A koronavírusnál is halálosabb élelmiszerválság felé sodródik a világ

2020. szeptember 03. 10:03
A korábban vártnál 132 millióval többen éhezhetnek a világon 2020-ban. A koronavírus-járvány tönkreteszi az ellátási láncokat, példa nélküli élelmiszerválság felé sodródunk – írja a Bloomberg. Az ENSZ becslése szerint év végén a COVID-okozta éhínség 12 ezer ember életét követelheti naponta, potenciálisan többet, mint ahányan elhunynak a betegségben.

A koronavírus-járvány egész gazdaságokat tesz tönkre, ellátási láncokat szakít szét, gyengíti a vásárlók vásárlóerejét.

Az ENSZ előrejelzése szerint a legrosszabb esetben idén a világ tizedének nem jut elegendő vagy megfelelő élelmiszer: nem csupán éhezni fognak ezek az emberek, lesznek, akik a tápanyag-ellátási zavarok miatt elhíznak. A járvány hosszú távon is tönkreteszi az élelmiszerellátást, az ENSZ legjobb forgatókönyve szerint egy évtized múlva, 2030-ban 909 millióan éheznek a világon, a koronavírus-járvány előtti becslésükben még csak 841 millió éhezővel számoltak.

AZ ENSZ BECSLÉSE SZERINT ÉV VÉGÉN NAPONTA MÁR 12 EZER EMBER HALHAT MEG A COVID-OKOZTA ÉHSÉGBEN, VAGYIS POTENCIÁLISAN TÖBBEN VESZÍTIK ÉLETÜKET, MINT AHÁNYAN KÖZVETLENÜL A JÁRVÁNYBAN HUNYNAK EL NAPONTA.

A járvány zavart okoz az élelmiszerellátási rendszerben szerte a világon, olyan országokban is, melyekben az élelmiszerellátás általában stabilnak mondható. Sokan elveszítik a munkájukat és a vásárlóerejüket, a kijárási korlátozások ugyanakkor az ellátási láncokat is tönkre teszik: sokszor a termelők nem tudják eladni, de még csak megfelelő helyre sem juttatni a megtermelt élelmiszert.

Az Egyesült Államokban például az éttermi étkezés teszi ki az étkezések felét normális időszakban, a kijárási korlátozások miatt bezárt éttermek azonban azonnal felmondják a megrendeléseiket, viszont egyik pillanatról a másikra nem könnyű új kapcsolatokat építeni a boltokkal, új vevőkkel, így sok termelőnél egyszerűen megromlik a hús, tej, vagy éppen a fán rohadnak a gyümölcsök.

A lapnak nyilatkozó egyik gazda például 55 ezer dollárt bukott káposztatermésén, a veszteség fele eredt abból, hogy a feleslegesen megtermelt káposztát odaajándékozta olyan élelmiszerközpontoknak, amelyek rászorulóknak osztanak ételt. A káposztát ugyanis le kellett szedni, el kellett szállítani, sokkal egyszerűbb lett volna az eladhatatlan zöldséget egyszerűen a földeken hagyni megrohadni. Így is 50 ezer tonna káposzta ment tönkre, mert a rászorulóknak gyűjtő környékbeli központok sem tudnak akármennyi káposztát befogadni.

portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

Nemzetgazdasági és stratégiai cél a hazai termékek arányának növelése az élelmiszeriparban

2020. július 28. 07:48
Az Európai Bizottság javaslata elfogadható lenne, de kritikussá válhat annak ütemezése, időzítése és bevezetésének gyorsasága – mondta lapunknak Oravecz Márton

A kormány intézkedéseivel kiemelten támogatja a hazai élelmiszerek piacra jutását

2018. november 09. 08:17
2014 óta összesen közel 230 milliárd forint támogatás áramlott az élelmiszeripari szektorba hazai és EU-s forrásból, mely ösztönzőleg hatott a beruházásokra is – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az Agóra szakmai konferencián.