A magyar csokoládégyártás egyre komolyabb szereplője az élelmiszeriparnak

2018. március 05. 07:44
A magyarországi csokoládégyártás érzékelhetően a minőség irányába mozdult el, egyre több a magas kakaótartalmú és a kézműves termék - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Szerencsen sajtótájékoztatón, amelyet egy gazdafórum előtt tartott.

A miniszter ismertette: tavaly és tavalyelőtt tizennyolcezer tonna csokoládé készült Magyarországon, ennek csaknem harmada külföldi piacokon talált gazdára.

Kép letöltése
 
Fotó: FM

 

Megjegyezte, hogy a csokoládégyártás és -készítés fejlődésére a felsőoktatás és a szakképzés is reagált, a gödöllői Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán már folyik ehhez illeszkedő oktatás, és több helyen szakképzés.

A miniszter a sajtótájékoztatón méltatta a Bonbon Kft. eredményeit, amely megőrizte a szerencsi csokoládégyártás évszázados hagyományait. A szerencsi csokoládé egyszerre kézműves és nagyobb volumenű  élelmiszeripari termék - jelentette ki. Fazekas Sándor reményét fogalmazta meg, hogy Magyarország cukoripari helyzete megengedi majd, hogy a cukorgyártás is visszatérjen Szerencsre. Ehhez megvan a megfelelő mezőgazdasági háttér, hiszen Borsod-Abaúj-Zemplén megye erős mezőgazdasági térség, ahol tizenötezer őstermelő, társas vállalkozás vagy családi gazdaság tevékenykedik - mutatott rá.

Az agrártárca vezetője szólt arról, hogy az elmúlt nyolc évben jelentős eredményeket ért el az ágazat a kormányzat és a gazdálkodók közös munkájával. Hetvenezer új munkahely jött létre, amelyből 22 ezer az élelmiszeriparban realizálódott. Hangsúlyozta, hogy az élelmiszeriparban a mezőgazdaságban dolgozókénál is magasabb arányban nőttek a nettó bérek, majdnem másfélszer magasabb juttatás kap ma egy élelmiszeripari munkás, mint néhány éve. A miniszter szerint ez a helyzet segít megoldani az ágazat munkaerőhiányát is, ugyanis a bérek emelkedésével sokak számára vonzóvá válhat a mezőgazdaságban dolgozni.

Kép letöltése
 
Fotó: FM

 

Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere arról beszélt, hogy a város mindig élelmiszeripari város volt, ezt szeretnék a jövőben erősíteni. Az ipari létesítmények nemcsak a helybelieknek adnak munkát, hanem felvevőpiacot is jelentenek a térség mezőgazdasági vállalkozóinak - mondta. Hozzáfűzte: mivel Szerencs Tokaj-Hegyalja kapuja, a jövőben a borvidékhez kapcsolható mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztésekkel is szeretnék erősíteni a helyi kínálatot.

kormany.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Veszélyben az agrárszakemberek utánpótlása

2017. február 07. 08:41
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felsőoktatási kerekasztal megbeszélést szervezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a főbb piaci szereplők részvételével. A találkozó azért is volt sürgető, mert az agrár-felsőoktatásban tapasztalható képzési problémák az ágazat versenyképességét veszélyeztetik. A találkozó legfőbb üzenete, hogy az oktatásnak a piaci igényekhez igazodva kell működnie, a kereslet és a kínálat hatékony összeegyeztetésével.

Jogszabályok érthetően

2017. augusztus 23. 08:14
A Magyar Közlöny 2017. augusztus 14. és augusztus 20. között megjelent számaiban található, az agrárgazdálkodást érintő jogszabályok