A magyar erdészeti szaktudást világszerte elismerik

2023. július 14. 11:31
Új erdőmérnököket avattak a Soproni Egyetem Erdőmérnöki karán. Földünk, és országunk jövője is jelentős mértékben múlik azon a tudáson és felelős szemléleten, ahogyan természeti erőforrásaink hasznosításához viszonyulunk. Magyarországon szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a gazdasági, társadalmi és ipari fejlettség lehetővé teszi, hogy értő módon forduljunk a bennünket körülvevő környezethez.
A magyar erdészeti szaktudást világszerte elismerik
Szentpéteri Sándor az Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karán tartott avatási köszöntő beszédében felhívta a frissen végzett szakemberek figyelmét arra, hogy szakmai munkájuk során soha ne felejtsék feladatukat és kötelességüket. Mindig mutassanak példát  természeti kincseink fenntartható hasznosításában országhatárokon belül és túl is. 
A magyar erdészeti szaktudást világszerte ismerik és elismerik
Hangsúlyozta, hogy a tanulás nem érhet véget a sikeres államvizsgával. Az elmúlt években kiépült, és egyre sikeresebben működik az erdészeti szakszemélyzet továbbképzési rendszere. Számos szervezet kínál szakmai fejlődést segítő programokat, köztük kiemelten az Országos Erdészeti Egyesület vagy a Pro Silva Hungária Egyesület. 
SOE Erdőmérnöki Kar
 
Megalakulóban van Erdészeti Ágazati Tudásközpont, amely nemcsak a gyakorlati képzésben, hanem a szakmai továbbképzésben is komoly szerepet vállalhat a jövőben. Hangsúlyozta, világunk gyorsan változik, az erdők szerepe felértékelődik. Ezért szükséges az, hogy az erdők kezelésével foglalkozók a legmodernebb ismeretek birtokában maguk tudjanak szakmai válaszokat kínálni a társadalom újonnan megjelenő igényeire. Ehhez a munkához nemcsak folyamatosan megújuló ismeretekre, hanem friss szemléletre is szükség van. 
A magyar kormány stratégiai elemként tekint az ország erdővagyonára. A benne megtermelt faanyagra, a szénmegkötési potenciálra, a rekreációs és egészségvédelmi funkciókra egyaránt. Ennek a természeti erőforrásnak a fenntartható hasznosítását célozzák jogszabályaink, ezt valósítják meg az állami tulajdonban lévő társaságok. Az erdő- és fagazdálkodás a körforgásos gazdaság egy működő, fontos modellje. Ezt az egységes szemléletet tükrözi a Soproni Egyetemen megvalósuló képzés is. A fenntartható gazdálkodást megvalósító mérnöki munkától a természetvédelmi tevékenységen át a vadállomány kezeléséig. A képzés ötvözi a természeti erőforrások kezeléséhez szükséges ökológiai, ökonómiai és társadalmi ismereteket.
 
forrás:  Agrárminisztérium

Kapcsolódó cikkek

Romániában folytatja terjeszkedését a Budapesti Értéktőzsde agrárcége

2023. június 19. 13:17
Kiterjedt kereskedelmi és gyártási hálózattal rendelkeznek.
 
Romániában folytatja terjeszkedését Magyarország legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedője és piacvezető takarmánygyártója, az UBM Holding Nyrt. A cégcsoport romániai leányvállalata, az UBM Agri Trade SRL június 15-én egy összesen több, mint 104 ezer négyzetméter alapterületű, 30-50 ezer tonna mezőgazdasági termény raktározására alkalmas telepet vásárolt Budești városában.
 
Az akvizíció eredményeképpen az UBM Agri Trade SRL – amely az előző, 2022. június 30-án lezárt üzleti évben 261,02 millió román lej, azaz közel 20 milliárd forint árbevételt produkált –, még profitábilisabbá teheti a tevékenységét.

Hogyan kell igazolni az Agro-Ökológiai Programban felhasznált anyagokat?

2023. augusztus 24. 16:05
Az alkalmazott készítményekkel kapcsolatosan elsődlegesen a számla megléte szükséges.
 
Az Agro-Ökológiai programban több gyakorlat esetében – így pl. mikrobiológiai szerek, növény és talajkondicionálók, karbamid – indokolt a felhasznált szerekkel kapcsolatosan dokumentumok megőrzése egy esetleges helyszíni ellenőrzés során történő bemutatáshoz – írja a nak.hu