacsony széndioxid-kibocsátású, és egyúttal versenyképes gazdaság növekedéséhez.

Az intézkedéseknek és céloknak megfelelő értékelésen és hatásvizsgálaton kell nyugodniuk, amelyek az egyes országok jelenlegi gazdasági helyzetét és lehetőségeit veszi alapul. Fontos, hogy a kitűzött célok minden tagállam számára megvalósíthatóak legyenek, és a szükséges időkeret is rendelkezésre álljon.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme terén fennálló globális problémát hatékonyabban kell kezelni. A magyar delegációvezető üdvözölte a témában kidolgozott uniós cselekvési tervet. Magyarország 1985 óta részes fele az illegális kereskedelem elleni nemzetközi egyezménynek (CITES), melynek előírásait következetesen végrehajtja, és az elmúlt években jelentős eredményeket ért el a jogellenes eredetű szállítmányok felderítésében, jelenleg is tárgyalásokat folytatunk egy a magyar határon lefoglalt jákópapagáj szállítmány Kelet-Afrikába történő visszatelepítéséről.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Három éves a Szupermenta, a NÉBIH termékteszt programja

2017. november 15. 10:23
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szemléletformáló programjaként már három éve jelentkezik különböző termékcsoportok teszteredményével a Szupermenta. Az eddigi 36 hónap alatt 40 termékkör teljes körű vizsgálatát végezték el a hivatal szakemberei. A minőségi, biztonsági és vásárlói kedveltségi szempontból egyaránt körbejárt termékkörök között helyet kaptak feldolgozott élelmiszerek, alkoholos italok, zöldség-gyümölcsök, fűszernövények, fűmagok és állatgyógyászati készítmények is.

Kökény: a gyógynövény, aminek minden része felhasználható

2018. október 16. 08:29
 
Többnyire elsétálunk a kékes színű termés mellett, és nem is gondolnánk, milyen finomságok készülhetnek belőle, ráadásul nagyszerű hatással van a szervezetre. Gyógynövény.