A munkahelyi balesetben megsérültek vagy elhunytak emléknapja

2020. április 28. 07:46
Április 28-a a munkahelyi balesetben megsérültek, vagy elhunytak emléknapja. Szomorú aktualitást ad az ünnepnek, hogy a hétvégén sajnálatosan elveszítettük az első koronavírussal megfertőződött egészségügyi dolgozót.
A munkahelyi balesetben megsérültek vagy elhunytak emléknapja

 

Nemzetközi emléknap, melyen a munkavégzés során megsérült, megrokkant vagy meghalt dolgozókra emlékeznek. A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját először 1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartotta meg. 1991-ben a kanadai parlament törvénybe iktatta, és Nemzeti Gyásznapnak nyilvánítva április 28-át (National Day of Mourning).

1996 óta a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (International Trade Union Confederation – ITUC) is elismerte április 28-át mint nemzetközi emléknapot. Magyarországon ezt a napot 2012-ben nyilvánították hivatalosan emléknappá. Az emléknap célja, hogy felhívja a nyilvánosság és a dolgozók figyelmét a munkabiztonság, a munkahelyi balesetek megelőzésének fontosságára.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslései szerint világszerte évente több mint 2 millióan halnak meg munkahelyi baleset, vagy munkahelyi egészségkárosodás következtében. Sajnos Magyarországon is évről-évre emelkedik a munkabalesetek száma.

2019- évben az összes munkabalesetek száma: 24.055 . Ez azt jelenti, hogy az előző (2018) évhez viszonyítva a munkabalesetek száma 1,3 %-al növekedett. 2019- ben a halálos kimenetelű munkabalesetek száma 83, ez az előző évihez képest (79) 1,3%-os emelkedés. (Magyarországon közel négynaponta meghal egy munkás)

A súlyos csonkulásos kimenetelű munkabalesetek száma 47, ez az előző évihez viszonyítottan 11,9%-os emelkedést jelent.
Az egyéb súlyos kimenetelű munkabalesetek száma 71, ez 24,6%-os emelkedés az előző évihez képest.

Ne feledjük, a munkavállaló a tudását, munkaerejét adja el bérfizetésért cserébe, és nem az életét, vagy egészségét!

A LIGA Szakszervezetek közössége is fejet hajt ezen a napon.

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Lista készült a dermesztő munkahelyekről

2019. február 25. 09:46
Nem mindenhol fizetik meg a rossz körülményeket