A lengyel gazdák januárig nem engedik be az ukrán kamionokat

2023. november 28. 08:36
November 20-a óta lengyel és ukrán részről már összesen 20 ezer kamion vesztegel a három legnagyobb lengyelországi határátkelőnél, mivel a tiltakozó lengyel fuvarozók nem engedik be az ukrán szállítmányokat. Az árakra is panaszkodnak.
A lengyel gazdák januárig nem engedik be az ukrán kamionokat
Fotó: Agrozona.bg
 
Január 3-ig óránként 1 kamion
A tiltakozást az az EU és Ukrajna között létrejött megállapodás váltotta ki már korábban, amelyben a háború kitörését követően az EU engedélyezte Ukrajna számára, hogy beléphessenek be az unió területére. A lengyelek ismét attól tartanak, hogy nagy mennyiségű mezőgazdasági termék, elsősorban gabona, másodsorban gyümölcs és zöldség önti el az országot. Ezek az áruk korábban Észak-Afrikába és a Közel-Kelet piacaira mentek, de az orosz katonai blokád miatt ez az útvonal nem járható. A Suspilne ukrán nemzeti televízió információi szerint a tiltakozás szervezői kijelentették, hogy óránként egy teherautót terveznek átengedni a határon. Ugyanakkor a tiltakozók nem tervezik, hogy akadályozzák az Ukrajnába humanitárius segélyt szállító teherautók közlekedését – jegyezte meg a Suspilne, hozzátéve, hogy a tiltakozók azt is elmondták, hogy január 3-ig engedélyük van a sztrájkot fenntartani.
 
190 ezret buknak a kukoricán
Egy lengyel gazda azt mondta a sajtónak, hogy a tiltakozás egy fő oka az olcsón eladott kukorica. Elmondása szerint egy hektáron 5500 zloty (durván 480 ezer forint) költségük volt idén, de csak 3300 zlotyt (290 ezer forint) kaptak a terményét. A korábbi lengyel kormány továbbá megvonta a támogatott likviditási hiteleket. Demonstrálnak továbbá azért is, hogy a kormány ne emelje a földadót.
 
forrás: agraragazat.hu
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

Profi borászati gépekre lehet pályázni! Ideje felkészülni!

2024. március 04. 17:33
Érdemes figyelni a kiírásokat!
 
Hamarosan indul a borászati pályázat 2024, ami a borászati gépek beszerzését támogatja

Itt vannak a lesújtó számok: már ennyibe kerül a búza és a kukorica itthon

2023. január 18. 12:06
Továbbra is komoly gondok vannak a hazai agráriumban, főleg, ha az árakról van szó. 2022-ben egy bődületes drágulási hullám söpört végig a mezőgazdaságban, elég, ha csak a munkabérek emelkedésére, az energiaválságra vagy a súlyos aszályra gondolunk. Európa-szerte, köztük Magyarországon is hétről hétre láthattuk, ahogyan pusztulnak a növények a földeken, égtek ki a legelők, amik nem meglepő módon nem segítették a termelők helyzetét. Ami pedig a gabonanövényeket illeti, nem túl rózsás a helyzet, áremelkedésekkel és kiesésekkel találkozhattak a gazdák.
 
Az AKI adatai szerint Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 120 ezer forint/tonna (+19 százalék az egy évvel korábbihoz képest), a takarmánykukoricáé 124 ezer forint/tonna (+36 százalék) volt 2023 január első hetében. A drágulás pedig tavaly is jól lekövethető volt, tulajdonképpen hónapról hónapra emelkedtek az árak a gabonák tekintetében, a kukorica pedig övön aluli ütést kapott, olyannyira, hogy még importra is szorultunk, ami korábban még nem fordult elő.