A körforgásos gazdaságra való áttérésről és a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni uniós fellépésről tárgyaltak az EU környezetvédelmi miniszterei

2016. június 22. 08:48
Az uniós országok környezetvédelemért felelős tárcavezetői 2016. június 20-án, Luxemburgban tanácskoztak a körforgásos gazdaságra vonatkozó uniós cselekvési tervről, valamint a vadon élő állat- és növényfajok illegális kereskedelmének visszaszorításáráról. A Környezetvédelmi Tanács mindkét témában következtéseket fogadott el.

A magyar delegációt vezető V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta, hogy a környezettudatos és erőforrás-hatékony gazdálkodás hozzájárulhat egy hosszútávon fenntartható, alacsony széndioxid-kibocsátású, és egyúttal versenyképes gazdaság növekedéséhez.

Az intézkedéseknek és céloknak megfelelő értékelésen és hatásvizsgálaton kell nyugodniuk, amelyek az egyes országok jelenlegi gazdasági helyzetét és lehetőségeit veszi alapul. Fontos, hogy a kitűzött célok minden tagállam számára megvalósíthatóak legyenek, és a szükséges időkeret is rendelkezésre álljon.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme terén fennálló globális problémát hatékonyabban kell kezelni. A magyar delegációvezető üdvözölte a témában kidolgozott uniós cselekvési tervet. Magyarország 1985 óta részes fele az illegális kereskedelem elleni nemzetközi egyezménynek (CITES), melynek előírásait következetesen végrehajtja, és az elmúlt években jelentős eredményeket ért el a jogellenes eredetű szállítmányok felderítésében, jelenleg is tárgyalásokat folytatunk egy a magyar határon lefoglalt jákópapagáj szállítmány Kelet-Afrikába történő visszatelepítéséről.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Bérügyek - Óvatosabban emelnének

2018. február 27. 11:46
Jelentős mértékben nőttek a fizetések tavaly, de a visegrádiak átlagától még így is messze vagyunk.

Három fontos dolog a munka díjazásáról

2017. június 23. 09:33
A munka díjazása a munkáltatókat és a munkavállalókat egyránt intenzíven foglalkoztatja. Az egyik fél a munka költséghatékony megszervezésére, a másik pedig minél nagyobb munkajövedelem megszerzésére törekszik. A minimálbérrel, a távolléti díjjal és a bérpótlékokkal összefüggésben három olyan kérdéskört mutatunk be, melyek gyakori félreértések alapjai.