A kormány arra törekszik, hogy segítse a mezőgazdaságból élők boldogulását

2018. december 06. 07:52
Az elkövetkező évtizedek a precíziós gazdálkodás, a digitális technológiák alkalmazásának korszaka, és ezek a jövőben is elengedhetetlenül szükségesek a mezőgazdaság versenyképességének javításához - mondta Nagy István agárminiszter az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVGHA) december 4-én tartott kuratóriumi ülésén.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt célkitűzése a mezőgazdasági szektor hatékonyságának növelése, mindehhez pedig zökkenőmentes, az ágazat sajátosságaihoz illeszkedő finanszírozásra is szükség van.

Kép letöltése
 
Fotó: Kovács Zoltán

 

Nagy István megjegyezte, hogy az agrárium megítélése jelentősen javult a bankok körében az elmúlt években. A mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások hitelállománya a 2012-es 409 milliárdról 2018 júniusáig 640 milliárd forintra, míg ugyanezen időszakban az élelmiszeripar hiteleinek volumene 383 milliárdról 444 milliárdra emelkedett. Különösen az egyéni gazdaságok hitelállományának bővülése kiemelkedő: a 2015. év eleji 83,2 milliárd forintról 2018 év közepére 306 milliárd forintra növekedett a fennálló hitelek összege.

Kép letöltése
 
Fotó: Kovács Zoltán

 

Nagy István kiemelte, hogy a mezőgazdaságot jellemző magas kockázatok elleni védekezésben a gazdálkodókat az agrár kockázatkezelési rendszer segíti, ennek fontos elemének tartja az AVHGA által biztosított kezességet.

Az alapítvány  több mint 16 ezer vállalkozás mintegy 20 ezer hitelügyletét biztosítja, s ezáltal teszi lehetővé számukra a forráshoz jutást.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Ösztönözné az osztatlan közös földtulajdon felszámolását az AM

2020. február 26. 08:21
A most meghirdetett földvásárlási program fő célja az osztatlan közös földtulajdonok számának csökkentése - mondta Nagy János, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Fontos módosítást jelentett be az Agrárkamara: ez sok gazdát érinteni fog

2021. július 21. 17:20
Megjelent az agrárminiszter 25/2021. (VII. 14.) AM rendelete egyes agrártámogatásokat szabályozó miniszteri rendeletek módosításáról, mely többek között magában foglalja a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és az élelmiszeripar beruházási hiteleihez kapcsolódó kamattámogatásáról szóló 42/2019. (IX. 20.) AM rendelet módosítását is