Ezt a fajta tököt meg ne edd: a magyar boltokban is kapható, pedig mérgező lehet

2020. október 27. 08:05
Október végén nagy hagyománya van a sütőtökfogyasztásnak, és – bár a Halloween hazánkban kultúridegen, kelta eredetű szokás - a tökfaragás is népszerű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében arra hívja fel az emberek figyelmét, hogy körültekintően vásároljanak, illetve egyenek tököt. Ugyanis, míg a sütőtökök finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.
 
Ezt a fajta tököt meg ne edd: a magyar boltokban is kapható, pedig mérgező lehet

A köznyelvben „sütőtöknek” hívott kabakosok az úgynevezett téli tökök: ezeket biológiai érettségükben szedik le (vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak). Magyarországon – a területalapú támogatási adatok szerint – mintegy 1800 hektáron termesztenek sütőtököt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb a termőterület (közel 600 hektár), de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött van. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange (sonkatök). Az import elhanyagolható, ezer tonna alatt volt az elmúlt években.

Ehető sütőtök (Forrás:Getty Images)

Magyarországon a sütőtökfogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik. A sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Beltartalmi értékét a nagy karotintartalom, C-vitamin-tartalom, a magas kalcium- és foszfortartalom adja, valamint magas a szénhidráttartalma. Ha szeletben veszi az ember, arra kell figyelni, hogy a húsa szép, egységes, narancsos színű legyen. Egészben vásárolva pedig arra kell ügyelni, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtök tárolható a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak rövid ideig. Fogyasztható például sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint a kicsik számára bébiételként, de húsok mellé köretként, párolva is kiváló.

Ez legalábbis keserű (Forrás: Getty Images)

A Halloween Magyarországon kultúridegen, kelta eredetű szokás. Amit a zöldségesek, áruházak általában (de nem minden esetben) Halloween-tök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra még zsengén szedik le, de termésük éretten – ahogy a Halloween-tököt is leszedik – már kemény és ehetetlen. Magyarországon a Halloween-tök dísztípusa terjedt el, ami nem ehető! Az úgynevezett Halloween-tök nagy, narancssárga színű, és alapvetően díszítési célra szánt, nem étkezésire. Többféle Halloween-tök kapható Magyarországon, a 2-3 kilós fajtáktól (Gomez F1 – élénk narancssárga) a 9-18 kilósakig (Cronus F1 – enyhén lapos, bordázott termésű). Érdemes tudni, hogy különösen a kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot (Cucurbitacin) tartalmaznak. Ezek a keserű ízű tökök mérgezőek lehetnek, de az ízük jellemzően elég kellemetlen, ami jó esetben elveszi a kedvet az elfogyasztásuktól.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Mobiltelefonos alkalmazással segítik a legjobb dinnyék kiválasztását

2019. július 22. 07:53
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében, Pécs város vezetése, a Baranya Megyei Kormányhivatal, valamint a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete együttműködésében valósult meg 2019. július 19-én a már hagyományosnak számító szezonindító dinnyekóstoltatás a pécsi Kossuth téren.

Gasztronómiai Oscart kapott a magyar csokimanufaktúra pralinéja

2020. november 23. 09:00
A Sweetic csokoládémestere, Zala Judit által megálmodott tökmag-áfonya praliné megkapta az Academy of Chocolate Awards 2020 díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awards-on nyert elismerő két aranycsillagot. Ez az év azért is nagyon izgalmas a magyar kézműves csokoládé manufaktúra számára, mert megnyitották első budapesti üzletüket, a Sweetic Budát, ami egy csokoládé bár és egy specialty kávézó harmonikus házassága.