A magasabb bérek alapozzák meg a vásárlóerőt

2020. október 01. 09:09
2020. szeptember 29-én Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a növekedés.hu-nak elmondta: a tervek szerint októberben kezdik meg az egyeztetéseket a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán az országos minimálbérről és a garantált bérminimumról. 
A magasabb bérek alapozzák meg a vásárlóerőt

A LIGA elnöke hosszú, elhúzódó egyeztetésekre számít a koronavírus-okozta gazdasági helyzet miatt, mind a minimálbér-tárgyalásokon, mind az ágazati és helyi szintű bértárgyalások során. Várják a minisztériumtól azokat a minden évben szükséges, ágazati bontású, részletes adatokat, amely megalapozhatja a bértárgyalások megkezdését.

Mészáros Melinda hangsúlyozta: a Liga, szakszervezeti konföderációként gyakorlatilag minden ágazatban és alágazatban rendelkezik képviselettel a vízügyi szektortól a villamosenergiaiparon át egészen a mezőgazdaságig, az élelmiszer- és feldolgozóiparig, illetve a közúti közlekedésben, és a közszféra minden területén.

A munkahelyeken tapasztalatuk szerint vegyes a kép: a nagyobb létszámú, feldolgozóipari vállalkozásoknál a következő hetekben, a helyzetfelmérés után elindulnak a bértárgyalások, megismerik a munkáltató 2021-re vonatkozó gazdasági terveit, megrendelésállományát, a bérekre vonatkozó terveit. A mikro- és kisvállalkozások között számos olyan mezőgazdasági cégről tudnak, amelyeknek már az elmúlt években is komoly nehézséget okozott a minimálbér kigazdálkodása.

Ennek ellenére úgy ítéljük meg, hogy azt a felzárkózási folyamatot, amit 2016-tól elindítottunk, nem lehet megtörni azzal, hogy most nem emeljük a minimálbért, illetve a garantált bérminimumot - hangsúlyozta Mészáros Melinda. Hozzátette, hogy a gazdasági nehézségek ellenére a környező országokban is várhatók további emelések.

Arra a felvetésre, hogy a munkaadók gyakran érvelnek azzal, hogy a túl nagy béremelés a munkahelyek megőrzését veszélyezteti, és sok cég már a koronavírus miatt is elbocsátásra kényszerült, Mészáros Melinda elmondta: nem mindenhol voltak leépítések, számos területen megőrizték a teljes munkavállalói létszámot, és már teljes kapacitással zajlik a termelés. Ott, ahol ismerjük a következő évre vonatkozó megrendelésállományt is, ott a környező országok béreinek összehasonlítását nem hagyhatjuk figyelmen kívül - emelte ki.

- Nem csak a munkavállalók, hanem a piac oldaláról is igényként jelenik meg, hogy beinduljon a nagyobb mértékű fogyasztás, amely éppen a járványhelyzet miatt akadozik, vagy csökken - indokolta Mészáros Melinda, hogy miért fontos a vásárlóerő, a kereslet, amelyet a magasabb munkavállalói bérek alapozhatnak meg.

Bár a kormány rendszerint a munkaadói és munkavállalói oldal megegyezésére bízza az béremelések tárgyalásait, Mészáros Melinda szerint ugyanakkor a mostani kritikus gazdasági helyzetben a kormány az eddigieknél is lényegesen nagyobb szerepet kell, hogy vállaljon az egyeztetések lefolytatásában, hiszen gazdasági szereplőként, a költségvetés gazdájaként és munkáltatóként is jelen van.

A LIGA elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy számos területen az országosan kihirdetett minimálbérnél vagy szakmunkás bérminimumnál magasabb induló béreket alkalmaznak a munkáltatók; ezeket – vagy például a különböző iskolai végzettséghez kötött pályakezdő béreket is - jellemzően kollektív szerződésekben rögzítették az érdekképviseletekkel való megegyezések alapján. Mint mondta, van példa olyan feldolgozóipari vállalkozásra is, ahol évek óta a mindenkori országos minimálbér másfélszerese az induló legalacsonyabb bér összege.

Mészáros Melinda hosszú egyeztetésekre számít, de reméli, hogy 2021-re nem húzódnak át a tárgyalások, az érdemi egyeztetéseket pedig novemberben meg tudják kezdeni.

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Munkáltatói lakáscélú támogatás 2019-ben

2019. október 14. 09:59
Egyetlen lehetőség maradt csupán

Adható-e adómentesen állatkerti belépő? - cafeteria trendek 2020-ra

2019. december 05. 13:25
Csak úgy kapkodta az ember a fejét az utóbbi években egy év végi cafeteria-konferencián. Megszokhattuk, hogy a feje tetejére áll a rendszer, elemek sora kerül ki és be, változnak az adókulcsok, a keretösszegek. Ez az év kivételes. Az a meglepetés, hogy se meglepetés, se lényegi változás. Ennek ellenére számos érdekességet tartogatott a november 28-i BeneFits konferencia a budapesti Lurdy Házban. Megtudhattuk például, hogy mikor adható adómentesen állatkerti belépő, lehet-e juttatási elem az autómegosztó szolgáltatás, sportbelépőként el lehet-e számolni a barcelonai Espanyol-FTC futballmeccs jegyét illetve melyek a fő trendek a hazai vállalati világban.