A lengyel gazdák januárig nem engedik be az ukrán kamionokat

2023. november 28. 08:36
November 20-a óta lengyel és ukrán részről már összesen 20 ezer kamion vesztegel a három legnagyobb lengyelországi határátkelőnél, mivel a tiltakozó lengyel fuvarozók nem engedik be az ukrán szállítmányokat. Az árakra is panaszkodnak.
A lengyel gazdák januárig nem engedik be az ukrán kamionokat
Fotó: Agrozona.bg
 
Január 3-ig óránként 1 kamion
A tiltakozást az az EU és Ukrajna között létrejött megállapodás váltotta ki már korábban, amelyben a háború kitörését követően az EU engedélyezte Ukrajna számára, hogy beléphessenek be az unió területére. A lengyelek ismét attól tartanak, hogy nagy mennyiségű mezőgazdasági termék, elsősorban gabona, másodsorban gyümölcs és zöldség önti el az országot. Ezek az áruk korábban Észak-Afrikába és a Közel-Kelet piacaira mentek, de az orosz katonai blokád miatt ez az útvonal nem járható. A Suspilne ukrán nemzeti televízió információi szerint a tiltakozás szervezői kijelentették, hogy óránként egy teherautót terveznek átengedni a határon. Ugyanakkor a tiltakozók nem tervezik, hogy akadályozzák az Ukrajnába humanitárius segélyt szállító teherautók közlekedését – jegyezte meg a Suspilne, hozzátéve, hogy a tiltakozók azt is elmondták, hogy január 3-ig engedélyük van a sztrájkot fenntartani.
 
190 ezret buknak a kukoricán
Egy lengyel gazda azt mondta a sajtónak, hogy a tiltakozás egy fő oka az olcsón eladott kukorica. Elmondása szerint egy hektáron 5500 zloty (durván 480 ezer forint) költségük volt idén, de csak 3300 zlotyt (290 ezer forint) kaptak a terményét. A korábbi lengyel kormány továbbá megvonta a támogatott likviditási hiteleket. Demonstrálnak továbbá azért is, hogy a kormány ne emelje a földadót.
 
forrás: agraragazat.hu
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

Pezsgőkonferencia és pezsgőünnep zárja a nyarat Etyeken

2023. augusztus 25. 13:53
Idén immár ötödik alkalommal zárják a nyarat Pezsgőkonferenciával Etyeken. A hazai és nemzetközi szaktekintélyek előadásait kerekasztal-beszélgetések és kóstolók követik, majd Pezsgőünneppel zárul a rendezvény augusztus utolsó napján.

Katasztrófa felé sodródunk: a gazdasági működés 50%-a ezen múlik, mégis sokan legyintenek rá

2022. november 29. 10:31
A körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósításáról, a biodiverzitás csökkenésének visszaszorításáról és a zöld pénzügyi vonatkozásokról is szó volt a BCSDH, a Holland Királyság Nagykövetsége és az ING Bank N. V. Magyarországi Fióktelepe által szervezett Körforgásos Gazdaság találkozón. Azok számára, akik még csak most barátkoznak a körforgásos gazdasággal, vagy a biodiverzitással, az egyik legfontosabb üzenet, hogy ezek jóval többről szólnak mint az újrahasznosítás, vagy az erdőben élő állatok jóléte. Komoly gazdasági érdek húzódik amögött, hogy mindkét területtel rendszerszinten foglalkozzanak az országok, vállalatok és a magánszféra. A biodiverzitáson például a gazdaságunk működésének 50%-a múlik.