A kormánnyal egyeztetne a NAK és az ÉFOSZ

2018. június 20. 09:06
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) információi szerint folyamatban van a népegészségügyi termékadóra vonatkozó szabályozás módosítása. A két szervezet hiányolja, hogy nem egyeztettek velük ennek kapcsán, és levélben kérte a pénzügyminisztertől a tervezett lépések felfüggesztését, a szakmai egyeztetések lefolytatását. 

Egyetértve a Kormány céljaival, a Kamara és az ÉFOSZ is támogatja az egészséges életmód és azzal együtt a kiegyensúlyozott táplálkozás elterjedését, a népegészségügyi mutatók javítását. 

A magyar élelmiszeripar meghatározó szereplői az elmúlt évek során – az ÉFOSZ „Együtt a Fogyasztókért” elnevezésű mozgalmának keretei között – vállalásaikkal hozzájárultak ahhoz az iparági kezdeményezéshez, melynek célja, hogy a magyarországi cégek támogassák a fogyasztók sokszínű és kiegyensúlyozott táplálkozását, egészségi állapotuk javítását, ösztönözzék őket aktív életmód folytatására, egyúttal segítve a népegészségügyi mutatók javulását.

Ezen célok és a kapcsolódó szabályozásbeli részletek kialakítását mind az ÉFOSZ, mind a Kamara – ahogy eddig is – a jövőben is aktívan segíteni kívánja.

A két szervezet mindemellett elfogadhatatlannak tartja, hogy nem kérik ki az álláspontját egy olyan témában, mely tagjaikat jelentősen érinti

- írja közleményében a köztestület.

Az egyeztetés elmaradása ellentétes többek között a Kormány és a Kamara által kötött együttműködési megállapodással is, melyben a Kormány vállalást tett arra vonatkozóan, hogy a Kamara tagjait érintő kérdésekről tájékoztatást ad, és a vonatkozó témákban álláspontját a köztestülettel egyeztetve alakítja ki.

A kialakítás alatt lévő módosításról, annak tartalmáról a két szervezet nem kapott tájékoztatást valamint egyeztetési lehetőséget sem.

A Kamara minden olyan, tagjait érintő jogszabályi módosítással szemben határozottan fellép, mely előzetes egyeztetés nélkül kerül kialakításra. A két szervezet levélben kérte a pénzügyminisztert, hogy a jelenlegi módosító javaslat kerüljön visszavonásra az érdemi egyeztetések lefolytatásáig.

agrotrend.hu / NAK 

Kapcsolódó cikkek

Brüsszel kegyes lesz? - 2020 után is jöhetnek agrártámogatások

2017. május 04. 07:33
Sok magyar gazda aggódik az uniós agrártámogatások 2020 utáni elapadása miatt. Részben most megnyugodhatnak, hiszen a Copa-Cogeca a jelenlegi helyzet továbbfejlesztését kívánja, míg az Európai Bizottság a területi és strukturális kiegyenlítés folytatását szorgalmazza. Magyarország közben az olcsó pénz után sóvárog, a beruházási támogatások, és az ehhez szükséges pénzügyi források vissza nem térítendő támogatások formájában történő fenntartását hangoztatja.

Olyan katasztrófa felé sodródunk, amilyet még nem láttunk

2018. január 26. 08:39
A világ lakosságának nagy része legfeljebb egy vállrándítással reagál a globális felmelegedésre, mondván ő úgysem tehet semmit. Ez valóban így lenne?