A libamáj-hamisítás a legnagyobb sláger

2016. október 07. 07:57
Egy libamáj-hamisítási ügy volt az elmúlt év legnagyobb élelmiszerhamisítási esete. A feketegazdaság elleni küzdelemben tavaly több mint 2 ezer tonna terméket vontak ki a forgalomból.

Az élelmiszerhamisítási ügyek között a tavalyi év legjelentősebb fogása egy libamáj-hamisítási eset volt, amelynek végén mintegy 5 tonna (harmincmillió forint értékű) hamis terméket foglaltak le és tízmilliós nagyságrendű bírságot szabtak ki – tartalmazza az a jelentés, amelyet Bognár Lajos országos főállatorvos készített a hazai élelmiszerbiztonsági helyzetről. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerhamisítás és feketegazdaság felderítéséért felelős, központi ellenőrzési csoportja az elmúlt évben 90%-os hatékonysággal, 703 vizsgálatot végzett és több mint 2 000 tonna terméket vont ki a forgalomból. Az operatív csoport szakemberei több alkalommal ellenőriztek illegális vágóhidakat és húsfeldolgozó üzemeket, valamint reformterméket gyártó vállalkozásokat. 

Az országos főállatorvos az élelmiszerlánc-felügyeleti díj 2012-es bevezetés óta minden évben jelentést készít a díj felhasználásáról, valamint az élelmiszerlánc-biztonság helyzetéről. A hivatal a talajvédelemtől a növényvédelmen és az állategészségügyön át a vendéglátásig 2015-ben is ellenőrizte a vállalkozások tevékenységét és létesítményeit.

A teljes jelentés itt olvasható el.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Őstermelők figyelem! Fontos határidő érkezik

2016. december 05. 08:24
Elvesztik érvényességüket december végén a régi őstermelői igazolványok - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szóvivője vasárnap este az M1 csatornán.

Az ilyen munkahelyek növelik a válás kockázatát

2018. október 03. 09:22
A túl sok ellenkező nemű kolléga növeli a válás kockázatát egy frissen megjelent svéd tanulmány szerint. Főként a vendéglátásban nagy a valószínűsége, hogy párkapcsolatot alakítanak ki egymással a kollégák.